ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:16/331)

Sałatka z makaronem noodles i jajkami 3398

ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki, ja kupuję w lidlu) 2 małe pory 3-4 czubate łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ja rozkruszyłam lekko makaron do miski, zalałam go wrzącą wodą i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem; następnie odcedziłam). Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy

Smaki Na Talerzu
Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros 37763

Składniki na makaronową zapiekankę Kebab Gyros: 500 g filetu z piersi z kurczaka 400 g makaronu kokardki lub innego 1 czerwona papryka 2 nieduże czerwone cebule 5 średnich ogórków konserwowych 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 200 g żółtego sera 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego(...)dnie ułożyć połowę ugotowanego makaronu. Na makaron wyłożyć połowę pokrojonej papryki, ogórków i cebuli. Ułożyć połowę usmażonego mięsa. Posmarować częścią kukurydzy i częścią sera. Majonez i ketchup przełożyć do miseczki, wymieszać do połączenia składników. Połową sosu posmarować zapiekankę. Do naczynia przełożyć resztę makaronu, papryki, ogórków konserwowych, cebuli i mięsa. Całość posypać pozostałą kukurydzą i serem. Wierzch zapiekanki posmarować

Danka Pichci
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 170

filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki przecieru pomidorowego Sól, pieprz(...)drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paski. Mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozegranym oleju aż się zrumieni. Przesmażone mięsko przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę, przekładamy

W kuchennej krainie
TARTA Z MAKRELĄ 135

świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1  łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek  posiekanego koperku sól pieprz ok. 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę(...)ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Nadzienie: makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe -  kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem. Dodajemy

Ciastka - domowe słodkości
Remoulade z selerem 194

Remoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary.  Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie(...)mięs, a nawet owoców morza! Polecam! Remoulade z selerem Składniki:  2 większe szalotki bananowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy Djion 1 łyżka kaparów 3 ogórki konserwowe 5 czubatych łyżek majonezu korzeń selera około 250-300g (waga po obraniu) sok z 1 cytryny sól, pieprz ostra papryka chilli lub pieprz kajeński (opcjonalnie, do smaku) Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 403

puszki tuńczyka w sosie własnym ·         1 x malutka cebulka lub połowa większej ·         pół słoika ogórków konserwowych ·         ok. 20 g sera żółtego, np. gouda ·         2 średnie marchewki(...)miękkości. Jajka ostudzić i obrać. Żółtka oddzielić od białej i odstawić. Marchewkę przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski i odstawić. Ser żółty i ogórki konserwowe również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyk przesiać przez sitko i odsączyć nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. UKŁADANIE SKŁADNIKÓW W MISCE KROK

Calzonella.com
Śledzie w przyprawie curry, z cebulą i ogórkiem konserwowym 135

stronie Kwestia Smaku  zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)filety) 1 szklanka wody 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie

Kocham..lubię..gotuję..
Śledzie czosnkowe z ananasem, rodzynkami, korniszonami i cebulką 180

przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni i nie 2-3 godzin na moczenie matiasów wówczas możecie użyć płatów(...)kawałki, dalej postępując według przepisu. Składniki: ok. 750 g płatów śledziowych a’la matias 1 puszka ananasów (najlepiej pokrojonych na kawałki) 4 średnie cebule (białe lub czerwone) kilka ogórków konserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy

MyCookBook.pl
Galaretki z kurczaka 147

ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: • 5 udek z kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 pora • – 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 1 łyżka octu winnego Dekoracja • 1 mała puszka groszku zielonego • 1 mała puszka kukurydzy • 4 ogórki(...)twórczej pamietając, że dno będzie wierzchem galaretki. • Na ułożoną dekorację położyć kawałki kurczaka i zalać bulionem. • Do środka można również dodać kukurydzę, groszek i ogórek konserwowy. • Podawać z ćwiartkami cytryny

To co kocham
ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM 172

odtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole. Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak ta sama - małe kawałki, przekąska na jeden kęs, aby posilić się i dalej ruszyć w tany! :) ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM(...)oleju 1,5-2 szklanki mleka lub wody gazowanej  płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 200 g wędzonego łososia 400 g serka typu Philadelphia  kilka ogórków konserwowych Sposób przygotowania:  Szpinak przesmażam na patelni z odrobiną oleju, aby pozbyć się większości płynu. Pozostawiam do przestudzenia. Do szpinaku dodaję mąkę, jajka, olej, stopniowo wodę gazowaną lub mleko

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kolorowym makaronem 83

makaronem to kolejny pomysł na smaczną przekąskę. W swoim składzie zawiera także kurczaka, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Dodatkowo w skład sałatki wchodzi także papryka czerwona, por oraz ogórki konserwowe. Dzięki zawartości tych składników sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także kolorowa. Dzięki temu pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju spotkania rodzinne, domowe(...)przepis. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KOLOROWYM MAKARONEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 150 g kolorowego makaronu 1/3 pora 1 papryka czerwona 10 małych ogórków konserwowych 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek

Przepiski.pl
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi 105

sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu). Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji ostatnich zakupów. Jeżeli takiego nie macie(...)parę rzeczy do ogarnięcia, a w sumie niedługo wychodzimy. Trzymajcie się ciepło i do następnego posta – jak się uda, może nawet jutro. Składniki: 3 solone śledzie 2 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy (ja użyłam oleju z pierwszego tłoczenia) pieprz   Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać

Kardamonovy
Śledzie po szlachecku 215

jest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie po szlachecku. Dodatkowo ta sałatka wzbogacona jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi(...)każdą okazję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie po szlachecku: 4 solone filety śledziowe a’la matias 2 jajka 3 nieduże ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków marynowanych w occie 1 nieduża biała cebula 2 płaskie łyżki majonezu garść posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cukru świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta soli

Danka Pichci
ŻOŁĄDKI DROBIOWE PO MYŚLIWSKU 103

miłośnicy podrobów? Jeśli tak to mam dla Was przepis na pyszne żołądki z kurczaka z pieczarkami, cebulą, papryką i ogórkiem konserwowym a to wszystko duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to można podać z ryżem na obiad lub np z pajdą chleba na kolację. Doskonale też sprawdzi się jako ciepłe danie podczas różnych imprez domowych. Mnie smakuje bardzo :) Zapraszam(...)nich wodę, pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w nieduże paski, ogórki w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, dalej podsmażać. Na końcu dodać paprykę i ogórki konserwowe, chwilę całość podsmażać. Dodać na patelnię pokrojone żołądki, wymieszać.  Wlać 200 ml wody i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Dodać

Zrób to smacznie
Sałatka Gyros 336

Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki a kapustę pekińską drobno posiekać.Po upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć je. Pilnować należy jedynie, żeby go za bardzo nie "wysuszyć(...)ułożyć je warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej - ponieważ wtedy widać jej warstwy) w następującej kolejności:1. pół porcji kapusty pekińskiej2. piersi z kurczaka3. por4. połowę sosu majonezowo-ketchupowego5. kukurydzę6. ogórki konserwowe7. pozostają część sosu majonezowo-ketchupowego8. pozostałą część kapusty pekińskiej.Wszystkie warstwy należy równomiernie rozkładać w misce. Przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze

Świat Domowej Kuchni