Zdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity
Apetyczna babeczkalekkie :-) Te warzywne bądź owocowe idealnie nadają się na kolację bądź podwieczorek, za to te z dodatkiem makaronu czy ryżu świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy w porze obiadu. Właśnie taką sałatkę chcę Wam dziś zaproponować: z wiosennymi nowalijkami i tortellini służącymi jako składnik sycący ;-) Robi się ją dosłownie chwilę, a jak smakuje... pycha! SKŁADNIKI 1 paczka tortellini
Czary - gary w kuchniDziś przygotowując obiad postanowiłam postawić na tradycję. Bo tak to jest, że choć inne propozycje są przepyszne, to czasem największą radość (zwłaszcza u mojego męża) wywołują... po prostu kotlety mielone :) Do tego ulubiona surówka np. z ogórków kiszonych lub marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko
Słodkie okruszkiDawno nie piekłam bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki
Moje domowe kucharzenieLekka sałatka, która sprawdza się na obiad jak i na kolację. Prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Składniki: 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1/2 opakowania ulubionej mieszanki sałat 2-3 łyżki kukurydzy 1 pomarańcza świeże kiełki dressing szczypiorkowy: mały pęczek szczypiorku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego ) sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu sól
kolorowotorcikowoCzasem gdy mamy mało czasu lub gdy nic nam się nie chce warto pokusić się o dobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano
VioletoweKucharzenieZupa krem z marchewki, batata z dodatkiem masła orzechowego to bardzo smaczna propozycja na obiad. Jest to jedna z lepszych zup jakie jadłam, nie jestem przekonana czy to za sprawą batata, którego uwielbiam czy to dlatego, że tak bardzo lubię masło orzechowe. Mimo, iż zupa jest kremem wszystkie składniki są w niej wyczuwalne. Idealna słodycz marchewki i batata oraz
Mango Papajawbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Świetnie syci ale nie jest ciężkie. Przyrządzenie tego obiadu zajęło mi mniej niż pół godziny. W zasadzie wszystkie dodatkie miałam gotowe, gdy ryż przestał się gotować. Warto wypróbować bo takie ryżowe „burgery” nie dość, że świetnie smakują to jeszcze ciekawie wyglądają i mogą mile zaskoczyć bliskich :) Na 2 porcje
Mienta blogwprowadzam do moich jadłospisów. Jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i dobrze pasuje zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych. Do tego momentu jadłam ją zazwyczaj jako dodatek do obiadu, a dzisiaj prezentuję Wam słodki i energetyczny krem bulgurowy z mega odżywczym batonem Petardą, o którym pisałam TUTAJ . Kasza w połączeniu z mlekiem i słodyczą smakuje przepysznie! Jest kremowa
Zdrowie na języku :Pkapustę. Mówiłam już Wam, że bardzo ją lubię. Jest już kilka przepisów z nią na blogu, które możecie znaleźć tutaj Do duszonej kapusty z pomidorami podałam ziemniaki. I obiad gotowy. Możecie podać samodzielnie, z pieczywem itp. Takie wiosenne smaczne danie. Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru
O kuchni z uczuciemsię postaram bardziej, aby ciasto wyszło bardziej gładkie i klejące się. Tym razem była guma ksantanową i udało się bardzo giętkie ciasto, następnym razem spróbujemy jeszcze raz ! Było na obiad i na lunch następnego dnia. W zamkniętym pudełeczku, w lodówce przetrwało do następnego dnia w bardzo dobrym stanie :) Gorąco polecam czas przygotowania: 30-40 minut ilość porcji: ok 20 pierożków
Lajtkraft food intoleranceporywy wiatru i znowu słońce. Po prostu kwiecień plecień J . Pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu a temperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również
Kulinarne przemysleniaZa naszymi oknami już wiosna! Chociaż ze słońcem bywa różnie, to warto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje
Bananowe PoleDziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem. Bardzo lubimy takiego typu dania. Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na pewno nie ostatnie. Komosa jakiej użyłam jest biała. Musze teraz pokombinować co by jeszcze dobrego z nią zrobić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią
Wiem co jem