duże marchewki 5 kolorowych ziemniaków ( lub zwykłych ) 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 – 5 ogórków z zalewy octowej 2 cebule średniej wielkości 3 wędzone udka z kurczaka ( najlepiej własnego wyrobu ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy ( rosyjska lub z chilli ) 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżka mielonego pieprzu(...)zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy i fasoli ,żeby lekko przeschły , sałatka wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy i siekamy najdrobniej jak się da . Czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z udek oddzielamy od kości i skóry . Kroimy w małe kawałki . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy miód , musztardę , majonez , pieprz
Ogrodnik w podróży100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela(...)połówki. Żółtka odłożyć do niewielkiej miseczki, odstawić na bok. Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia
Pełny talerzoliwa z oliwek z czosnkiem. Bardzo szybka do zrobienia! Zapraszam :) Składniki: makaron ryżowy 130 g, pomidor 1 szt, ogórek 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, oliwa z oliwek 5 łyżek, czosnek 2 ząbki, musztarda 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną
kulinarne odsłony pativotes ) Ryżowa sałatka „Marcowa” Ryżowa sałatka marcowa, to propozycja, na ten miesiąc. Marzec w spiżarce, to końcówka ogórków i innych czarodziejskich, chwil lata zamkniętego w słoiczkach, więc trzeba korzystać Prosta, niezwykle smaczna, a do tego nieco inna niż wszystkie. Sałatki to coś co lubię najbardziej, rzadko da się je schrzanić i można je wyczarować niemal ze wszystkiego(...)łyżeczki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki ketchupu, pikantnego 2 łyżki greckiego, gęstego jogurtu ( można zastąpić majonezem) 1 łyżeczka musztardy ( np. sarepska lub chrzanowa) sól, chilli do smaku Ryż przesyp do miski, dodaj do niego pokrojone i odsączone, ogórki konserwowe, szalotki, paprykę i natki pietruszki, kolendry oraz wyciśnięte praską ząbki czosnku. Kukurydzę i fasolę wysyp na sitko
Ogrodnik w podróżyjajka 1 puszka groszku konserwowego mały kawałek pora (biała część) 3 duże ogórki konserwowe 3 duże ogórki kiszone 1/4 kapusty pekińskiej 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) sól, pieprz do smaku ok. 1 łyżka musztardy kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotowałam(...)zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam musztardę i majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól morska. Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną
Aga w kuchnipomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu (wystarczy połączyć składniki) Mięso mielimy, pół cebulki kroimy w drobną kosteczkę dodajemy do mięsa, natkę drobno siekamy dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy pieprzem i wyrabiamy. Przygotowujemy dodatki, Sałatę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, pomidory i ogórki
Pelusiowa Kuchniaświeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam! Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledzia a la matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 mała cebula Na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy biały pieprz łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Śledzie moczymy minimum 60 minut w zimnej
Smak mojej kuchniSkładniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. SMACZNEGO!!!:) Inspiracją był przepis ze strony Doradca Smaku
Czerwona Porzeczkamniejszym naczyniu. Składniki: 2 woreczki ryżu 1 duży filet z kurczaka 8 ogórków konserwowych z chili 2 kolorowe papryki 6 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sól, pierz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Filet z kurczaka pokroić na małe(...)tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem. Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym. Na spód naczynia
Pomysłowa kuchniaziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną(...)wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier
Kryzysowa Książka Kucharskachili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub serów. My zawsze robimy ogórki konserwowe w wielu wariantach. A to tradycyjne, a to czosnkowe, a to właśnie takie pikantne czy w musztardzie. I jak przyjdą do nas goście to zawsze możemy ich poczęstować tym, co lubią. Wybór zawsze jest u nas spory. Warto
Marder&Marder Manufacturerzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek 6 pieczarek 125 g mini mozzarelli Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu z amfory krzewiastej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu ryżowego sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki pyłku kwiatowego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)rumiano, studzimy i kroimy na kawałki. Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki. Mozzarellę przekrawamy na pół. Ogórki kroimy na kawałki. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. Sos: Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem, oprószamy pyłkiem kwiatowym
R'n'G Kitchenduże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 matias z oleju 2 nieduże pomidory kilka listków lubczyku kilka plasterków ogórka Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,przestudzić i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia, pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę na półmisek, udekorować cząstkami pomidora, plasterkami śledzia, ogórka oraz listkami lubczyku. Podawać z pieczywem....Smacznego :) Plastry szynki rozłożyć na desce
Gosia gotujemały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu +2 na wierzch 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także
Kuchnia w czekoladzie