klasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski
Z Kuchni Do Kuchnimiałam pomysłu na obiad, ale że jako przytachałam do domu ogromną kapuchę na bigos bodajże, albo na krokiety...- potem zadecyduję- topostanowiłam COŚ zrobić do zjedzenia. Czas nagli, a jeśc trzeba. No i żeby jeszcze moje dzieci zjadły. Składniki -kilka ziemniaków -kilka marchewek -kilka liści z kapusty -koperek, -czosnek, -sól, -oliwa z oliwek -2 łyżki śmietany -ziarenka prażone od Ziarenkowo Pokrój
Z Kuchni Do Kuchnipaczuszka od Ziarenkowo zawiera prażony słonecznik, sezam, orzechy arachidowe,cynamon,kardamon, gozdziki. A dlaczego ekspresowe? Bo pieką się zaledwie 10-12 minut. Ja zrobiłam dziś międzyczasie robiąc obiad, że tak powiem. Składniki -125 g miękkiego masła Masmal -150 g cukru -1 jajko -łyżeczka płaska proszku do pieczenia -175 g maki -szczypta soli -pół szklanki ziaren Cynamonowy Raj od Ziarenkowo
Z Kuchni Do KuchniObiad dietetyczny bogatoresztkowy dla mojej córeczki. I dla każdego , kto się chce troszkę podładować pozytywnie oraz usunąć resztki ze swojego organizmu, pisząc ładnie. Będzie to euforyczna dietetyczna kasza gryczana. Ja kaszę gryczną uwielbiam, a już sama wiedza, o jej dobroczynnościach nakręca mnie bardziej. Składniki -kasza gryczana prażona najlepiej w torebkach- mniej zachodu i zawsze wychodzi idealnie sypka. -1 ząbek czosnku
Z Kuchni Do KuchniSałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy
Z Kuchni Do Kuchniobiad było rosołek, trochę przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze
Z Kuchni Do Kuchniziemniaków i dziecko bardzo chętnie je zje. Dorosłemu podaję w ten sposób, z ziemniakami i z czym mam aktualnie, nie zapominam o ziarnach od Ziarenkowa, gdyż nadaja charakteru zwykłym obiadom. Ja skusiłam się jeszcze na dodatek serka delikatnego ,słonego. Smacznego ! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel
Z Kuchni Do Kuchniziarna nadadzą charakteru całości. Wymieszaj, popieprz, posól i posyp ziarnami, gotowe. Nałóż pastę na domowy chleb...i wierzcie mi... to naprawdę zdrowe i pożywne śniadanko i syci będziecie do obiadu , bez potrzeby podjadania. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel. +48 733 926 555 lub napisz przez
Z Kuchni Do KuchniTofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Świeże tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni, nie tylko wegetariańskiej
Z Kuchni Do Kuchnimalutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu. Przekonałam się o tym na własnej skórze,kiedy ją wstawiłam na gaz..i poszłam przygotowywać Wam ten wpis oddając się wspomnieniom na długie minuty... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidobrze doprawiony, myślałam nad tym, czy dodać do niego cokolwiek, czy czegoś mu brakuje..ale nie. Niczego nie brakuje, jest super z dodatkiem kaszy i świeżego koperku. Idelany na obiad dla tych ,którzy cenią sobie dobre i pożywne jedzenie! Gulasz można dostać na pewno w Real, w Piotr i Paweł, Alma,itd... Więcej na stronie PRIMAVIKA
Z Kuchni Do KuchniPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie nie licząc marynowania mięsa można przygotować w pół godziny. Polecam - warto spróbować. Do dania użyłem: 500 gram filetów z piersi kurczaka, 2 brokułów, 1 sporej marchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru
Wyprawy kulinarneFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele
Fabryka pomysłówfarsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę. Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego. Zobacz przepis na Pierogi z mięsem
Smaczna PyzaSurówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI 1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną. 3 marchewki -duże 2 cebule 3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję) Zalewa: 2 łyżki soli 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 litr wody
W kuchennym oknie Ewy