swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą (! ale nie gorącą) wodę i odrobinę oleju (około łyżeczki). Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się
Słodkie okruszkinazbierało mi się przepisów, na dworze zimno i pada deszcz więc nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 3oo g mielonego mięsa wieprzowego 100 g mielonej cielęciny 2 kromki pszennego chleba + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliLekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść laurowy 2 szt ziele angielskie … Czytaj dalej Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską
czarrna od kuchnipatronatem UNESCO, słynącego ze skarbu przyrodniczego – największego na świecie lasu wawrzynowego, który w trzeciorzędzie pokrywał prawie cały kontynent europejski. Podczas wycieczki przewidziany jest obiad w miejscowości Las Rosas, typowej kanaryjskiej restauracji z pokazem jedynego w swoim rodzaju języka gwizdanego, używanego na wyspie jeszcze przed przybyciem Hiszpanów. Tradycja „języka gwizdów” została wpisana na Listę Światowego
WYSPA SZCZĘSLIWADanie błyskawiczne. Przygotowanie zajmuje góra 3 minuty. Dla zabieganych i zapracowanych, idealne na obiad lub gorącą kolację. Potrzebujemy: filet z kurczaka kilka plasterków ulubionej szynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku
WYSPA SZCZĘSLIWAciepłe rejony Morza Śródziemnego. Choć same wydają się nijakie, w towarzystwie apetycznych dodatków i aromatycznych ziół nabierają wyrazistości i charakteru. Bakłażany to idealna przekąska lub dodatek do obiadu i kolacji. Zapraszam do wypróbowania mojego prostego ale jakże pysznego przepisu na bakłażana zapiekanego z mozzarellą. POTRZEBUJEMY: porcja dla 2-3 osób 1 bakłażan 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli szklanka
WYSPA SZCZĘSLIWAdostępne i proste w przygotowaniu. A możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :) Wytrawna tarta z burakami i serem feta to ciekawa propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pyszna ! Polecam:) POTRZEBUJEMY: NA KRUCHE CIASTO (na formę o średnicy ok. 22-24cm) 250g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko 2 szczypty soli
WYSPA SZCZĘSLIWAPlacuszki z cukinii z koperkiem, szczypiorkiem polecają się na letni lekki obiad. Obłędnie pyszne i lekkie. Moje polane są sosem jogurtowo - musztardowym ale każdy może eksperymentować i tworzyć własne kompozycje ...Smacznego ! POTRZEBUJEMY: 2 średnie cukinie pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 łyżki serka twarogowego naturalnego 1 mały ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki sól pieprz
WYSPA SZCZĘSLIWASałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka
WYSPA SZCZĘSLIWAdzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi , rybki długo pozos tają w pamięci. T aki obiad może być świetnym pomysłem na małą lekcję historii dla naszych dzieci. Karczma sąsiaduje z dziedzińcem na którym w ciepłych miesiącach wystawiane są produkty regionalne, rzemiosło, odbywają się występy ludowych
WYSPA SZCZĘSLIWAPomysł na smażoną kapustę kiszoną z przyprawą do mięs "Knorr" mam od teściowej. Super dodatek do obiadu albo jako samodzielna przekąska a w smaku rewelacyjna. Polecam :) Składniki: * kapusta kiszona * 2 łyżki oliwy z oliwek * przyprawa do mięs "Knorr" Wykonanie: Kapustę kiszoną poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dać kapustę kiszoną, przyprawę do smaku według uznania i podsmażać
Zrób to smacznieSzybki obiad w formie zapiekanki. Takie dania bardzo lubię, bo szybkie są w przygotowaniu i bardzo smaczne. Mało pracy, a dużo smacznego jedzenia. Polecam Wam również. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na zapiekanki. Makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, a nawet takie z kaszą. Wszystko znajdziecie tutaj Składniki 300 g makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 kiełbasy śląskie 1 cukinia
O kuchni z uczuciemSforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki
królestwo garówowocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność szczególnie polecam Waszej uwadze wymieniony wyżej rabarbarowy dodatek
zadanie-gotowanieNiektórzy z Was pewnie nie lubią smażyć wątróbki, ponieważ strzela na patelni, ale jest kilka zasad, które mogą zminimalizować pryskanie. Po pierwsze : wątróbkę przed oprószeniem mąką
Kuchnia Bazylii