Święta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie
Kolizje Smakówwychodzą pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 250 g mielonego indyka 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 5 plasterków miękkiego sera 5 plasterków szynki 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie(...)albo ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dobrze posól, popieprz. Dodaj mielone mięso, musztardę, tymianek, oregano, czosnek, wymieszaj dokładnie. Krok 2 Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące. Krok
Niedzielny kucharzpiersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis(...)zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka oraz szczypiorek. Całość polaliśmy sosem jogurtowym. Krok 8 Sos przygotowujemy mieszając jogurt z musztardą, majonezem i szczyptą soli. Zamiast soli możemy też dodać słony ze swej natury sos worcester. Pieprzymy do smaku. Zanim zrolujemy tortillę, jeden brzeg
Niedzielny kucharzmożesz zastąpić jogurtem naturalnym, albo dać do sałatki z porem i jajkiem po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego), 1 łyżeczka musztardy ( ja zawsze dodaje musztardę sarepską, ale jeżeli wolisz inna możesz ją zastąpić swoim ulubionym rodzajem musztardy), sól, pieprz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z porem i jajkiem- Przygotowanie Przygotowywanie sałatki z porem i jajkiem zacznij od dokładnego umycia poru(...)kostkę. Kukurydzę odsącz z wody i dodaje do reszty składników, Ogórki konserwowe( lub kiszone) pokrój w drobną kosteczkę, jeżeli ogórki puszczą dużą ilość soków to zlej ją przed dodaniem ogórków do sałatki( jeżeli tego nie zrobisz to twoja sałatka będzie pływać), Na koniec dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku oraz następnie wszystko dokładnie wymieszaj
To Musisz Wiedziećbulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki) 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka(...)garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietanę oraz solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy
Poezja smakumają swoje korniszony, a mi kiszeniaki, wg mnie lepiej ty się sprawdzą) 2 łyżki wegańskiego majonezu, przepis znajdziecie tu łyżka musztardy, najlepiej Dijon 30 ml soku z cytryny Przygotowanie: Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków ugnieć ciecierzycę. Ogórki obierz najlepiej ze skórki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do ciecierzycy, wymieszaj. V’oila. Może
greenscarfogórki. jest przepyszna! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 pęczki rzodkiewek pęczek szczypiorku 60 dag roszponki 4 ogórki sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki białego octu winnego 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy stołowej sól, pieprz Sposób przygotowania : Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry
Pobite gary Barbarywyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie w Poznaniu, więc użyjcie swojego ulubionego) 1 czubata łyżka musztardy stołowej 1 łyżka zalewy z grzybków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 płaskie łyżeczki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) Wykonanie: Ogórki, grzybki i pora drobno poszatkować. Jeśli Wasz malakser nie robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach(...)potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje zupełnie inaczej. Majonez, musztardę i przyprawy mieszamy, zalewamy pokrojone warzywa z grzybkami, dokładnie mieszamy. Można udekorować szczypiorkiem. Najlepszy od następnego dnia po wykonaniu. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Wytrawne Babeczki vol au vent Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Inny tatar
Pociąg Do Kuchnimarynaty: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczku kuminu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek pomidor ogórek gruntowy cebula 1/4 czerwonej papryki kawałek twardego sera 2 garście liści bazylii sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy Przepis 1 Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na dwa równe filety. Przekładamy do głębszego naczynia, dodajemy składniki marynaty(...)kurczaka. Odstawiamy na 10 minut. 2 Pomidora kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w pióra. Paprykę kroimy w paski. Ser kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy składniki z liśćmi bazylii i wykładamy na talerze. 3 Składniki sosu czyli 3 łyżki oliwy, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy łączymy ze sobą. Najlepiej jest to zrobić za pomocą małego
Kuchnia Bazyliimgnieniu. Składniki sałata lodowa 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka puszka kukurydzy 1 ogórek sałatkowy cały 10 szt pomidorków pokrojonych w łódki 1 duża pierś z kurczaka 5 łyżek sezamu 1 łyżka mąki Sos - 1 : 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu zioła prowansalskie Sos - 2 : jogurt naturalny 150 ml 3 łyżki majonezu(...)prze przez praskę Przygotowanie Sałatę porwałem na kawałki. Cebulę, paprykę i ogórka pokroiłem w kostkę. Kukurydzę odsączyłem z zalewy. Pomidora pokroiłem w łódki. Pierś kurczaka pokroiłem w kostkę, oprószyłem solą, obtoczyłem w mące wymieszanej z sezamem. Usmażyłem na oleju. Warzywa wymieszałem z sosem na bazie musztardy. Przełożyłem do salaterki. Na wierzch rozłożyłem kawałki kurczaka, polałem całość sosem czosnkowym
R'n'G KitchenSkładniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki). 2. Ogórka kroimy w słupki. 3. Pomidora kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: pół sałaty lodowej ogórek zielony 2 ogórki korniszony 1 filet z kurczaka 100 g mozzarelli koperek bazylia 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy olej Pierś z kurczaka pokroić doprawić sola i pieprzem, następnie usmażyc na odrobinie oleju, dodać miód i musztarde i podsmażyć 1-2 min. Sałatę porwać na kawałki, ogórki i mozzarelle pokroić. Włożyć wszystko
Moja Galeria Smakupysznych. Natomiast z dodatkiem pieczonego boczku to już sałatka wywodząca się z Bawarii. SKŁADNIKI : 6-7 ziemniaków ugotowanych w munduru, odcedzonych i ostudzonych 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 100 g wędzonego boczku(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego, gęstego
Kulinarne Fantazje Mariolitego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy(...)szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe
Kuchnia w czekoladziewędzonej makreli 2-3 garści płatków kukurydzianych Lubella świeżo mielony pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy
PatiGotuje