lubimy Edam) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 2-3 pieczarki 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka ) 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego) kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Składniki - sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich sporo pieprzu(...)Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili. Kompozycja toskańska gotowa. Pizze pieczemy
Kuchnia po mojemuwizualnie ! Widzicie ten piękny kolor ? :-) Na blogu znajdziecie też inne przepisy na chłodniki: Chłodnik pomidorowyChłodnik: pomidory ogórekGazpacho, hiszpański chłodnikZielony chłodnik z fetąChłodnik ogórkowy Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Składniki: 1 duży pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki(...)się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, jogurt i zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy
Kulinarne przygody Gatitytradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna
Calzonella.combyć również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy- mąka(...)trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy
Smaczne ZdroweSałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy
Moja smaczna kuchniaCzasami z chęcią wracamy do smaków lata. Składniki 250 g pomidorów 150 g żółtej papryki 100 g papryki pepperoni 1 obrany ogórek wężowy 1 duża cebula świeża mięta 2 łyżki octu 6 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka ugotowane na twardo 100 g tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów 10 oliwek sól Przygotowanie Wszystkie warzywa pokroiłem w kostkę, połączyłem
R'n'G Kitchenktóry zrobiła pewna pani, i kiełbaskę swojską. I oba przypadki nie były pokrojone w plastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki -świeży ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona skoro fioletowa jest! -majonez -pieprz z młynka najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnikaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy
Moja smaczna kuchniaDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie Syrop z pigwy do herbaty
Aga w kuchniświeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów, konfitury, galaretki i powidła. Kiszę ogórki i kalafiora. Robię domowy ketchup, chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków
Smaczna Pyzawłoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki
królestwo garówporcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić(...)tarce. Połowę fety zmiksować z jogurtem. Dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut
Pełny talerzIdealnie nadaje się na lekkie danie popołudniowe lub kolację. Będziemy potrzebować : 1 sałatę zieloną około 400 g pomidorów 1 ser feta (270 g) 1 strąk papryki czerwonej (200 g) 1 strąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny(...)razu po pokrojeniu daję do salaterki. Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki. Pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm. Ogórek obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Oliwki kroję na mniejsze
Uwaga Babcia Gotujeowoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać(...)jędrne, bo taka susza przecież” – to sprzedawca ogórków. Sam zdecyduj o tym, czy owoce jak i warzywa jakich użyjesz do przetworów się nadają. Najlepiej weź je do ręki, ponaciskaj, powąchaj. Jeśli sprzedawca nie pozwala na dotykanie swojego towaru, nie kupuj u niego. Tak, rozumiem sprzedawcę, że jego pomidory „przejdą” tego dnia przez setki palcy macaczy
Mieszam w Garnkusycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju(...)niego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach
Wyprawy kulinarne