Dzisiaj na tapecie będzie lubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od
Kulinarne przygody Gatitygotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Domowy majonez: 2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania(...)osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce. Przygotować domowy majonez : Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze
Wanilia i Kardamonpora -pół czerwonej papryki -garść rukoli -jedno kwaskowe jabłko -2 łyżki majonezu -1 łyżka kwaśnej śmietany -2 łyżeczki musztardy francuskiej -sól, pieprz do smaku Por przekrawamy wzdłuż na pół, kroimy drobno, przelewamy wrzątkiem na sitku, odstawiamy do wystygnięcia. Łodygi selera, ogórki, jajka, jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa łączymy z porem, rukolą i mieszamy z resztą składników
Kulinarne przemysleniacynku, który wspomaga walkę z trądzikiem. Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry
Powiedz dietom niesałatki, gdzie wykorzystujemy gotowane pieczarki, jednak ja wolę wersję z marynowanymi pieczarkami. Nie trzeba ich gotować, do tego pieczarki marynowane są dużo bardziej wyraziste w smaku. Ogórki konserwowe można zamienić na ogórki kiszone bądź wmieszać oba rodzaje w dowolnych proporcjach. Wypróbuj też inne sałatki , które możesz znaleźć na stronie. Sałatka z marynowanymi pieczarkami jest idealna na imprezę(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z marynowanymi pieczarkami – Składniki 1 słoik marynowanych pieczarek (około 300 g) puszka kukurydzy konserwowej (400 g) 8 ogórków konserwowych (około 300 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 średnie jabłko pęczek koperku łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z marynowanymi pieczarkami – Wykonanie Jajka ugotuj na twardo. Gotuj je około
To Musisz Wiedziećkawałki, zalej olejem, szczelnie zamknij i odstaw na 24 godziny. Przecedź przez gęste sitko. Żółtko połącz z musztardą, octem i solą, ubijaj stopniowo dodając olej, dopraw do smaku. Ravioli z kiszonego ogórka 1 łyżeczka agaru 200 ml soku z kiszonych ogórków 150 ml wody 4 jajka Posiekane ozory Odrobina wędzonego oleju Sól i pieprz do smaku Płatki
SzczyptaSmaQsera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy(...)gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy koncentratem i musztardą. Posypujemy startą mozzarellą, układamy kotlety, cebulę i korniszony. 4. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Polewamy musztardą i sosem czosnkowym, posypujemy sałatą i układamy pomidorki
Szefowa kuchnimakaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę
Zainspirowana w kuchniidealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego 2 czerwone cebule sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego musztarda 5 łyżek majonezu ketchup 4 ząbki czosnku opcjonalnie ser żółty (o którym ja po prostu zapomniałam 😂 ) Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone łączymy(...)naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bułki opiekamy w piekarniku. Każdą przekrawamy, z jednej strony smarujemy sosem czosnkowym, z drugiej majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który
Kuchnia w czekoladziesałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka(...)pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (i opcjonalnie groszek). Kolejność dodawanych składników jest dowolna. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka). Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy resztę majonezu i doprawiamy (według gustu). Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy. Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy
Słodkie okruszkisałat 1/2 cebuli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki kiszone 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Sos: 2 łyżki Majonezu 2 łyżki Jogurtu Naturalnego 1 łyżka Musztardy Sól i pieprz Przygotowanie : 1. Patelnię nieprzywierającą ,rozgrzewam bardzo mocno. Następnie wsypuję jedną saszetkę
Gotowanie Patkipaseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy. Odstawiam na pół godziny do przegryzienia smaków. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone
Moja Delicjakminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone
Moja Delicjafiletów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z rzodkiewką i jabłkiem https://www.youtube.com/watch?v=gWTp5puJP0U Przygotowanie : Przed przygotowaniem(...)Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki o szerokości około 1 centymetra . Przygotowanie sosu : 8. Do majonezu dodaję musztardę doprawiam solą (dwie szczypty- ilość soli zależy
Uwaga Babcia Gotuje