ogórki z selerem - 1000 przepisów (strona:50/67)

Rosolnik wg Nelya 121

ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
KISZONE WARZYWA 462

SKŁADNIKI: kalafior marchewka seler papryka por pietruszka brokuła koper czosnek chrzan (korzeń) Do ukiszenia waszych ulubionych warzyw należy przygotować zalewę. Ja robię taką samą jak do ogórków. Na 1 l wody przegotowanej daję 1 płaską łyżkę soli nie jodowanej. Gdy roztwór się wystudzi zalewamy warzywa i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Na początku słój postawiłam na tacy ponieważ przy

harrisa
Tradycyjna zupa ogórkowa 176

sicie, dodaj do niego ziemniaki i gotuj do miękkości, następnie do całości dodaj przecier ogórkowy (lub ogórki pokrojone w plasterki). Ponownie dopraw zupę, szczególnie solą - ziemniaki "wciągną" ją z wywaru podczas gotowania. Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj

Garniec Magalie
Surówka z kiszonej kapusty 250

Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli   surówki z selera ,  z marchewki   czy   czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 148

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.  Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki.  Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Niedzielny obiad. 165

oliwą z oliwek i odrobiną oleju lnianego, posypane posiekaną zieleniną ( natka pietruszki, natka pietruszki naciowej, jarmuż, natka selera naciowego, koperek, szczypiorek z młodej cebulki ), oraz odrobiną mielonej kurkumy. Kotlet schabowy w ziołowej panierce, posypany mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego ogórki konserwowe w zalewie musztardowej.      S makował wybornie

Przepisy i porady kulinarne
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka

Codziennik Kuchenny
Dieta bez diety – recenzja 276

daje Klasycznym przykładem może być sałatka na imieninach u cioci. Jeżeli wybierzemy warzywną, klasyczną z ziemniakiem, marchewką, selerem i pietruszką z dodatkiem majonezu z 250g wchłoniemy około 320 kcal i 30 g tłuszczu. Jeżeli jednak wybierzemy sałatkę przygotowaną na bazie kapusty, ogórka, pomidorów, oliwek z oliwą okazuje się, że przyjmiemy jedynie 100 kcal i 2,5 g tłuszczu. To spora

Mr. Taste
Marynowana cukinia w zalewie curry 117

muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie

Taste Therapy
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 173

tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki2 pietruszki (korzeń)1 duży ziemniak1 mały seler4 kiszone ogórki 1 jabłko1 cebula5 jajek ugotowanych na twardo0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony)sólpieprz1 łyżka musztardy6 łyżek majonezu (według smaku)  Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki

Kulinarny karnet Christophera
Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków i z jarmużem 197

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 marchewki ½ małego selera 2 pietruszki 2 cebule 2 łyżki masła 1 ½ l wody 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Sól ½ szklanki kremówki Około 1 szklanki soku z kiszonych ogórków Na klopsiki: 30 dag mięsa mielonego, wieprzowego 1 jajko 1 garść świeżego majeranku 3 łyżki kremówki Sól

Bon Appetit Małgorzaty
Zielony koktajl oczyszczający 526

gotowi na detox? Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje: pół pęczka natki pietruszki (działa moczopędnie, pomaga w oczyszczaniu organizmu, poprawia trawienie, odświeża oddech) 1-2 łodygi selera naciowego (pomaga usuwać toksyny z organizmu, pobudza trawienie, zmniejsza obrzęki, zawiera przeciwutleniacze, działa moczopędnie, przyspiesza przemianę materii) sok z połowy cytryny lub limonki (odkwasza organizm, pomaga w usuwaniu toksyn, poprawia(...)pektyn pomaga w pozbywaniu sie zalegającej treści jelit, pomaga usuwać toksyny z przewodu pokarmowego, wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, bogate w antyoksydanty, odkwasza organizm) pół zielonego ogórka bez skórki (nawadnia organizm, pomaga usuwać toksyny z organizmu, zmniejsza obrzęki) 50 ml soku z aloesu (oczyszcza przewód pokarmowy, usprawnia trawienie, pomaga w utrzymaniu równowangi jelitowej flory bakteryjej, wspomaga funkcje oczyszczające

Zawsze głodna!
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 164

przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie nowalijki, pomidory, ogórki i inne warzywa importowane. Nie musimy(...)Wyciągnijmy więc rękę po nasze polskie plony i cieszmy się ich smakiem. A pomidory zjedzmy latem, kiedy to smakują i pachną o niebo lepiej niż teraz. Składniki: 1/2 bulwy selera 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek około l wody 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa

kolorowotorcikowo
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 206

pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 łyżka cukru;1 łyżeczka soli;5 liści laurowych;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1/2 łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać(...)garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor.Jest

Gospodyni Miejska
Zupa gulaszowa z boczniakami 109

wołowiny (u nas łopatka) 2 łyżki oleju 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminku

R'n'G Kitchen
Barszcz z krokietami 122

tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek

R'n'G Kitchen
Sałatka jarzynowa 317

Wami dzisiaj :)SKŁADNIKI:60 dag marchwi30 dag pietruszki1 mały seler3 ziemniaki3 jajka3-4 ogórki korniszone2 puszki groszku zielonego (konserwowy)1 puszka kukurydzy (konserwowa)1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa)+ 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.WYKONANIE:  Jajka ugotować na twardo.Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko gotujemy osobno - ugotować na miękko, ale nie rozgotować.Ostudzone jarzyny obrać i pokroić

Serce zamknięte w formie pyszności

Proponowane wyszukiwania