obiad - 94612 przepisów (strona:3110/6308)

Kasza bulgur 152

Zamiast ziemniaków, do obiadu do mięsa podaję ryż, ewentualnie kaszę. Jaglaną, gryczaną, perłową. Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo cennych minerałów i witam. Dzisiaj mam dla Was przepis   na kaszę bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie

Kuchnia u Krysi
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 153

wyszła wyśmienicie. Mięso jest soczyste, ale jednocześnie kruche. Skórka przypieczona na kolor ciemnego bursztynu. Wspaniała pieczeń.     Taka pieczeń świetnie sprawdzi się na ciepło podana z sosem na obiad, jak i na zimno zamiast wędliny do pieczywa. Polecam tak przygotowaną pieczeń z udźca indyka i życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracja: MniamMniam   *    W zakładce PRAKTYCZNE RADY I PORADY

Kuchnia u Krysi
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 182

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam

Kuchnia u Krysi
Sałatka z makaronem, szynką i papryką 179

obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację     Składniki: 300 g makaronu kokardki

Kuchnia u Krysi
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 190

Wczoraj zrobiłam pyszne paszteciki. Dzisiaj mam dla Was gotowy przepis. Takie paszteciki robię często,   na różne okazje. Na obiad lub na kolację. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka na ciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporządkowałam przepis, okrasiłam zdjęciami i zamieszczam w całości. Zrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w kapuście włoskiej 152

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno.         Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała   główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju

Kuchnia u Krysi
Ryżowe racuszki 134

Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem       Usmażyłam racuszki na życzenie moich wnuczek. Dla nich to było uzupełnienie do obiadu. Bardzo im smakowały.   Jeśli zdecydujecie się zrobić te racuszki, życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Frykadele z serem Cheddar 148

pory. Otóż, dzisiejszy post powstał na prośbę czytelniczek bloga, które poprosiły o przepisy na dania z mięsa wołowego. Tak więc przed Wami bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad codzienny, jak również na uroczysty. Dla amatorów mięsa wołowego to będzie uczta nie tylko dla podniebienia. To również uczta dla oczu...       Składniki: 600 g mięsa wołowego

Kuchnia u Krysi
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 168

Królowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny  obiad   prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy

Kuchnia u Krysi
Roladki drobiowe a’la devolay 170

Dzisiaj moja kolejna propozycja na smaczny, obfity obiad. Filety z kurczaka nadziałam pysznym farszem, który zrobiłam z   pieczarek i żółtego sera. Tak przygotowane kotlety porównałam do kotletów de’volay, które nadziewa się masłem, czasami z dodatkiem żółtego sera. Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z brokułów z migdałami 146

też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam       Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 1 łodyga selera naciowego 1,5 l bulionu z drobiu wg tego przepisu

Kuchnia u Krysi
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem 173

goście zażyczyli sobie takie dania, które już przedstawiam na blogu. Czyli była powtórka przepisów. Ale jak tylko mam „wolną rękę” to już coś nowego wymyślam. Tym razem był to obiad dla dwóch osób, czyli dla mojego męża i dla mnie. Oczywiście danie musiało być i smaczne i musiało przyciągnąć wzrok. A co... ? My też jemy tak ładnie i tak elegancko

Kuchnia u Krysi
Racuszki ziemniaczane 137

kolor.     Usmażone racuszki przekładałam na półmisek i od razu podałam gorące na stół.         Polecam takie racuszki z ulubioną surówką lub z sałatą. Na obiad, lub na kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 148

Zauważyłam, że coraz więcej osób sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, znów nawał spraw i obowiązków przyczyniły się do mojej mniejszej aktywności na blogu

Kuchnia u Krysi
Ziemniaczki pieczone w piekarniku 150

Ziemniaczki pieczone do obiadu? Czemu nie? Bardzo lubię zamiast np. gotowanych. Ziemniaczki pieczone, pachnące ziołami, z chrupiącą skórką, miękkie w środku.... Czym by tu jeszcze Was zachęcić? Są po prostu smaczne.            Składniki: ziemniaki obrane, pokrojone w cząstki sól morska świeżo zmielony pieprz po ¼ łyżeczki suszonych ziół: majeranek, rozmaryn, tymianek i słodka papryka 2 łyżki

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania