zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg selera (korzeń) 2 jaja 5 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu dodatkowo: ser żółty, pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie(...)sosem tysiąca wysp Smacznego! Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Sos tysiąca wysp w wersji domowej to nic innego jak połączenie ketchupu, majonezu, sosu słodkiego chili i odrobiny soku pomarańczowego. Warto ten sos wypróbować, gdyż nadaje on burgerom lekko pikantny smak. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready
mecooksMimo, że sezon szparagowy już chyba się zakończył ja jak zwykle jestem do tyłu z przepisami...Jednak muszę się nimi z Wami podzielić bo w końcu
chili & sugarwarzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych w owocach i warzywach i zamianie ich w kwas mlekowy. O tym że bakterie kwasu mlekowego są niezwykle ważne(...)Składniki: 2 kg białej kapusty 500g buraków kilka gałązek liści selera (może być suszony) 4 ząbki czosnku (lub więcej, wg uznania) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 chili 3-4 litry wody (przegotowanej) 3-4 łyżki soli Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki
Obiad gotowymięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Gotowanie jest łatwefrykadelki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos 3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta(...)który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku 0,5 l wody Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu(...)proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy
Dobra karmakanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie(...)szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka, ziarenka z połowy laski wanilii, 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta chili (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzejścia? W dzieciństwie wakacje spędzałam na działce. Na działce rosną smardze , więc na pewno podałabym jakąś przystawkę z nimi. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały jak wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Na pewno byłaby więc orzechówka. Moją ukochaną przystawką są też babeczki z papryki , przepis z Akademii Kulinarnej Whirlpool, gdzie pracowałam. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się(...)Wedel sprzedawał w przezroczystych workach, jako produkt uboczny produkcji torcików wedlowskich. Oczywiście trzeba było stać po nie w kolejce. A Wy co byście ugotowali idąc w ślady Eve? Smak chili, smak życia Autor: Rayan J. Stradal Wydawnictwo: Bukowy Las Data premiery: 2016 Ilość stron: 344 Okładka: miękka Artykuł “Smak chili, smak życia” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanerobię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa(...)zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim
Wylizany Rondelkilku minutach zapytania o wybrane dania. Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej(...)jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski w marynacie
Pasja Smakuekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie uwielbiałam zjadać na śniadanie chrupiącą, grubą kromkę świeżo upieczonego chleba z ogórkiem, posmarowanej pasztetem i keczupem. Inną ulubioną kanapką była ta z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem. Zawsze smakowały mi wszelkiego rodzaju smarowidła, w tym dość popularny pasztet sojowy. Dziś dbam(...)ryżową i papryką Niezwykle chrupiąca, bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele
Poranek na słodkoobiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa. Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki - papryczka chili - 1 duża lub 2 małe cebule, - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) - 1/2 kg pieczarek, - 2-3 ząbków czosnku(...)uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany, zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania. Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet
Aromatyczne PodróżeNiektórzy lubią dodatkowo natrzeć go miodem albo posypać brązowym cukrem, inni skropią go sokiem z cytryny lub limonki. A ci którzy lubią eksperymentować ze smakami doprawią go pieprzem lub chili. My wolimy zdecydowanie grillowane ananasa na słodko. Dzięki temu mamy świeży, naturalnie słodki i wyjątkowy deser. Banan z grilla jest wyśmienity. Zwłaszcza kiedy podawany jest z miodem, cukrem lub cynamonem(...)odrobiną cukru lub miodu). Z grillowanych cytryn możemy przygotować przepyszną lemoniadę. Ich charakterystycznego smaku nie jesteśmy w stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć
naRuszcieczegoś nie było” (a gwarantuję że nie kupicie świeżego galangalu) kończy się jedzeniem, które na 100% nie smakuje jak powinno. Pasta Kanokwan ma w swoim składzie dokładnie to co potrzeba – chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę krewetkową, limonę kaffir i kmin. W polskich pastach znajdziecie jeszcze cukier, barwniki i dodatkowe tłuszcze (totalnie niepotrzebne), a Knorr (Unilever) pokusił się(...)minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchen