Loft – pozorna mordownia z pyszną pizzą Na wtorkowy obiad postanowiłem wybrać się do miejsca, o którym przeczytałem pierwszy raz na grupie facebookowej „Weganie i wegetarianie Kraków”. Zapewne gdyby nie ten przypadek, że wpadł mi wpis dotyczący „Pub Loft” w oczy, to nigdy bym tam nie trafił, bo z ulicy miejsce jest słabo widoczne
BlendmanMakaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Makaron, brokuł i do tego jeszcze sos beszamelowy z amarantusa… nie brzmi to pewnie dla większości jak duża ilość
Blendmanpół. Smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej a następnie w ubitej na sztywno piane z białek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Podajemy do obiadu z ziemniaki i ulubionymi surówkami. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniamoim talerzu w rozmaitej postaci. Tym razem postanowiłam przyrządzić z nich sałatkę. Bardzo prostą w przygotowaniu, dosłownie 4 składniki, chwilka roboty i gotowe. Idealna jako lunch, czy dodatek do obiadu. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych
Kolizje SmakówDawno na blogu nie było naleśników. A przecież to nasz jeden z naszych częstszych obiadów. Czy to nadziane serem czy pikantnym farszem, czy na słodko czy wytrawnie. Możliwości jest wiele. U mnie wystarczyło zrobić "czyszczenie lodówki" aby powstał pyszny farsz do naleśników. Trochę kiełbasy, pieczarek, cukinii.. Do tego ser i sos czosnkowy. Pychota :) Nie podaję dokładnego przepisu na naleśniki
My simple kitchenwystrój holu, dbałość o miłe szczegóły i dyskrecję (brak nachalności, wścibstwa, a jednocześnie łatwy kontakt w razie potrzeby) obsługi. Super. Po wstępnym zagospodarowaniu kwatery wyszliśmy zjeść wielki obiad powitalny bo nawigacja poprowadziła nas nawet poza traktami restauracyjnymi. I bach ... oprócz udanego kwaterunku już pierwszego wieczoru znaleźliśmy lokal gdzie: wyglądało miło, PACHNIAŁO jedzeniem, smakowało niezwykle świeżo i kosztowało znośne pieniądze
Kuchnia po mojemuJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano
Mienta blogDzięki temu, że moja córa w dalszym ciągu na diecie, powstał taki oto pomysł na obiad, słyszałam, że smaczny ( akurat goście byli) więc polecam Wam również wypróbować. Choć nie miałam pewności, jak gotowany na parze schab, będzie smakował, to jednak zaryzykowałam i spróbowałam. Moje dzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie
Bea(u)ty kitchenDzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół
W kuchennej krainieSałatka „Gniotka” z cukinii na zimę Prosta sałatka , świetny dodatek do zimowych obiadów . Doskonale się przechowuje , a smak jest po prostu rewelacyjny – nawet, już na drugi dzień po wykonaniu . Cukinia tak obrodziła w tym roku , że trudno ją przejeść , za to zimą , będzie tęsknota i wtedy przydadzą się „Gniotki” słoikowe . Teraz wypada wyjaśnić , czemu Gniotek
Ogrodnik w podróżywystudzeniu wstawiamy na 3 dni do lodówki. Tuszki z makreli w zalewie octowej to potrawa dla smakoszy, ale i świetny sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta, domowe imprezy… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkodorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż dziś ! Pierwszy raz "Żarcie Na Kółkach" zawita, a w sumie to już zawitało, do Lublina. Nie siedźcie w weekend w zatłoczonych restauracjach, nie szykujcie też sami obiadu. Wybierzcie się na miejskie jedzenie na świeżym powietrzu. Ja tam będę, nie dziś... więc nie zjedzcie wszystkiego ;) Czym jest projekt "Żarcie Na Kółkach" ? To największy polski event skupiając tzw. food
kolorowotorcikowoFrancuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów. Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki
Szefowa kuchnitaka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule sól
Szefowa kuchni