Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 266Muszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi
Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 235Rolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie
Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 200Niby drób, ale nie taki znowu zwykły. Najfajniejsza w tym dzikim ptactwie jest ich wielkość. Udko na jeden kęs i przepyszna mini-pierś. Chyba właśnie zostałam
Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka po mazursku 265Ostatnio polubiłam kaczkę. W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka. Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :) Na dwie porcje: 2
Kuchenna Kontrrewolucya
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 249Dziś mija rok od założenia kuchennej kontrrewolucji. Właściwie, to nie sądziłam, że tak długo wytrwam w postanowieniu dodawania kulinarnych postów. Okazało się, że samo pisanie o
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 203Najlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g
Kuchenna Kontrrewolucya
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 235na 4 nieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego
Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 204Mój osobisty, jak do tej pory najlepszy - szałwiowo-rozmarynowy schab. Delikatny, soczysty i aromatyczny. Najlepszy oczywiście z pieczonymi ziemniaczkami. Ach. <3 1 politechnik (1kg schabu
Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś indycza w glazurze węgierkowej 308Soczysta, lekko słodkawa wersja piersi indyczej. Powidła od spiżarni doczekały się wreszcie godnego wykorzystania. :3 0,5kg filetów z piersi indyczej 200g powideł śliwkowych 3
Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 206Delikatne połączenie kuchni azjatyckiej z włoskim typem makaronu, to coś, czego nie byłam pewna. Doszło jednak do tego, że chyba drugi raz w życiu, tego drugiego
Kuchenna Kontrrewolucya
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 258Uh! Jedna ze smaczniejszych potraw ostatnich dni. Dochodzę do wniosku, że dania wymyślane na pograniczu jednej/dwóch sekund wychodzą mi najlepiej. Nigdy więcej dumania nad składnikami
Kuchenna Kontrrewolucya
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 246Zgodzę się, że nie goszczą dziś u mnie składniki zbyt wyszukane. Czy jednak, by danie było wyśmienite musi składać się z ingrediencji z kosmosu? Czasami warto
Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 459Czyli de volaille a'la Białagłowka (mocno oszukany). Po pierwsze, prawdziwy, wyżej wymieniony ma w środku tylko masło i zioła. Po drugie, mój nie jest zawinięty
Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 203Kleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być
Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet Pożarskiego 4829600g piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 1 żółtko 1 roztrzepane jajko 1 namoczona w mleku bułka kilka kromek chleba tostowego tłuszcz do smażenia sól, pieprz
Kuchenna Kontrrewolucya