idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina) 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu) pieprz
Codzienne Gotowanieśmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne! :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła
Świat Domowej Kuchniumyła wieszaki, by pozbyć się kurzu i resztek łuszczącej się farby. Potem każdy wieszaczek miniszlifierką czyściła z resztek farby i rdzy. Zajęło jej to tyle, co mi przygotowanie obiadu wraz z robieniem zdjęć w międzyczasie:) Po wyszlifowaniu całość umyła z pyłu i resztek i przykręciła do deski. I zaczęła malować. I tak malowała malutkim, cienkim pędzelkiem, by zachować
dobra gospodyni dom wesołym czynicukinii to super sprawa, jest pyszna. Jednak trzeba pamiętać że jest to głównie woda i nawet gdybyśmy zjedli całą brytfankę zaraz czujemy głód, więc jest to świetny dodatek do obiadu. Czytaj więcej
PychotkaaaTakie pyszne danie przygotowałam dzisiaj na obiad. Może i Wy się skusicie na taką zapiekankę. Była naprawdę bardzo smaczna, syta i szybko zniknęła. Pakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy
O kuchni z uczuciemtaki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Taki sorbet cytrynowy to doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie go zrobić nawet jeśli nie macie maszyny do lodów. Wtedy trzeba co pół godziny wyciągać pojemnik z płynem cytrynowym z zamrażarki
Smaczna PyzaPrzygotowałam dla Was 3 smakowite przepisy na przetwory z tym warzywem. Oczywiście zaczynamy od sałatki z cukinii z czosnkiem i chili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów lub hot-dogów. Słodko-ostra z wyraźnym aromatem czosnku, jestem pewna że Wam zasmakuje! Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie przepis Smacznej
Pora coś zjeśćchłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością
Ostra na SłodkoW mojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po
Pobite gary Barbaryrazem zapraszam na pierogi z jarmużem i wędzonym boczkiem. Podane w męskim wydaniu ze skwarkami, ale można polać masłem wtedy będziemy mieć delikatną zdrową wersje obiad. Jak dla mnie obie wersie pyszne, polecam. Składniki: farsz 300 g jarmuż 250 g wędzonego białego sera 1 cebula 2 ząbek czosnku masło/olej do smażenia czosnek niedźwiedzi sól
magiczna kuchnia KasiSałatkę szwedzką bardzo lubię jako dodatek do obiadu, hot-dogów oraz na kanapki. Dlatego też nie może jej zabraknąć w zimowych zapasach. W tym roku wypróbowałam z przepisu Kasi, ale na to jak smakuje niestety muszę trochę poczekać bo sałatka musi się "przegryźć". Składniki: 5 kg ogórków 5 litrów wody 0,5 szkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody
Ala piecze i gotujemięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy. Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy. Gołąbki z młodej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany. Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany, jako deser serwowany. Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego! Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam i jego smakiem oraz wyglądem
Moniki Smakołykijuż mój ostatni w tym sezonie przepis na przetwory z ogórków. Znana i lubiana sałatka szwedzka czyli po prostu chrupiące plasterki idealne na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Przepisów oczywiście jest wiele a to moja zmodyfikowana nieco wersja bo jak już wiecie nie przepadam za bardzo octowymi przetworami. składniki: ok 2,5 kg średnich ogóków gruntowych 2 l zimnej
Monia miesza i gotujeBuraczki z papryką to jedna z moich ulubionych przystawek do obiadu. To stary przepis, otrzymałam go od mojej cioci Broni. SKŁADNIKI: 6 kg. buraczków 6 papryk 6 cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: buraczki ugotować, utrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, wszystko wymieszać
Kuchnia Beaty