ogórki - 26028 przepisów (strona:1165/1736)

Gulasz z szynki 183

Wspaniały obiad  Składniki • 1/2 kg mięsa z łopatki • 1 cebula • 1 ogórek kiszony • 2 ząbki czosnku • przyprawa do gulaszu • 1 łyżka majeranku • 1 gałązka rozmarynu • 4 ziela angielskie • liść laurowy • olej rzepakowy do smażenia • 2 łyżki mąki • magii  Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na,patelnię wlać troszkę oleju i podsmażyć cebulę  Do smażącej cebuli, wrzucić(...)mięso i dodać przyprawy. Smażyć wszystko chwilę na dużym ogniu stale mieszać,wlać wodę i dusić pod  przykryciem,aż mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki ogórek kiszony i czosnek. 2. Gdy mięso zmięknie w pojemniku rozmieszać mąkę z wodą, dodać do gotującego się mięsa i mieszać aż się zagotuje sos, doprawić wszystko z magii

W królestwie smaków Beaty
SURÓWKA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW Z MUSZTARDĄ 223

świetna surówka do obiadu.Jeśli zrobimy jej więcej może być też to baza do mizerii ,świetnie pasuje do jogurtu naturalnego lub śmietany. Lekka , zdrowa i pyszna!. 50 dag.ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW 1/2 łyżki oleju 1 ząbek czosnek 1/2 łyżki musztardy sok z cytryny sól morska pieprz 3 łyżki koperku drobno posiekanego  ******************************************** Olej lub oliwę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spring rolls czyli sajgonki 230

jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy. Składniki na ok 6 szt: pojedynczy filet z kurczaka 6 arkuszy papieru ryżowego 3-4 liście sałaty 1 marchew 1 ogórek  kawałek korzenia imbiru szczypiorek lub natka cebuli dymki 2 male papryczki chilli sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego(...)ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność) Sałatę i filet porwij na małe kawałki, marchew i ogórka zetnij na nitki (zob. film). Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj na nim po trochu wszystkich składników, Na koniec podwiń

Mechanik w kuchni
Sałatka z zielonych warzyw 133

całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj

Kolizje Smaków
Wołowina a la Stroganow 110

Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeśli użyjecie innego mięsa

Kuchnia Pokoleń
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 134

stron kolejno po 30-50 sekund w wyższej temperaturze. Usmażone filety rozkładamy na talerze, posypujemy ziołową kruszonką. Podajemy z ziemniakami z wody, frytkami i np. ze skandynawską sałatką z ogórków . Szybko, prosto, elegancko. Jeszcze szybciej się zjada, ale jak to mówią „łatwo przyszło, łatwo poszło”, prawda? ;) SKŁADNIKI 2 filety z pstrąga tęczowego, ze skórką (filety po około

Karo in the Kitchen
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 185

sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem(...)pokrój w paski. Pamiętaj, że ich objętość rośnie 10-krotnie, dlatego 2 łyżeczki na podaną ilość bulionu w zupełności wystarczą! Ugotowane na twardo jajka poprzekrawaj na połówki. Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon

Food Square
Łódeczki z pumperniklu i wędzonego łososia 144

banalnie proste a połączenie kremowego serka z wyrazistym pumperniklem i aromatycznym łososiem wyjątkowo udane. Składniki: 6 skibek pumperniklu 250g kremowego serka kanapkowego 100g wędzonego łososia 6 jajek M długi ogórek szczypior skórka z cytryny Sposób przygotowania: Jajka gotujemy około 8 minut na półtwardo. Studzimy. Kremowy serek łączymy z skórką otarta z wyparzonej niewoskowanej cytryny oraz drobno posiekanym szczypiorem. Skibki pumperniklu(...)przekrawamy na pół. Każdą smarujemy sporą ilością kremowego serka z dodatkami i układamy po plasterku wędzonego łososia. Jajka przekrawamy na pół i układamy na łososiu. Ogórka kroimy w plasterki i nabijamy na wykałaczki. Wbijamy w jajko tworząc żagiel

Pyry na Gaz
Pierś z indyka z pieczarkami i ricottą. 116

żeby nam się nie rozpadły). Przekładamy Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami/sałatką z pomidorów i ogórków. Smacznego

Moje-pitraszenie
Surówka obiadowa z marchewką kapustą pekińską i koperkiem 127

obiadu. Ostatnio często robię coś warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego  koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka dzielimy na ćwiartki. Wszystkie składniki

Piekielna Kuchnia Pati
Horiatiki – sałatka grecka 227

Wszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu.  Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone   Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół

R'n'G Kitchen
Sałatka z kolorowym tortellini i sosem jogurtowo- mjonezowym 271

chyba najlepsze rozwiązanie przed wizytą niezapowiedzianych gości. Większość składników zawsze w domu mamy, a w zapas kolorowego tortellini (a nawet zwykłego) zaopatrzcie się już dziś ;)  Składniki: 1 ogórek świeży 2 pomidory 5 jajek 1 opakowanie kolorowego tortellini 1 średni słoik pieczarek marynowanych 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny gęsty (ok 180g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Z pomidorów usunąć twarde, środkowe części i pokroić w kostkę, podobnie też pokroić pieczarki i ugotowane na twardo jajka. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać sos z sałatką, doprawić do smaku solą

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak po cygańsku 140

plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z selerem konserwowym 255

też imprezy okolicznościowe. Dodatek selera daje ciekawy smak :) Warto spróbować- Zapraszam! Sałatka z selerem Składniki: mały słoiczek selera konserwowego (ok 1 duża garść) 2 jajka na twardo 3 duże ogórki konserwowe 1 duża garść pokrojonego w kostkę sera żółtego 1 duża garść pokrojonej w kostkę szynki 1 mała puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie duże

Tagebuch po polsku
Domowa, żytnia tortilla z tofu a'la kurczak (wegańska) 234

Składniki do wnętrza (wybierać wedle uznania): - 200g BIO tofu marynowanego w sosie Tamari   - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki przyprawy gyros - 1 łyżeczka oleju - sałata - rukola - ogórek - pomidor - papryka - parmezan z nerkowców - ulubiony sos (u mnie: serek sojowy o smaku śmietankowym + 2 ząbki czosnku + pieprz) Tofu kroimy w bardzo cienkie plasterki, zalewamy sosem sojowym, obsypujemy przyprawą gyros

Be Fit Be Strong