ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:119/267)

Sałatka, pasta z ryby wędzonej 161

dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy

królestwo garów
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 177

grupy B ulegają podwojeniu. Warto zadbać o różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa (klasyka) 176

nabycia w eSłoneczku).     1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Di gotuje
SAŁATKA IMPREZOWA DO WÓDECZKI 168

mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól  pieprz papryka słodka mielona *******************************  Filety osączyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Devolay ze schabu 226

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić

W kuchni u Moniki
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 160

uszkami. Składniki 1 kg buraków 1,2 l wody 1 łyżeczka cukru 4 ząbki czosnku liść laurowy 4 łyżki kminku kilka ziaren ziela angielskiego 125 ml kwasu z ogórków kiszonych Przygotowanie Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek

R'n'G Kitchen
Inna sałatka pieczarkowa. 1622

dodatku jajek. Dzięki temu nie jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące, ale naprawdę warte spróbowania. Składniki: Pół kilograma pieczarek 1 puszka kukurydzy kilka sztuk ogórków kiszonych 1 mniejsza cebula  majonez pieprz czarny do smaku   Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy je w dobrze osolonej wodzie ( dlatego też później nie dodajemy do sałatki soli

Malinowe Pocałunki
Sałatka śledziowa i ziemniaki w mundurkach 156

płatów śledziowych (marynowanych) 1 cebula 2 łyżki pomidorów z puszki sól pieprz majeranek oregano puszka białej fasoli 2 łyżki śmietany 2 łyzki majonezu 2 ogórki kiszone. tłuszcz do smażenia natka pietruszki Cebulę siekamy drobno i przysmażamy na oleju, dodajemy rozdrobnione pomidory (ewent koncentrat pomidorowy) mieszamy aż płyn odparuje doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i oregano, studzimy i kładziemy

Gotowanie jest łatwe
Ogórki małosolne 265

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. W gruncie rzeczy stanowią pewien etap pośredni do ogórków kiszonych, które przygotowuje się w podobny sposób. Proces fermentacji „małosolnych” trwa jednak tylko kilka dni i w takim stanie są one od razu spożywane. Ponieważ są przy tym bardzo proste do zrobienia, to dysponując sprawdzonym przepisem warto wykorzystać

Kulinarna Pokusa
Zupa ogórkowa 163

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i  dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki

Atlas Smaków
Sałatka z tuńczykiem i kaszą jęczmienną 301

którym robię zdjęcia nie wyszłoby nic ciekawego, może kiedyś wyposażę się w coś lepszego ;) Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jęczmiennej firmy Kupiec (1 woreczek) 2 ogórki kiszone puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie 0,25-0,5 cebuli (zależy od wielkości) 0,5 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 211

ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów

Smakowy Raj
Zapiekanka kebab - gyros 735

wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 duże cebule 250g pieczarek 1/2 papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia  olej 100g żółtego sera Sos: 150ml jogurtu naturalnego 150ml keczupu pikantnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Ryż(...)sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser. 6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni

Szefowa kuchni
Salatka śledziowa 175

Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko

Przysmaki Karolki
Zupa ogórkowa z makaronem według mojej mamy 159

przepis, może i Wy się skusicie zrobić ogórkową na obiad.  Składniki :* porcja rosołowa bądź kość wieprzowa* włoszczyzna * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty* 3 ogórki kiszone * 2 garście makaronu muszelki bądź kolanka czy falbanki * śmietana 18%* koperek  Przygotowanie :Porcję rosołową lub kości wieprzowe obgotować do miękkości. Dodać warzywa starte na tarce o grubych

Magiczne Życie Marty
Sałatka z tortellini 742

podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie:Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli

Czerwona Porzeczka
Zrazy wołowe 134

Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com Składniki (2-4 porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem 163

Moja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę) 1 łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo

Czerwień i błękit
Śledzie w śmietanie według przepisu mojej Mamy 175

lubią. W związku z tym, że już za parę dni „śledzik”, to mam nadzieję, że przepis będzie jak znalazł . Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych 3 – 4 duże ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 cebule 250 g śmietany kwaśnej 18% Sok z ½ cytryny Pieprz Mleko Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć

Przepisy Babci
Placki ziemniaczane z rybą 126

ziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie 121

staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam!   Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz czarny przyprawa do sałatek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki obrać, ugotować do miękkości, dodając do gotującej

Raj dla Podniebienia
Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka! 8246

szkl oliwy mały słoik przecieru pomidorowego  4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron

Swojskie jedzonko
sałatka z oliwkami i pieczarkami 194

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g pieczarek, świeżych ok. 15 oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu wykonanie: Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. Odcedzamy. Jabłka obieramy

Domowy Smak Jedzenia
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 173

mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże ząbki czosnku (w łupinach) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka wody z kiszonych ogórków Zakwas najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym naczyniu (ja robię to w dużym słoju). Naczynie musi być czyste i wyparzone wrzątkiem. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy wszystkie składniki, mieszamy(...)przykrywamy czystą ściereczką lub gazą. Odstawiamy na minimum 3 dni w temperaturze pokojowej (możemy kisić żur dłużej, przez ok 5-6 dni, wtedy będzie bardziej kwaśny). Po tym czasie można zakwas wymieszać i spróbować jak smakuje. Powinien być lekko kwaskowy, ale nie gorzki. Nie powinno też być czuć w nim pleśni. Gotowego zakwasu używamy od razu lub odstawiamy do lodówki

Zawsze głodna!
Domowa zupa ogórkowa 141

jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków 8 ogórków kiszonych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach

Bajeczna Kuchnia
Sałatka jarzynowa 190

puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Di gotuje
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 153

SKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ogórkowa 191

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry

W królestwie smaków Beaty
Zrazy schabowe w sosie. 424

względu na długi czas ich robienia, nie są często podawane u mnie w domu. Wielka szkoda, gdyż wszyscy je bardzo lubimy.  Składniki: 660g schabowych ( 6 sztuk), 2 ogórki kiszone, 250g boczku ( 6 plastrów), cebula, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra,ewentualnie musztarda. olej, mąka. Przygotowanie: Schab podzielić na 6 części, rozbić. Posolić i popieprzyć, można również posmarować

W kuchni u Moniki
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 172

organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet z makreli nie ma ości, a brak ości to mniej Twojego cennego czasu. W sklepach możemy znaleźć nawet już gotowy, przyprawiony. Kroimy

Mój Smak na Życie
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym 18034

Składniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania