sałatkę skórkę otartą z połowy cytryny. Gotowe! Gdy bataty są gotowe wykładamy je na talerz i polewamy ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Do tego sałatka i idealny obiad gotowy! Bataty są ostre i pełne różnorodnych smaków. Oczywiście do farszu możecie dodać swoje ulubione składniki i przyprawy. Sałatka zaś jest niesamowicie orzeźwiająca, lekka, łączy smak słony, słodki
Cooking MonsterUwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)mieszamy i całość odstawiamy na chwilę pod przykryciem (na czas nakładania kaszy). Na talerz/talerze wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Na wierzch wykładamy nasz sos. Podajemy od razu. Do przygotowania obiady użyłam kaszy jęczmiennej mazurskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego Jeśli skorzystaliście
Słodkie okruszkiodkrywczego i że idę na łatwiznę ;) Ależ jak najbardziej, czasem wręcz trzeba ułatwiać sobie życie. Ten zestaw to wyniesiony z mojego rodzinnego domu patent na błyskawiczny obiad, a jednocześnie sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa. Odkąd pamiętam moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato(...)ratunkiem mojej mamy, szczególnie pod koniec miesiąca, gdy musiała zostawać dłużej w pracy, a domowy budżet był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc
Quinoa Raz!Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki(...)cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam
Ania i Marcin gotująwięc warto ją wykorzystać na wiele sposobów. Moją dzisiejszą propozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby nie było taki szybki obiad ;) Korzystajcie i smakujcie :) Składniki: 2 młode cukinie 3 plastry szynki 3 plastry sera ok 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów ok 70g sera pleśniowego Lazur 150g sera żółtego w kawałku
Kuchnia w czekoladziewrzucić do niego niemal wszystko, a i tak będzie smacznie. Moja piwna wersja jest naprawdę treściwa i prawdziwie męska - z dodatkiem boczku i 0,5 butelki piwa. Polecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. :) Gulasz piwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki
Cooking Monsterulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! :) Marynata do kurczaka: 0,5 k piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki chilli sok wyciśnięty z połowy cytryny
Cooking Monsterostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka z batatów i marchwi świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla dorosłych, ale myślę, że także dla dzieci. Bez dodatkowych przypraw jest słodka w smaku, bardzo aromatyczna i treściwa. Ja swoją przyprawiam wyrazistymi przyprawami i podaję z chrupiącą ciecierzycą
Cooking Monsterbyło istne szaleństwo, praca, remont i codzienna bieganina. Bardzo by się przydało aby moja doba miała nie 24 a 48 godzin. Cały ten bałagan ogarnęłam dopiero po szesnastej, a obiad sam się nie zrobił. Zrobiłam ja :) Korzystając z tygodnia orientalnego jaki trwa w sklepach Lidl zrobiłam szybki kombinowany obiad. W lodówce cudów nie miałam, bo do sklepu też(...)było kiedy wyskoczyć, więc wykorzystałam to co było w domu. Zmodyfikowałam moje tak zwane Leczo z cukinii i zrobiłam lekki, ale sycący obiad. Najważniejsze, że Młody nie zastrajkował i ku mojemu zdziwieniu pochłonął również ciecierzycę. Uff, znowu się udało :) Składniki: 2 nieduże cukinie 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy
Blondynka GotujeFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi smakuje Na głębokiej patelni rozgrzać olej czosnkowy, wrzucić obraną i posiekaną cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia PokoleńKruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na pyszny obiad lub kolację! :) Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche
Cooking Monsterwstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto
Kuchnia w czekoladzieCześć Wam! Ten przepis to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy lubią jadać lekkie ale zarazem sycące obiady. Idealne rozwiązanie jako obiad do lunchboxa do pracy czy uczelnie. Przepis jest oparty na produktach sezonowych, czyli to co lubię najbardziej! Świeży młody bób, kasza jaglana o doskonałych właściwościach odkwaszających nasz organizm. Sałatka na ciepło bądź zimno, tak jak wolisz(...)nadadzą aromatu daniu. Podsmażone ciepłe warzywa, wykładamy na gorącą kaszę, polewamy odrobiną oliwy z dodatkiem czosnku do smaku. Danie jest gotowe! Prawda, że łatwe? Raz ciach i macie pyszny obiad
SMYKWKUCHNIpyszna i zdrowa, dodatek masła sprawia, że nie jest sucha, a cytryna dodaje świeżego smaku. My lubimy jadać ją z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. To szybki sposób na obiad, gdyż ziemniaki pieką się w tym samym czasie, co ryba, więc w 20 minut obiad gotowy. :) Pieczone ziemniaki: ok 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. łyżka oliwy z oliwek(...)rybę najpierw obtoczyć w zwykłej mące, następnie w jajku i dopiero w panierce. Ryba w tej panierce jest naprawdę bardzo chrupiąca, z dodatkiem frytek i sałatki colesław zapewniła nam obiad w iście brytyjskim stylu. Do Was należy wybór, która z wersji jest lepsza, ale polecam wypróbowanie obu. Smacznego
Cooking Monster