Polecam przepis na oponki szybkie i łatwe do przygotowania. Produkty
Ugotujmy Cośostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki
Mama Gotujeahhhhhh jak tu zacząć pisać przepis... jak wyszło tak pysznie:) Wczoraj zdecydowaliśmy, że na tłusty czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam
MarciochaKucharzyznudziło mnie to ani trochę, i nadal mam głowę pełna pysznych pomysłów:) A dziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami
MarciochaKucharzyRobiliśmy już faworki i oponki serowe... Tym razem spróbujemy pączusiów SKŁADNIKI (na o 30 pączków): 2 szklanka (250 ml) mleka 100 g świeżych drożdży 5-6 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego
MarciochaKucharzyLato coraz bliżej :) Najwyższy czas zmenić "oponkę" z zimowej na letnią, zacząć jeść lżej, wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, zrobić sobie taki wiosenny detox. Od niedawna zamiast jeść normalne śniadanie, piję rano zielone koktajle (np. Koktajl z zieloną herbatą ) które są świetnym źródłem witamin i dodają dużo energii. Ostatnio, całkiem przypadkiem odkryłam połączenie, które bardzo mi posmakowało
Zawsze głodna!może zabraknąć tychże i u mnie. Narobiłam się tego, że hej i szczerze mówię: Wystarczy mi na caały rok, a nawet dłużej. I pączki i faworki i oczywiście oponki. Dla całej mojej czeredy to naprawdę trzeba tego wszystkiego po trochu. Przepis na pączki znalazłam tutaj u niejakiej Magdy Dajnowskiej i przyznam, że wyszły całkiem smaczne. Fakt, że pączków
Ciasteczkowy Potwórnazwę :) Śniadanie: Ryż na gęsto z jabłkami, cynamonem, bakaliami i ziarenkami. Do picia zielona herbata z pigwą. Obiad: Pieczone pierogi ziemniaczane z kiełbasą. Do picia sok jabłkowy. Deser: Oponki serowe + kawa zbożowa Kolacja: Rooibos z wanilią, by się dobrze spało :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Rajbardzo macie jeszcze pomysł, co by to miało być, oto kilka moich propozycji :) Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę. Super szybkie pączki angielskie o małej zawartości cukru Oponki, krążki, pączki serowe Chruściki, chrusty, faworki Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką Kreple z rumem, czyli pączki rumowe z marmoladką Pozdrawiam i życzę udanego świętowania
Smakowy Rajnajpierw wymieszałam łyżką w misce... ... potem posypałam blat mąką i ugniotłam Rozwałkować na grubość ok. 2 cm (u mnie były troszeczkę cieńsze, ale podczas smażenia sporo urosły) Wykrawać szklanką oponki - środki kieliszkiem Piec w gorącym, głębokim oleju na złoty kolor, na średnim ogniu (przewracać - jeśli jest taka potrzeba, ja tego nie robiłam) Odsączyć na papierowym ręczniku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTłusty czwartek to chyba jeden z niewielu dni na który wyczekuję i za którym tęsknię. Jak już wiadomo w ten dzień pączki, chrusty i wszelakie oponki nie tuczą, a przynajmniej my wyznajemy taką zasadę. Z tej właśnie okazji chciałyśmy zaprosić Was na pyszne różyczki z nadzieniem malinowym. Karnawałowe róże z konfiturą malinową SKŁADNIKI: 20 dag mąki tortowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnepieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu. Bardzo smakowały nawet mojej córeczce, która kokosu ponoć nie lubi. składniki: 4 białka (ok 150 ml) szczypta soli 200 g drobnego cukru 200-250 g wiórek
Monia miesza i gotujedzień większość z nas czeka z utęsknieniem. Wiadomo bowiem, że oby cały rok był obfity i bogaty, nie można sobie w ten dzień odmawiać pączków, faworków, oponek i innych rarytasów. Oprócz pączków hiszpańskich, najbardziej lubię tradycyjne pączki z konfiturą z róży. Takie właśnie dzisiaj przygotowałam dla mojej rodziny. Wam też je polecam :) SKŁADNIKI: na 12 małych pączków lub 6 dużych
Kuchnia w opałachDziś w każdym domu rozchodzi się zapach smażonych pączków, faworków, karnawałowych róż czy oponek. Bo jak wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchni