ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka straszna, jak się co niektórym wydaje :))) * wątróbka drobiowa- 1 kg * cebula- 3 bardzo duże szt. * cydr- 1,5 szklanki * sól, pieprz, suszona papryczka chili
Kraina Miodem Płynącalekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy SOS JACK DANIEL'S 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1/3 drobno posiekanej papryczki chili / można dać mniej 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki brązowego cukru / miodu /syropu klonowego 2 łyżki soku
cool and mintyduża słodka cebula 3 ząbki czosnku 6 wędzonych śliwek 1 łyżka gorczycy 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraka szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju rzepakowego szczypta oregano sól do smaku Bułeczki bao: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody(...)sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatki: zielony ogórek pokrojony w plasterki ulubione kiełki * PRZYGOTOWANIE Szarpana wieprzowina Ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu, przygotowujemy ją dzień albo nawet dwa dni wcześniej. Mięso myjemy, oczyszczamy
Food SquareZapraszam na pyszną i szybka sałatkę ryżową z tuńczykiem, groszkiem i jajkami.Łatwa w przygotowaniu super sprawdza się na różnych imprezach. Do sałatki użyłam groszku firmy
Sama słodycz i szczypta chilifasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut(...)minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne 10-15minut. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami u mnie z bułkami, awokado, sałatą, pomidorem i ogórkiem małosolnym +ketchup z musztardą
U Fiolkifasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut(...)minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne 10-15minut. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami u mnie z bułkami, awokado, sałatą, pomidorem i ogórkiem małosolnym +ketchup z musztardą
Fiolka w kuchniŚwietny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu - jak to zrobić? - spójrzcie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Pasta-Tahini.html przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski - wedle uznania 1 - 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek dyni (jeśli nie przepadacie nie musicie ich dodawać) Jak zrobić? Hummus z ciecierzycy w puszce lub słoiku
Zasmakuj KuchniZazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku , sos czosnkowy , sałatka z ogórków kiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki , Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano pół czubatej łyżeczki(...)ostrej papryki pół czubatej łyżeczki rozmarynu pół czubatej łyżeczki tymianku pół czubatej łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili szczypta cukru 3 łyżki oliwy Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy
Smak mojego domuPóźne lato to czas słoików. Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Jeśli mamy na działce jakieś warzywa czy owoce to nagle okazuje się, że mamy 20 kilo ogórków na zbyciu, albo 20 kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze(...)dania. Dobrą książką na ten czas będzie “Wielka księga słoików”. To przepisy z kanadyjskiej kuchni Jennifer MacKenzie. Wyróżnia je to, że sporo przepisów to egzotyczne czatneje, przystawki, sosy typu chili i salsa, tapenady i relisze. Dużo więcej niż w polskiej kuchni jest też kwaszonych przetworów na bazie octu a mniej fermentowanych kiszonek z probiotykami. Wynika to z tego
Ugotowane pozamiataneWitajcie :) Czasami tak jest że zostanie nam kawałek kurczaka z obiadu, no i co tu zrobić jak mamy je dwa lub jeden. Ja w takim
Sama słodycz i szczypta chiliswobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g czarny(...)smaku 50 g masła do smażenia Panierka orzechowa 50 g pestek dyni 30 g łuskanych nasion konopi 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka suszonych chili płatków 3 łyżki mąki 2 jajka Groszkowe puree 2 łyżki nasion z panierki 150 g zielonego groszku, mrożonego 2 łyżki oliwy pęczek świeżej bazyli 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
codojedzeniaWitajcie :) u nas dzisiaj pięknie słonecznie i wiosennie, a wi ę c przydało by się coś lekkiego. Uwielbiam sałatki i mogła bym je jeść na okrągło
Sama słodycz i szczypta chilikiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów zostaliśmy podzieleni na grupy i pod okiem(...)wytężonej nauki i pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu
Kulinarne przygody Gatitymnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz ą gryczan ą , a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek(...)pszenna 3 łyżki, woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki, liść laurowy 2 szt, owoc jałowca 3 ziarna, cząber 1/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, chili, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. M ą k ę pszenn ą łączymy z papryk
kulinarne odsłony patikapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy(...)słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri Na tą ilość słoików musimy przygotować zalewę: -4,5 l wody -0,75 l octu -6 łyżek soli -30 łyżek cukru Wszystko zagotowujemy. Warzywa układamy w słoikach
Maminek kulinarny