smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli szczypiorek lub koperek Sos: 1/2 szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka(...)kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki. W niewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy. Do drugiego naczynia wsypujemy pokrojone ogórki i cebulę, dodajemy kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy schłodzoną
Lamarida.pllekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy(...)majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: brokuł , czarnuszka , fasola mung , Gellwe , kwasek cytrynowy , ogórki , papryka , sałatka , seler konserwowy , Targroch , tuńczyk , warzywa , Wielkanoc
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzerośniętych ogórków ZALEWA 3 l wody 2 duże cebule 2 szkl cukru 1,5 szkl octu 1 op przyprawy curry 3 płaskie łyżki soli DO SŁOIKA liście selera gorczyca Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Jeżeli ogórki są bardzo duże warto pokroić je na ćwiartki. Do słoików powkładać po 2 liście(...)selera, wsypać około połowy łyżeczki gorczycy i ciasno poukładać przygotowane ogórki. W garnku zagotować wodę, dodać sól, cukier i cebulę. Gdy się ponownie zagotuje dodać przyprawę curry i ocet. Przestudzić i zalać pikle. Pasteryzować przez 10-12 min. Artykuł PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE CURRY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadrugie śniadanie bądź kolację. Składniki:- 1 pęczek selera naciowego- 1 puszka kukurydzy- 1 papryka czerwona- 1 ogórek gruntowy- 1 ser mozzarella- kilka oliwek czarnych- majonez- sól, pieprzPrzygotowanie:Selera, paprykę, ogórka oraz ser kroimy w kostkę, wrzucamy do salaterki. Dodajemy kukurydzę i pokrojone oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością majonezu
Zainspirowana w kuchniselera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy i pieprzymy a następnie blendujemy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie drobniutko siekamy cebulkę z listkami mięty i skrapiamy ją sokiem z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórywysiłek opłaca się...A potrzebowałam do niej:(nie podaję ilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki)marchewkępietruszkęseler seler naciowy (jeśli lubimy)porzielony groszekkukurydzakawałek kalafioraseler konserwowy (ze słoika)dobre ogórki kiszonejajajabłkozielenina: szczypiorek, natka pietruszki(...)majonezlyżeczka musztardysólpieprzWykonanie:jest dziecinnie proste :) Marchew, seler, pietruszkę, kawałek kalafiora obieramy, gotujemy, uważając, aby warzywa nie były zbyt miękkie, bo podczas mieszania zrobi się nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobną kostkę. (drobna kostka to dla mnie podstawa!Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por,jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek
Walijskie Pichcenieskładniki: 4000 g świeżych gruntowych ogórków 500 g cebuli 250 g soli 2 l i 250ml wody dodatkowo: korzeń selera wykonanie: Ogórki i cebulę kroimy wg uznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików(...)wierzch wkładamy po kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody 3 szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy
Domowy Smak Jedzeniaselerem konserwowym: Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii . Niedowiarkom powtarzam, że seler był tu naprawdę niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami, smak selera nie wybijał się zbytnio, a całość była cudownie orzeźwiająca i soczysta. Tym razem zastąpiłam seler konserwowy świeżą kalarepą i efekt był jeszcze bardziej ożywczy! Chrupiąca, słodkawa(...)kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się z nieregularnymi wahaniami cukru - tak jak ja... [źródło: www.smaczny.pl ] Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego
Grunt to przepis!nowych. Prawie wszystkie produkty można jeszcze bardziej nawodnić, czyli uzyskać z nich więcej soku , jeśli się je wcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo(...)/250g/ 1 duży burak, obrany /250g/ 2,5cm świeżego imbiru (kawałek wielkości połowy kciuka) /4-5g/ SOK NA DRUGIE ŚNIADANIE (2h później) 10.00-11.00 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 4 średnie łodygi selera naciowego /250g/ 2 szklanki krojonego jarmużu /100g/ 2/3 dużego pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego /200g/ ½ dużej cytryny, obranej
Karo in the KitchenMarchewka- 4-5 szt pietruszka -2 szt seler- 1 mały jajka - 5 szt jabłka- 2 szt cebula -1 mała groszek zielony kons. - 1 puszka ogórki kiszone -2- 3 szt majonez- wg uznania sok z cytryny sól pieprz skórka(...)pomidora i ogórka Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić
Camilla w kuchniosób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka(...)Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka korniszona. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni lub w rondlu i wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę
vegetaniezostaje soczysta w środku. Nie bójcie się mocnych połączeń – nadają smakom nowego wymiaru. Egzotyczne pomarańcze i limonka w takim wydaniu świetnie podkreślają smak delikatnego, białego mięsa, a ogórek i seler naciowy dodają nutę świeżości. SKŁADNIKI 2 średnie pstrągi 1 czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka(...)gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony
Karo in the Kitchensmoothie na bazie zielonego ogórka. Niskokaloryczny ale bardzo wartościowy wieczorny posiłek.Składniki:1/2 zielonego ogórka2 łodygi selera naciowego1 kiwi1/2 banana1/2 szklanki wody gazowanejsoku z limonki do smakuPrzygotowanie:Obranego ogórka, oczyszczony seler naciowy oraz kiwi i banana kroje w spora kostkę. Przekładam do blendera i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaje mocno schłodzoną wodę mineralną, Dosmaczam sokiem z limonki
Magiczna kuchnia Dariitrochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami. Składniki na 4 osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki(...)kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić
Kulinarny karnet Christopheraźródłem witamin i energii. Warzyw nie trzeba obierać, poza cytryną. Jabłka należy wydrążyć z gniazd nasiennych Dzień pierwszy: 4 jabłka 2 - 3 ogórki garść natki pietruszki 2 garście świeżego szpinaku 4 gałązki jarmużu seler naciowy cytryna mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej Dzień drugi: 3 małe buraki seler naciowy(...)garść świeżej kolendry ogórek mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej garść szpinaku 10 liści sałaty rzymskiej 15 średniej wielkości marchewek Dzień trzeci: 6 jabłek 2 małe buraki seler garść szpinaku ogórek cytryna 2 pomidory 15 marchewek Powodzenia i wytrwałości
Delusional Trine