ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:24/331)

Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką 168

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 małe ziemniaki 3-4 marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego mały kawałek pora (biała część) 3 duże ogórki konserwowe 3 duże ogórki kiszone 1/4 kapusty pekińskiej 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) sól, pieprz do smaku ok. 1 łyżka(...)można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam musztardę

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z makaronu z zupek chińskich 1128

makaronu z zupek chińskich! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-)Składniki:2 zupki chińskie kurczak curry Vifon6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków)1 mała czerwona papryka4 jajka1 mały jogurt naturalny3 płaskie łyżki majonezuWykonanie:Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać(...)zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe! Na samą myśl cieknie mi ślinka :-)Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Najlepsze przepisy na ogórki na zimę do słoików 959

Ogórki to chyba najlepsze w obróbce i najbardziej popularne warzywo wykorzystywane do przygotowania domowych przetworów na zimę. Ja co roku przerabiam kilkadziesiąt kilogramów i ciągle odkrywam nowe smaki. Jako, że sezon ogórkowy w pełni, dziś chciałam się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami właśnie na nie. Zebrałam w jednym miejscu aż 8 moich hitowych przepisów ( plus bonus ) na zatrzymanie(...)Poniżej zamieściłam nazwę potrawy i zdjęcie. Po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekierowani do mojego, pełnego przepisu na blogu. Polecam :)     Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już klik       Klasyczne ogórki konserwowe na zimę klik     Ogórki konserwowe z papryką na zimę klik     Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka tatarska 261

się ona na każdej imprezie czy przyjęciu rodzinnym. Sałatka tatarska robiona jest na wzór sosu tatarskiego, czyli z warzyw marynowanych w zalewie octowej. W moim przypadku są to ogórki konserwowe, papryka i grzybki leśne. W przepisie na sałatkę tatarską są marynowane grzyby leśne, ale można je zastąpić pieczarkami. Przygotowując tę sałatkę musimy dokładnie odsączyć wszystkie składniki z zalewy(...)kolację, śniadanie lub imprezę! Jest przepyszna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka tatarska – składniki: 1 puszka (170 g) zielonego groszku 1 puszka (170 g) kukurydzy konserwowej 4 małe ogórki konserwowe 1 słoiczek papryki w zalewie octowej 1 słoiczek grzybków marynowanych w zalewie octowej 3 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka octu jabłkowego

Do Garów!
Ogórki konserwowe inaczej 206

Ogórki konserwowe inaczej Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dużymi lub powykręcanymi, niekształtnymi ogórkami, to jest na to sposób. Należy ogórki obrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki

na moim stole...
Ryba po japońsku 125

karnawale, ale również na różne rodzinne uroczystości i inne okazje. Składniki: 600-700 g filetów z ryby (u mnie dorsz) 150 g papryki konserwowej 140 g ogórków konserwowych 2 cebule olej Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 120ml wody 1/2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju Zalewa do warzyw: 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody(...)maczać kawałki ryby i smażyć na rumiano na oleju. 2. Składniki na zalewę do warzyw połączyć w miseczce i odstawić. 3. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w niezbyt cienkie paski. 4. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i całość dusić około 10-15 minut. Potem dodać ogórki i paprykę, wymieszać i dusić

Kuchnia domowa Ani
Sałatka krabowa 195

wyzwania. Prostka i smaczna sałatka krabowa, którą każdy wykona bez jakiegokolwiek problemu. :) Składniki: 1 paczka paluszków Surimi 1/2 paczki makaronu ryżowego 1 puszka kukurydzy konserwowej  2 średnie ogórki konserwowe  świeży koperek 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz, sól  Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy z nadmiaru wody. Paluszki Surimi i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Składniki mieszamy razem w jednej misce. Dodajemy posiekany koperek, jogurt grecki, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na noc, aby wszystko się "przegryzło". Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Karkówka po żydowsku 202

Jeśli planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna! Składniki: 80 dag karkówki 2 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 30 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem(...)patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym. 4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą

Kuchnia domowa Ani
Sałatka góralska z oscypkiem i kabanosem+ film 188

składniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego keczupu szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Kapustę pekińską dość drobno szatkujemy po czym wrzucamy(...)miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę i wrzycamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy

Smakowite Dania
Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami 172

kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości(...)kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam

Smaki Na Talerzu
Pasta z makreli wędzonej i jajek 176

jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty to polecam również przepis: Pasta(...)push({}); Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230 g 5 jajek 1 mała cebula – ok. 60 g 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g 3 czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM I BURACZKAMI 229

Składniki: Ilość składników zależy od tego jakiej wielkości miski użyjecie. * 4 filety śledziowe solone * 1 duża cebula * 4 łyżki groszku konserwowego * 4 łyżki kukurydzy konserwowej * 5 większych ogórków konserwowych  * 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach * 3 jajka * 4 buraczki ugotowane * majonez * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety śledziowe namoczyć w wodzie na około 10 minut. Następnie(...)dnie miski, rozłożyć cienką warstwę majonezu, posypać pieprz do smaku. Cebulę obrać i drobno posiekać, rozłożyć równomiernie na śledziach. Kolejną warstwą są pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Następnie warstwa groszku i kukurydzy. Na to rozsmarować warstwę majonezu, posypać ponownie pieprz. Ziemniaki ugotowane w mundurkach oskubać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, ułożyć w misce jako kolejna warstwa

Zrób to smacznie
Pizza gyros 223

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka

Bullio
Pizza gyros 1042

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka

Bullio
Pizza gyros 146

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos (na dwie pizze) znajdziecie tutaj . Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza(...)rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka

Bullio