napadu głodu. I to bez wyrzutów sumienia, bo to przecież samo zdrowie. ;-) Tortille: 3 tortille 1 duży filet z kurczaka sałata 1 średnia czerwona cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1/2 świeżego ogórka 3 łyżki startego, żółtego sera sól, pieprz, chilli, oregano olej Dip: 200g jogurtu naturalnego 150g naturalnego serka homogenizowanego(...)łyżek keczupu 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz 1. Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i obficie obsypujemy przyprawami. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Ogórka i pomidora i cebulę kroimy w półplastry, paprykę w słupki. 3. Przygotowujemy dip: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, serkiem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Każdą
Szefowa kuchniWraz z nadejściem wiosny w sklepach zaczęły się pojawiać młode pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki. Głodni witamin i kolorów po szarej zimie często rzucamy się na kuszące wyglądem nowalijki. Niestety, oprócz składników odżywczych, dostarczają one substancji niepożądanych. Obawy związane z ich spożywaniem dotyczą głównie środków, którymi są nawożone. Dokładnie chodzi o azotany, które same w sobie nie są szkodliwe(...)starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa
Powiedz dietom nieSkładniki : 3 gotowane jajka 1 cebula 3 średnie pomidory 1 ogórek konserwowy majonez, sól, pieprz 3/4 szklanki konserwowej kukurydzy, może być mrożona Przygotowanie: Kukurydzę osączyć ( lub ugotować i również osączyć), ugotowane jajka pokroić w kostkę Pokrojoną cebulę sparzyć na sicie, ogórek pokroić i lekko odcisnąć Umyte pomidory obrać ze skóry i pokroić - osączyć, można pozbyć się ziarenek Wszystkie składniki połączyć
Proste Potrawyserem feta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy(...)delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzeniespaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni(...)talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mieszankę warzywną odsączmy i wykładamy do miski. Fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO
Smaki Ewysmakowite drugie śniadanie do pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g brokułów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 1 zielony ogórek 4 pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : komosę ryżową wsypujemy(...)osolonej wodzie około 8 minut paprykę czerwona i żółtą, cukinię oraz czerwoną cebulę myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny
zobacz ich smakSałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę(...)ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuzielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa 6-8 zielonych świeżych ogórków gruntowych lub 1/2 dużego 1 dojrzały pomidor bez skórki 1 czerwona lub zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana kilka łyżek szczypiorku (zielone części cebulek) odrobina pieprzu sól morska do smaku łyżka białego balsamicznego(...)powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie
Kuchnia PrezydentowejWszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół
R'n'G Kitchenjajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą. Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym
słodki bratekwarto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę(...)papryki 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich sól szczypta pieprzu Inne sugerowane dodatki kwaszone ogórki, marynowane patisony lub papryka, zielone oliwki miks sałat z pomidorami i ogórkiem opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę możliwie mocno go rozdrabniając. Do dużej misy wlewamy oliwę i dodajemy musztardę oraz pozostałe
Kulinarna Pokusazielonych oliwek (u nas nadziewane papryką) 1-2 plasterki salami lub innej intensywnej wędliny plasterek cebuli lub posiekany szczypiorek sól pieprz bazylia (u nas świeża) oregano pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki i wędlinę drobno kroimy. Przekładamy do serka i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. MASŁO CZOSNKOWE (porcja na dużą bagietkę) : pół
Kuchnia od dwojgamały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy w osolonej wodzie
Podróż w kulinariaSkładniki: 25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, 4 pomidory, 1 ogórek wężowy, 1 czerwona papryka, pół główki sałaty lodowej, 10 dag czarnych oliwek, pół puszki kukurydzy, 125 g gorgonzol, natka pietruszki; Sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy(...)kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem
Pobite gary Barbarymoja propozycja śniadaniowa - szybka i pyszna!Składniki:1 serek wiejski1/2 pomidora1/2 ogórka4 rzodkiewkiSposób przygotowania:1. Od serka odlewamy nadmiar wody.2. Pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę.3. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.4. Warzywa mieszamy z serkiem. Można doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani