obiad - 94612 przepisów (strona:3079/6308)

Gulasz grzybowo -warzywny w bułce 119

Idealna potrawa na jesienny, syty obiad :) Grzybów u mnie w tym roku sporo, wiec i potraw grzybowych więcej :)  Składniki: ½ kg grzybów leśnych 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła

Tradycyjna Kuchnia
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE 190

papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g ) * pomidory – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 1 główka * bulion warzywny – 500 ml * oliwa

Ostra na Słodko
Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa 129

niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek gazy i przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić

Mieszam w Garnku
Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie 126

ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki i przy pomocy widelca nadajemy im rowki. Kluseczki gotujemy tuż przed podaniem obiadu w osolonym wrzątku. Buraczki kroimy na plasterki. W garnuszku przygotowujemy wino i rozpuszczamy miód, dodajemy buraczki i smażymy mieszając aż wino wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu by wydobyć lepszy

Gotowanie jest łatwe
Fasolka po bretońsku 671

wtedy wpływ na stopień jej rozgotowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy

Kuchcik gotuje
Penne z ciecierzycą i guanciale 127

lekki makaron z cieciorką, dojrzewającym wieprzowym policzkiem (guanciale) lub bardziej dostępną pancettą i mnóstwem kolendry. To danie przygotowuje się szybko i zawsze gdy nie mam zbyt wiele czasu na obiad, to przygotowuję właśnie to. Składniki: 500g makaronu penne 300g ciecierzycy z puszki 200g guanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo

Gotowanie i blogowanie
Buraczki tarte na zimę - łatwe 189

mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste do przygotowania, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczano cukiniowa. 411

poniedziałki zazwyczaj nic nam się nie chce, chodzimy rozleniwieni cały dzień! Obiad też najlepiej aby sam się ugotował .... idąc za ciosem polecam Wam właśnie taką zapiekankę która prawie robi się sama! Kto ma ochotę na warzywną zapiekankę? No więc zapraszam! Składniki; 2 średnie cukinie (młode bez gniazd nasiennych) około 5 - 6 ziemniaków 3 grube parówki lub inna wędlina sól, pieprz

Radość kipiąca uśmiechem.
Pampuchy - kluski na parze 157

przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie. Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej. Pyszny obiad na stół wjechał, polecam. Pampuchy - kluski na parze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
makaron carbonara z jajkiem sadzonym i kalafiorem na szybki obiad... 152

zimnej wody ze śmietaną wsypać sos carbonara, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, gotować z 2minuty mieszając na maśle usmażyć jajka sadzone, posolić i popierzyć do smaku obiad jest szybki, smaczny, syty...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rozpusta ze szpinakiem i wszystko wiadomo 135

Dziś lekkie danie na obiad. Prostota na pierwszym miejscu.Dodatki smakowe kto co lubi. Składniki: szpinak mrożony siekany 200 g ser kozi 200 g suszone pomidory 2 łyżeczki makaron penne 200 g śmietana 30% 200 ml olej do smażenia Krok 1 Makaron gotujemy al denete . Krok  2 Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być

Różowa kuchnia
ZRAZIKI Z SOSEM POMIDOROWYM Z MAJERANKIEM I GRZYBKAMI SUSZONYMI 145

Zrobiliście już kotlety duszone w kremowym , pomidorowym sosie , pachnące cudownie majerankiem i suszonymi grzybami zebranymi jesienią.Jak nie , to wypróbujcie ten przepis.Fantastyczne danie na jasienne obiady , kiedy w okna stukają krople deszczu.Zapraszam. Przepis na 2 porcje:   16dag.ładnej wykrojonej na kotlety łopatki Garść namoczonych i ugotowanych grzybków  20dag . tłuszczu 4g.mąki sól przyprawa uniwersalna-przepis na blogu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z paluszkami krabowymi 624

Bardzo fajny pomysł na lekką, dietetyczną sałatkę z paluszkami krabowymi. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i nie zajmie nam dużo czasu. Doskonale nadaje się na upalne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 481

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku

Moja Delicja
Roladki z botwinką i serkiem śmietankowym 200

swoje roladki upiekłam w worku do pieczenia, dzięki czemu wyszły lekkie, ale i soczyste, idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo podałam je z lekka sałatką i kaszą. Takie obiady lubię najbardziej.  W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem do różnych dań

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania