Śledzie bardzo fajnie komponują się z różnego rodzaju warzywami i nie mam tu na myśli tylko tradycyjnej cebulki Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść
Ola la LCHFniestety musimy jeść różnego typu sałatki. Dobrze jest zmieniać lądujące w niej warzywa i dodatki, aby Wam się nie znudziły. Moja podstawowa sałatka to oczywiście mix sałat, pomidorki, ogórek kiszony lub świeży, często papryka marynowana, tuńczyk i ryż wymieszany z sosem jogurtowym. Pomimo prostoty jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta(...)pudełko do pracy lub zjeść wieczorem oglądając serial. Więcej moich uniwersalnych i wielozadaniowych sałatek tutaj: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem Sałatka curry z kurczakiem Artykuł Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiadu albo sałatka do grilla. Warzywa w słodko-kwaśnej zalewie z orientalną nutą za sprawą curry smakują wybornie. Taka sałatka jest łagodna w smaku, nieco słodka, z lekkim, ale wyczuwalnym posmakiem curry. Ma wielu zwolenników wśród mojej rodziny i znajomych. Jeśli lubicie curry, to wam też powinna posmakować. https://youtu.be/LhoBB0uwdKY Składniki na sałatkę z cukinii do słoików na zimę(...)niejodowanej pół szklanki octu 10% (150 ml) – jeśli lubicie ostrzejsze smaki można dodać więcej, zamiast wody 1/3 szklanki wody (100 ml) szklanka cukru (260 g) 1,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku Przygotowanie Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Marchew i cebulę obieramy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Cebule kroimy
e-PrzepisyKulinarnełososia panierowanego w dukkah. Skorzystajcie z TEGO przepisu – pasuje idealnie! Pozostałą połowę kuskusu schłodziłam, dodałam do niej kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa! Mogłoby się(...)pełna łyżka masła (20-25g) 1 pełna łyżeczka nasion kuminu* 1 pełna łyżeczka nasion kolendry* ½ łyżeczki płatków chili* 1 łyżeczka mieszanki przypraw Ras el Hanout albo lekkiego curry ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1-2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki opcjonalnie, ale bardzo dobrze pasuje: garść nasion granatu *kolendrę, chili i kumin podprażamy razem na suchej
Karo in the Kitchenburaków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku(...)robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców. Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać z chlebem
Kucharzycapiersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny(...)spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka ściągamy z patelni. Odkładamy na chwilkę, żeby odpoczął. 3 minuty mu starczą. Kroimy na plastry
ladykitchennasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc z tego(...)daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów. Do tego stopnia, że gdzieś
MODA NA BIOcrème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dobrze odcedź i odstaw. Cebulę, koperek i ogórka kiszonego drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej połowę koperku, żółtko, ogórka i kaszę. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj. Każdy z indyczych filetów rozbij na cienkie plastry, najlepiej przez(...)indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki przyprawy sambal oelek 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki curry 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych 1/2 szklanki orzeszków arachidowych (bez dodatku soli) uprażonych na suchej patelni 2 łyżki czerwonej pasty curry 3/4 szklanki mleczka kokosowego 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw(...)nasz organizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony
To co kochamrobię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa(...)czosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy
Kuchnia Prezydentowejgrochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie(...)błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką
Weekendy w domu i ogrodziePRZEPYSZNE ŚNIADANIA, które zbudują Twoją odporność. Owsianka szarlotka Kokosowy krem jaglany Jajka po turecku Zakwas z buraków ZUPY : Z upa krem z pieczonych białych warzyw Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu) Zupa z soczewicy OBIAD Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi. Tarka do warzyw(...)dzięki czemu łatwiej wyrobimy sobie nawyk ich spożywania. Domowymi sposobami możemy kisić dowolne warzywa, jak choćby ogórki. W ystarczy kilka słojów IKEA KORKEN z hermetycznym zamknięciem na klipsa, aby Twoja spiżarnia zamieniła się w oazę bogatą w probiotyki. Jak zatem samodzielnie ukisić ogórki? Zasada jest bardzo prosta na 1 litr wody zawsze używamy 1,5- 2 łyżki soli
SMYKWKUCHNIodchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu, choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku, np. do gyrosa) 1 całe jajko 2 białka (żółtka wykorzystałam do placków(...)mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com