wiąże się z dużo częstszym publikowaniem postów :) Dzisiaj proste połączenie słonego ze słodkim. Radzę jednak zachować umiar w jedzeniu tych tartaletek, bo ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1/3 szklanki oleju10 łyżek wody4 szczypty solliNadzienie:100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnegomasło orzechowe(...)problemu z oderwaniem go po upieczeniu od blaszanych foremek, jeśli takich używamy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. W tym czasie można naszykować już słoiczek z masłem orzechowym, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mały rondelek z czekoladą umieszczamy w dużym rondelku wypełnionym w części gorącą wodą). Do rozpuszczającej się czekolady dodajemy mleko ryżowe/sojowe/migdałowe lub inne
Weganizm infantylnyLekki, rozpływający się w ustach sernik z pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów
Mania Gotowaniaweekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę(...)dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukruMasa z masłem orzechowym :* 100 g miękkiego masła* słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa :* 300 ml śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem
Magiczne Życie MartyBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj. Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk(...)Składniki:- 300g masła orzechowego-400g mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.mąki pszennej)- 1/2 szklanki cukru trzcinowego- 1 szklanka ksylitolu ( lub cukru)- 1/3-1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki sody- 200g masłaWymieszać razem mąkę ,sól, proszek do pieczenia i sodę.W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie
Smaczne ZdroweBabeczki w wersji mini. Kruchy spód, w środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w świątecznych dniach. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich(...)zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujewiele wariantów jaglanki. Moje ulubione przepisy na śniadaniową jaglankę to kasza jaglana gotowana z sokiem pomarańczowym oraz dzisiejsza moja propozycja śniadaniowa czyli kasza jaglana z pastą tahini i masłem orzechowym. Polecam! Jaglanka z tahini i masłem orzechowym PRZEPIS{źródło pomysłu}Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej ok 2 szkl. wody 2 łyżki pasty tahini ok. 1,5 łyżki syropy z agawy(...)miodu (ilość wedle uznania) 1 łyżka masła orzechowego pomarańcza, pokrojona w małe kawałki banan, w plasterkach Przygotowanie Uprażyć kaszę na suchej patelni (uważać żeby nie przypalić!). Dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. (w razie potrzeby doleać wody). Na koniec dodać tahini, syrop z agawy i masło orzechowego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości kaszy. Podawać
coolinarnastrefa.blogspot.complacki z czekoladą i bananem przełożone masłem orzechowym i polane miodem Czysto spontanicznie zakładam buty i łapię w drodze telefon. Krótko, bo krótko, bo ciemno, bo uszy mnie z lekka już bolały, ale biegnę, prosto przed siebie, a w okół mnie jeszcze śnieg leży, na drodze gdzie nie gdzie jeszcze lodowisko, ale biegnę. I w jednej chwili przypominam sobie czemu(...)Choć głowa już od pomysłów i chęci lekko pęka. Przepis:50g przesianej mąkijajko50ml maślanki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, cynamon, coś do posłodzenia, aromatpasek pokrojonej czekolady masło orzechowe 1/3 banana+ miód do polaniaJajko miksujemy z maślanką i szczypta soli, zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,cynamonem, czymś do posłodzenia i aromatem. Banana kroimy
More food, love and dreamsWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam moją wariację naleśników na słodko z dodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i bardzo smaczne. Polecam jako śniadanie lub podwieczorek dla dzieci jak i rodziców, wszystkim będą smakować bez wyjątku Domowe masło orzechowe jest pyszne zarówno do naleśników jak i na kanapki. Post Naleśniki(...)masłem orzechowym, bananami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBurger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzone przekrawamy. Dolne części smarujemy masłem orzechowym a górne jogurtem greckim i posypujemy cynamonem. Na maśle układamy owoce, dodajemy świeżą miętę i przykrywamy. Smacznego
Mienta blogCIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy(...)czekolady1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy.Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.Gotowe babeczki wstawiamy
kolorowotorcikoworękawa do pieczenia.Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec odkryte żeberka przez 10-15 minut.Do żeberek polecam sos orzechowy.SOS ORZECHOWY:3 łyżki masła orzechowego niesolonego1,5 łyżki majonezu1 łyżka sosu sojowegołyżeczka posiekanego chilliWszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie. Sos podajemy do żeberek lub innych mięs. Smacznego
kolorowotorcikowoDawno już nie piłam żadnego koktajlu... Uznałam więc, że czas to nadrobić i dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałam koktajl bananowo-orzechowy. Zazwyczaj przygotowując cokolwiek w kuchni używam orzechów czy migdałów w całości. Uważam, że naturalne produkty niemal zawsze są lepszym wyborem niż przetworzone. Poza tym orzeszki i migdałki fajnie chrupią, co też jest istotne (zwłaszcza w sałatkach 😉). Koktajle to jednak(...)szczególny przypadek. Skoro i tak wszystko zamierzam blendować idę na łatwiznę i sięgam po masło orzechowe 😃 Orzechy Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni amerykańskiej, choć ostatnimi czasy coraz częściej sięgamy po nie także w Polsce. Głównym składnikiem takiego masła są oczywiście orzechy, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie: są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazują działanie przeciwzapalne
Z notatnika dietetykaKolejny sezon na orzechy właśnie się zaczął, a z nim na moim blogu pewnie co jakiś czas będą się pojawiać nowe wypieki orzechowe. Sezon zaczynam dostojnie, bo tortem z gatunku orzechowych. Mianowicie jest to tort na cieście z mielonych orzechów włoskich z masą jabłkową, kremem budyniowym o smaku śmietankowym, wykończony bitą śmietaną. Niby nic szczególnego, ale smaki fajnie się(...)sobą łączą, a sam tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe
Waniliowe ImprowizacjeKolejny pomysł na wykorzystanie suchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki. Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku) 100 g serka mascarpone kilka łyżek masła orzechowego 4 okrągłe wafle Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko(...)sobą połączyć. Wafle przekładać na przemiennie masą krówkową i orzechową. Przygotowane wafelki obciążyć czymś ciężkim i schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na zgrabne kawałki
Ugotowaćwielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie
Oryginalny smak