filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany 18%, 100 ml majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże
królestwo garówszklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków konserwowych 1 spora garść fety w kostkach* sól, pieprz 1 mała łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej pół szklanki jogurtu naturalnego 1 duża łyżka ostrej musztardy odrobina wasabi (opcjonalnie) *wedle upodobania można zamienić na mozzarelle Przygotowanie
Tagebuch po polskutrzema sosami to jest to co lubię! :) Śniadanie: Frittata z papryką (przepis na blogu już jutro) Lunch: Kurczak w marynacie z pasty curry i 3 sosy - ostra cebulka, miętowy i raita z ogórkiem (jeżeli jesteście zainteresowani na przepisy na te sosy, to dajcie znać, to przygotuję o nich wpis, bo sosy są bardzo smaczne, ale i banalne w przygotowaniu
Codzienne Gotowaniedaniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy
Via Gustoczerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku z limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy
R'n'G Kitchenśrednie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory, ogórki, cebulę, również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać w misce. Dodać majonez i przyprawy, wymieszać ponownie
Corner With Recipescebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki 3 g curry 100 ml oliwy z oliwek 2 pęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego 1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz(...)talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 6 dużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie(...)minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem
JejKuchniapomidora z filetem z kurczaka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz, curry do smaku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Sałatka 1 średni brokuł 2 jajka 1 pomidor 1/4 czerwonej cebuli 3 ogórki małosolne 100 g kurczaka Sposób przygotowania Kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy
Mieszam w Garnkuziemniaków 1 mała marchewka 1 cebula ząbek czosnku ok. 100 ml wody ok. 100 – 150 ml wody z kiszonych ogórków 1 łyżka mąki ziemniaczanej koperek (świeży lub mrożony) przyprawy i zioła – sól , pieprz , curry , kminek, majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną
Via GustoPałki w sosie curry Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry . Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko. Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia(...)sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe. Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórka z sosem jogurtowym. Możecie tez podać do nich moje najlepsze, domowe chlebki naan. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :) Polecam
Lekcje w kuchnijako przekąska! 500 g fileta z kurczaka 330 ml jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku Sól Dodatkowo: 6 placków tortilli Kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek 1 czerwona papryka 100 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy(...)mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym
VioletoweKucharzeniewędzonej ryby ½ szklanki kaszy orkiszowej 1 mała cukinia ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oleju Szczypta curry Szczypta kminu rzymskiego Sól Pieprz Dodatki: sałata, słodka cebula, pomidor, ogórek Bułki 31/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki jogurtu (około 380 g) ½ kostki masła 2 łyżki miodu(...)czosnek do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Cukinię zetrzyj na tarce dobrze odciśnij z wody, dodaj do masy rybnej razem z kaszą i parmezanem. Ponownie zmiksuj. Dopraw masę curry, kminem, solą i pieprzem. Krok 4 Wsyp płatki kukurydziane do woreczka i pokrusz np. przy pomocy wałka do ciasta. Wysyp do misy. Zwilż dłonie olejem, nabieraj masę rybną i formuj
Niedzielny kucharzjajkami i ogórkiem. Wychodzi jej duża porcja, czyli w sam raz na czas, gdy spodziewamy się gości. 2 piersi z kurczaka 200 g drobnego makaronu, u mnie mini świderki 4-5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu mielona papryka słodka i ostra granulowany czosnek curry sól, pieprz(...)drobną kostkę. Oprószamy je granulowanym czosnkiem, papryką mieloną słodką i ostrą, curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę osączamy z zalewy
Smaki Na Talerzuimprezy, ta przekąska zawsze znika jako pierwsza. Przepis na koktajl krewetkowy Składniki: 200 gramów dużych krewetek bez pancerzyków, 1 kajzerka, 1 ogórek zielony, papryczka chili, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki dobrego ketchupu, po ćwierć łyżeczki proszku curry, cynamonu, papryki w proszku (może być ostra), mielonego kuminu, koperek do dekoracji. olej, sól. Jak zrobić koktajl krewetkowy? Jeśli używasz krewetek mrożonych, najpierw(...)przesmaż krótko na małej ilości oleju. Bułkę pokrój w kostkę, zrumień na odrobinie oleju, aby powstały grzanki. Do miseczki przełóż majonez i ketchup, dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj. Ogórka pokrój w malutką kostkę, papryczkę w plasterki. W naczyniu najpierw wyłóż warstwę sosu, potem grzanki, ogórka i chili. Na brzegach zahacz krewetki. Udekoruj koperkiem. Artykuł Koktajl krewetkowy. Świetna i elegancka
Kulinarna Polska