obiad - 94612 przepisów (strona:3187/6308)

Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 119

Przepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki

e-PrzepisyKulinarne
Buraczki z chrzanem czyli ćwikła 197

Tarte buraczki z chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam, buraczki bywały na naszym stole, przede wszystkim jako dodatek do kotletów mielonych z ziemniakami, ale i do drobiu. W każdym domu ćwikłę doprawia się nieco inaczej. U mnie buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał im nie tylko chrzan

Trzeci talerz
Sos z suszonych grzybów 579

między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady. Składniki: 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków) 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna czarnego

Trzeci talerz
Podkarpackie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami 192

nich smak prażonej kaszy gryczanej. Tarte surowe ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach

Trzeci talerz
Szaszłyki z frytkami 160

Frytki to zdecydowany numer jeden dla mojego partnera, więc na urodzinowy obiad nie mogło ich zabraknąć, do tego szaszłyki z miodową glazurą i pyszna surówka :) Składniki: 1 filet z … Czytaj dalej Szaszłyki z frytkami

czarrna od kuchni
Klasyczna lazania pomidorowa 152

wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania . I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali

Grunt to przepis!
Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem 167

Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem to pomysł na słodkie śniadanie. Do jej przygotowania wykorzystałam nadmiar ugotowanej kaszy do obiadu. Takie danie to świetny posiłek do pracy jak i szkoły. Polecam :) Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej/pęczak 2 garście orzechów, np. włoskich, brazylijskich kilka suszonych daktyli  1 jabłko (najlepiej kwaśne) miód do smaku Kaszę

Ugotować
Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną 245

Pieczeń rzymską bardzo lubię,często robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek,  czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu

Swojskie jedzonko
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 163

Pomysł na te pierogi wpadł, bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi

Kolorowy Przepisownik
Pyzy z mięsem. 139

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA JARZYNOWA ,PIECZONE ZIEMNIAKI Z NADZIEWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 165

gdzie teraz przebywam  internet nie " hasa ".Tak więc kochani czytelnicy wstawiam parę przepisów i uciekam  na dłuższy " wypad " .Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia.   Obiad ma 511 KCAL. Zupa JARZYNOWA : ******************************* 0.5 op.mrożonki warzywnej - 250 g. 0.5 szkl.mleka 0.5% - 100 ml. ******************************************** Mrożonkę warzywną zalewamy szklanką wody , doprawiany do smaku i zabielamy mlekiem .Gotujemy do miękkości warzyw.   Nadziewana

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zielona soczewica z boczkiem i marchewką 168

polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody do ugotowania soczewicy 150g boczku wędzonego 2 marchewki pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekane tortellini 179

Smaczna zapiekanka na piątkowy obiad :) Składniki 1 opakowanie tortellini z farszem grzybowym 2 czerwone papryki 150 g pieczarek 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 3 … Czytaj dalej Zapiekane tortellini

czarrna od kuchni
Kurczak w panierce z płatków owsianych 124

kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.  Krok 3  Gotujemy kaszę owsianą, na każdy talerz jeden woreczek. Podajemy z kurczakiem i sałatką z pomidora. Przepyszny obiad .       Musze przyznać, że kasza ma bardzo fajny smak. Je się z przyjemnością, ale nie dlatego jest taka dobra.  Można śmiało powiedzieć,że jest cennym źródłem białka

Różowa kuchnia
smazona brukselka w sosie pomidorowym 102

minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania