bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy i japońskie sake. Taka zupa z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smaki są głębokie i wyraziste więc zadowolą większość smakoszów
Milion SmakówTaki obiad dzisiaj podałam. Ziemniaki z wody, łopatka duszona w sosie musztardowym i buraczki . Było bardzo smacznie, a nawet zostało mi jeszcze na następny dzień. I dlatego jutro będę miała więcej czasu wolnego hi hi :) Będę musiała nadrobić zaległości prac domowych, bo ostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić, może
O kuchni z uczuciemPerliczka na niedzielny albo świąteczny obiad to bardzo dobry pomysł. Ten ptak ma pyszne, delikatne mięso. Ponieważ jest chude to łatwo je przesuszyć, ale dlatego właśnie powinno się piec perliczkę w niezbyt wysokiej temperaturze a poza tym owinąć tuszkę, przynajmniej częściowo, plasterkami wędzonego boczku lub słoniny co zabezpieczy mięso przed wysychaniem a wędzonka dodatkowo wzbogaci smak. Wilgotność mięsu zapewni też
Smaczna PyzaSkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli Składniki na farsz mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego
Kuchnia BazyliiSkarbu, choć martwię się, jak kociak zniesie nasz pierwszy wakacyjny wyjazd. Zostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie. Składniki: • 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany
W mojej kuchniktórzy okazali swą wielkość w tych 63 dniach chwały. A ponieważ w takie dni jak dziś nic nie jest w stanie oderwać mnie od wiadomość i telewizora, przygotowałam na obiad pyszne, choć niezwykle proste danie - grillowane kotleciki jagnięce z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Wystarczy zanurzyć je w marynacie, aby przez delikatne mięso przeniknęły przyprawy, a potem opiec je na ruszcie
W mojej kuchniMIMOZA z sosem winegret według przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Dziś polecam bardziej sycącą odmianę tej sałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon • pierś z kurczaka
W mojej kuchnilekkie muśnięcia ciepłych promieni, może ostatnich przed nadchodzącym ochłodzeniem. Cudownie jest być choć przez kilka godzin całkowicie swobodną. W czasie tych kilku pięknych godzin wymyślałam, co jutro zrobię na obiad. Musiało to być coś pysznego, bo Dario ma urodziny. Wybrałam królika, którego robiłam już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Od wielu, wielu lat nie kupowałam tego rodzaju mięsa
W mojej kuchniDzisiejszą propozycję wykorzystałam niedawno na obiad. Taki rodzaj mięsa robiłam już kiedyś na patelni, na szybko, jednak przygotowywane w piekarniku smakuje zdecydowanie lepiej. To danie, jakie lubię – chwila przygotowań, a później robi się samo. Ja w tym czasie mogę zająć się innymi sprawami w kuchni, na przykład pieczeniem ciasta. Jeśli lubicie wieprzowinę, polecam ten sposób jej podania. Dobrze jednak
W mojej kuchnijedzenia i mamy kilka chwil na odpoczynek przed kolejnym szalonym dniem. Aż wreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie
W mojej kuchniułożony z puzzli i oprawiony, który teraz wisi na ścianie w mojej szkole. Dziś miałam okazję się zrewanżować. Cudownie było patrzeć na radość chłopca. Po powrocie do domu zrobiłam obiad. Jedliśmy posiłek i oglądaliśmy relację z oficjalnych obchodów dzisiejszego dnia. Marsz prezydencki, marsz niepodległości z armią patriotów na czele. Szkoda. Wielka szkoda, że nadal nie jesteśmy w tym dniu razem
W mojej kuchniprzed szkodą i po szkodzie głupi." Niestety, nadal nie umiemy wyciągać wniosków z wcześniejszych błędów. Ot, taka nasza narodowa przypadłość. Słuchając wiadomości, szukałam czegoś wyjątkowo dobrego na dzisiejszy obiad, bo skoro wcześniej jestem w domu, to mam okazję zrobić niespodziankę chłopakom. Gdy wrócą z pracy i ze szkoły, z przyjemnością zjedzą gorący posiłek. I znalazłam wśród przepisów kwestii smaku pysznie
W mojej kuchnizaplanowałam, udało mi się zrobić, bo od rana zmagam się z bólem głowy. Nie daję się, byłam z Młodym na zakupach, posprzątałam mieszkanie, a potem wzięłam się za obiad. Wybrałam przepis, który miałam już od jakiegoś czasu od koleżanki, ale nie odważyłam się go zrobić ze względu na oryginalne składniki. Aż do dziś. Dziś zrobiłam karkówkę w sosie
W mojej kuchnisosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko
W mojej kuchniporcji jedzenia, więc wstaję, by go nakarmić. Potem jeszcze jakiś czas mogę poleżeć, pomyśleć, zaplanować cały dzień. Wczesny początek dnia ma swoje uroki, więcej rzeczy mogę zrobić. Dziś, oprócz obiadu i deseru, usmażyłam dla chłopaków na śniadanie placuszki bananowe z przepisu madzi81. Przygotowanie placuszków zajmuje kilka chwil. Są aromatyczne, doskonale smakują z chmurką cukru pudru i odrobiną czekolady. Dla łasuchów
W mojej kuchni