sosie tuńczykowym , różowe jajka, marynowane w burakach , jajka faszerowane wędzonym kurczakiem czy też łososiem . 1. Jajka w wiosennym sosie 6-7 jajek duży pęczek rzodkiewek 1 długi zielony ogórek pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na połówki. Szczypiorek oraz koperek(...)drobno siekamy. Rzodkiewki oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich posiekane zioła (1 łyżkę szczypiorku można odłożyć do dekoracji). Następnie dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Sos wykładamy na półmisek. Rozkładamy na nim jajka, które oprószamy szczyptą soli. Całość posypujemy odłożonym szczypiorkiem. 2. Jajka faszerowane pieczarkami 8-10 jajek pieczarki (około
Smaki Na Talerzusosem czosnkowym. Tani i szybki obiad to przede wszystkim zupy Wszystkie moje przepisy na zupy znajdziesz w dziale https://ania-gotuje.pl/przepisy/pyszne-zupy/ . Wdzięczną zupą jest: ogórkow , którą przygotowuję z kiszonych ogórków (mam ich zapas w spiżarni). szczawiowa , do jej zrobienia wystarczy zamrożony szczaw lub w sezonie zebrany na łące. pomidorowa z przecieru , którą dosłownie wykonasz w chwilę. pieczarkowa z ziemniakami
Ania gotujelodówce, w papierowych lub lnianych woreczkach. Nie należy ich myć przed przechowaniem, ponieważ wilgoć przyspiesza proces psucia. Przed spożyciem warzywa należy dokładnie umyć. Przykłady popularnych warzyw ekologicznych marchewka pomidory ogórki sałata szpinak brokuły cebula czosnek To tylko niektóre z przykładów warzyw ekologicznych, które możemy znaleźć na półkach sklepowych. Jakie badania naukowe mówią o warzywach ekologicznych? Badania naukowe pokazują
Żyję by jeśćtych szkodliwych substancji, które mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie ludzi, którzy je spożywają. Jakie warzywa są najczęściej traktowane pestycydami? Według badań, najczęściej traktowanymi pestycydami są truskawki, szpinak, sałata, papryka, ogórki, jabłka, winogrona, brzoskwinie i nektarynki. Czy uprawa własnych warzyw ekologicznych jest trudna? Uprawa własnych warzyw ekologicznych wymaga trochę pracy i czasu, ale nie jest trudna. Wystarczy trochę wiedzy
Żyję by jeśćsłabego wzrostu roślin. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura Zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu, w którym rosną warzywa, może prowadzić do uszkodzenia roślin. Niektóre warzywa, takie jak pomidory czy ogórki, nie rosną dobrze w zbyt niskiej temperaturze. Szkodniki Szkodniki, takie jak mszyce czy przędziorki, mogą zagrażać roślinom i prowadzić do uszkodzenia ich liści i pędów. Jakie są korzyści
Żyję by jeśćpołączenia wszystkiego 5 łyżek majonezu. *** 300 g ryżu po gotowaniu- 750g, waga fasoli i kukurydzy po odsączeniu... Ryż gotujemy na sypko i studzimy, paprykę-cebulę-ogórki- marchewkę kroimy w kostkę , fasolę i kukurydzę płuczemy w b.zimnej wodzie-odsączamy na sitku . Ser żółty ucieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy-bardzo drobno. Wszystkie przygotowane produkty
chleba naszegoSkładniki: ? 10 brzoskwiń ? 250 g twarogu ? 1 duży pomidor ? 2 łyżki śmietany kwaśnej ? 1/2 ogórka szklarniowego ? 2 łyżki cukru ? Sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz ? zielenina do dekoracji Wykonanie: ? Brzoskwinie przeciąć na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry. ? Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć brzoskwinie i pogotować 2 minuty. ? Twarożek wymieszać ze śmietaną, pokrojonym w kostkę pomidorem(...)ogórkiem, posolić. ? Nakładać łyżeczką do wystudzonych połówek brzoskwiń, udekorować zieleniną. ? Zamiast świeżych owoców można użyć gotowych brzoskwiń w syropie
To co kochamSkładniki na 8 porcji: ? 4 filety ze śledzia w oleju ? 1 długi ogórek ? 1/2 puszki kukurydzy ? 2 jabłka ? 1 cebula ? 4 łyżki gęstej śmietany ? sól, pieprz ? pęczek koperku i szczypiorku ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Śledzie osączyć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić. ? Ogórek i jabłka obrać, pokroić
To co kochamSkładniki na 2 kanapki: ? 2 bułki podłużne ? 2 jajka ? 1 łyżka masła ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry dowolnej wędliny ? kilka liści sałaty zielonej np. liść dębu ? 1/2 ogórka zielonego ? 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ? sól do smaku Wykonanie: ? Jajka gotować przez 8 minut, obrać i rozetrzeć widelcem z masłem, doprawić solą. ? Z bułek odciąć spody, delikatnie usunąć część miąższu(...)jajkiem. ? Łódki ułożyć na sałacie zielonej udającej fale. ? Plaster sera i szynki położyć obok siebie zakładając jeden na drugi i połączyć szpadką ozdobną. ? Wbić żagle w bułkę, posypać szczypiorkiem. ? Ogórek pokroić w plastry i wyciąć nożem ozdobne rybki, położyć je na falach sałaty
To co kochamSkładniki na 4 kanapki: ? 8 kromek chleba tostowego ? 2 plastry wędliny ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry pomidora ? 1/2 ogórka szklarniowego ? 6 liści sałaty np. liść dębu lub innej ? 4 pomidorki koktajlowe ? 4 oliwki Sos ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki keczupu ? 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: ? Chleb tostowy opiec w tosterze. ? Składniki sosu dokładnie wymieszać. ? Kromkę posmarować łyżeczką sosu, nałożyć sałatę(...)tost posmarowany sosem z obu stron. ? Następnie znów sałata, pomidor i tost z obu stron posmarowany sosem. ? Na trzeci tost położyć sałatę, wędlinę i ogórek pokrojony w cienkie plasterki. ? Przykryć ostatnim tostem posmarowanym sosem tylko od spodu. ? Piętrowa kanapka będzie krojona po przekątnej więc w środek tych trójkątów należy wbić po długim drewnianym szaszłykarzu. ? Kroić z góry na dół, dopiero
To co kochamtaki cały rok. Zaczęliśmy więc od idealnego śniadania. Przedstawiam Wam moją kanapkę. Oto Madame! Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? 1 łyżka creme fraiche lub gęstej śmietany ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2 cytryny ? masło i oliwa do smażenia ? 1 jajko ? sól, pieprz ? zielenina i pomidorki do dekoracji(...)Wykonanie: ? Tosty posmarować masłem, międy nimi ułożyć szynkę, ser i plasterki ogórka. ? Dociskając namoczyć w roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. ? Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. ? Podawać ze śmietaną udekorowane zieleniną i pomidorkiem. ? Posypać grubo mielonym pieprzem. Taką kanapkę jadłam w restauracji Smaki Warszawy
To co kochamkanapka Sławka – przepyszny Monsieur! Idealny z kubkiem kakao. Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2 cytryny ? masło i oliwa do smażenia ? 2 jajka ? sól, pieprz ? zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: ? Tosty posmarować masłem, pomiędy włożyć szynkę, ser i plasterki(...)ogórka. ? Dociskając namoczyć w jednym roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. ? Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. ? Drugie jajko usmażyć jako sadzone i położyć go na kanapce. ? Udekorować zieleniną i pomidorkami koktajlowymi. ? Posypać grubo mielonym pieprzem
To co kochamczosnku ? 3 plastry imbiru ? 1/2 papryczki chili ? 1 łyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając(...)gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać. ? Na talerz położyć garść sałat, polać
To co kochamprawda wnikać w walory smakowe, bo do sezonu nowalijkowego mamy jeszcze trochę czasu, ale zielenina na talerzu jest jak najbardziej pożądana. Składniki: ? 500 serka ziarnistego ? 10 dużych rzodkiewek ? 1 ogórek zielony szklarniowy ? 2 pomidory ? 1 pęczek szczypiorku ? 1 łyżka majonezu ? sól, pieprz Wykonanie: ? Ogórek i rzodkiewki zetrzeć ze skórą na tarce. ? Pomidor pokroić w drobną kostkę. ? Połączyć warzywa z serkiem
To co kocham