Ostatnio na naszym obiedzie pojawił się u nas nie zapowiedziany i dawno nie widziany gość. Było nam niezwykle miło go gościć, zwłaszcza że tego dnia miałyśmy obiad mistrzów. Delikatne ciasto z bogatym farszem zapiekane w jedną całosć jako calzone.Obiad smakował nam wyśmienicie: wspaniała atmosfera, cudowne towarzystwo i fantastyczne jedzenie.. czego chcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g
Kolizje SmakówKolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy
Kolizje Smakówlaurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji
Kolizje Smakówrodzina uwielbia spaghetti i zapiekanki to weźmy od razu 4 albo jeszcze lepiej 6. To produkt, który się nie psuje, a mały zapasik zawsze się przyda. Gotując kolejny obiad mamy puszkę w szafce, a zaoszczędzone pieniądze w kieszeni. Jednak równocześnie je sprawdzajmy , aby upewnić się czy promocja, na pewno jest promocją. Wiele razy spotkałyśmy się z faktem, że cena produktu(...)Jeśli nie mamy do tego maszyny to posmarujmy masłem czosnkowym i zróbmy grzanki. A to tylko dwie możliwości na jego wykorzystanie... Ani żadnego innego jedzenia. Zostały resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille
Kolizje Smakówponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kolizje Smakówdodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa
Kolizje SmakówZapiekanki stanowią ciekawe urozmaicenie domowych obiadów, wystarczy kilka składników, by danie fajnie smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Zainspirowana w kuchniprzewrotny pomysł posmarowania go maślanką , który okazał się udany - ciasto ładnie się zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Pod na 2 porcje obiadowe ( w oryginale mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P ) Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru
Chilli Czosnek i Oliwawakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad , doskonały w czasie jesiennych i zimowych
Chilli Czosnek i Oliwatakże popularny dodatek do szklaneczki ouzo . Miseczka takich pachnących klopsików nabitych na wykałaczki będzie stanowić fajne danie imprezowe i na pewno zachwyci Waszych gości. Keftedakia możecie również przygotować na obiad w stylu greckim . Gdy pominiemy ouzo, staną się przysmakiem dzieci (greckie dzieci podobno je uwielbiają). Zapraszam! Keftedakia to niewielkie klopsiki (takie na jeden gryz) przygotowywane z mielonej wołowiny lub jagnięciny(...)polać je tuż przed podaniem sokiem z cytryny . Ja jednak wolę je na ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach
Chilli Czosnek i Oliwaulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę w nowej odsłonie, przygotowaną zgodnie z tradycyjnym tureckim sposobem , odpowiednią także dla wegan. Taka marchewka nazywa się(...)smakowity sosik na bazie oliwy, który z apetytem wytarłam kawałkiem chleba. Co dla mnie ważne, marchewka jest ugotowana al dente i nie jest mdła. To naprawdę świetna jarzynka do obiadu , a także wegetariańska kolacja z chlebem. P.s. Havuc plakisi przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Panną Malwinną oraz Emilią . Zachęcam Was do odwiedzenia blogów dziewczyn
Chilli Czosnek i Oliwazwykłej brytfannie ( wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański obiad , który pozwoli jej jeszcze raz poczuć się jak na uliczkach Marrakeszu. Muszę się przyznać, że wyrodna ze mnie siostra - obiecaną ucztę przygotowałam dopiero w marcu. W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis(...)które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania . Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu ! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!). Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy . Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kolejny dzień upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę :) Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka składająca się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem(...)danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje do ich dorobku kulinarnego. P.s. Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje