się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie(...)wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie
bistro mamatrochę miejsca dla dzieci. Wśród opolskich lokali wygrywa Radiowa . W centrum, z pięknym zielonym ogrodem, z pasującym nam menu. Można usiąść, mieć dzieci na oku i chwilę odpocząć, zanim obiad zostanie podany. Do restauracji (do środka) raczej z dziećmi nie chodzimy. Za dużo kosztownego stresu... :) Znamy naszą ukochaną dwójkę i dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego jak spokojne zamówienie(...)dania z karty, a następnie zatopienie się w rodzinnej rozmowie, w oczekiwaniu na podanie obiadu, przy pięknym i głębokim głosie Diany Krall gdzieś w głośnikach. He he :) Już w pierwszej minucie odzywa się pierwsze: tato luuuudzi mi się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa
bistro mamawinie. Kolor jest dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach. Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i wykwintny obiad lub kolacja jak znalazł. Składniki: ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony
Niezły MłynekZbliża się piątek, co dla niektórych oznacza bezmięsny obiad :) Przetestowałam ostatnio przepis koleżanki z portalu kulinarnego i stwierdziłam, że skoro dobry, to się podzielę :) Przepis Justynki na takie kotleciki znajdziecie tutaj a jeśli chcecie zajrzyjcie także na jej bloga :) Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 duży pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej
Kuchnia w czekoladzieAromatyczne pieczone skrzydełka Uwielbiam nieskomplikowane, smaczne i szybkie obiady. A takim z całą pewnością są pieczone skrzydełka. Wystarczy je tylko odpowiednio wcześniej zamarynować, potem wstawić do piekarnika i obiad gotowy. Zamarynowane skrzydełka można upiec w piekarniku, albo na grillu. Są niesamowicie aromatyczne, lekko miodowe, soczyste, rozpływające się w ustach. A do marynaty można użyć wszelakich przypraw, na słodko, na ostro
na moim stole...Dzisiaj Światowy dzień makaronu, to i Niezły serwuje całką niezłą lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł. Składniki: 250 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 100 g kaparów 1 cebula 3 ząbki czosnki 100 ml wody
Niezły Młynekdanie sprawdza się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodówce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. Dzisiaj trafiły do nich pieczarki, por i ananas. Smaczne, lekko słodkie i zaskakujące. Te kotleciki są u nas bardzo częstym(...)obiadem. Polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru. Polecam szczególnie do obiadów z rybą, drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaszybko do tego. I byłby dla każdego! Zrobi się szybko, pod warunkiem, że mięsko zamarynujemy dzień wcześniej.Ale z tym również nie będzie problemu- bo marynata GOTOWA jest ! Do obiadu pysznego , będzie nam potrzeba niewiele! Dobre chęci i kilka składników, oto one... skrzydełka, u mnie ponad 1 kg ziemniaki Karahi Chicken Masala Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski(...)dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre...w każdym wieku! Smacznego! Podałam na Porcelanie Bogucice Można dołożyć buraczków
Z Kuchni Do KuchniRisotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! Risotto z wieprzowiną często gości u nas na stole, bo pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu. Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób ) 250 gram ryżu 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki wody 20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka(...)koniec dopraw pieprzem. Mnie przygotowanie całości zajęło ok. 45 minut. Spokojnie takie risotto możesz zabrać do pracy ! Smacznego ! Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad
Kuchnia na wzgórzuKurka poleca się na obiad. Soczysta, aromatyczna, jednym słowem pyszna. Ale...bez kości. Użyłam do dania wyselekcjonowanych porcji z nóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne(...)dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam na dnie brytfanny uprzednio nasmarowanej masłem lub oliwą
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako wędlina do pieczywa. Szynka przygotowana w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Ma wyraźny posmak musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad a jeśli zostanie Wam po obiedzie możecie użyć
Pyry na Gazwegetariańskie kotleciki to swego rodzaju kulinarny recykling;) Jeśli po obiedzie zostanie Wam sporo kalafiora i ziemniaków - to oznacza że macie w domu niezłych mięsożerców oraz... że macie obiad na następny dzień. Nie szkodzi, że kalafior jest wytaplany w tartej bułce - ona też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić(...)łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą być z obiadu z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, kalafiora rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną
Kulinarne Inspiracjeurlopy jednak zawsze wracam bardziej zmęczona hehe. Oczywiście wypoczęta psychicznie i z nowymi pomysłami, opalona i z zakwasami po całodniowych spacerach. A dzisiaj po powrocie zaserwowałam pyszny obiad, taki w sam raz żeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić
Marta Gotuje