Dzisiaj mam prosty pomysł na obiad, czyli ciecierzyca, a właściwie bakłażany z ciecierzycą. Bakłażany, przekrojone na 3 równoległe paseczki, uprzednio upieczone w piekarniku. Doprawiłam je do smaku i przede wszystkim nasmarowałam rozmiażdżonymi ząbkami czosnku z przyprawami. Teraz ciecierzyca, którą przygotowałam równolegle. Ciecierzyca to potrawa, która kojarzy się z czasochłonnymi przygotowaniami. Ale to też kwestia organizacji czasu. Ciecierzycę należy zamoczyć uprzedniego
MODA NA BIODzisiaj przedstawiam totalną bombę witaminową w formie surówki. Idealna jako dodatek do obiadu. Dla mnie pycha. Składniki: 1 czerwony burak ( średni ) 1 jabłko 1 łyżka majonezu Sól Wykonanie: Buraka i jabłko obieramy ( warto ubrać rękawiczki ). Ścieramy na tarce ( ja wykorzystałam thermomixa ). Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mam dla Was pomysł na zupełnie inną sałatkę. Treściwą, pełną włoskich smaków- w zasadzie taka sałatka idealna na obiad. Pomysł zrodził się przy sklepowej półce, gdy moim oczom ukazały się kolorowe świderki makaronu… Wzięłam z półki i chodząc po sklepie, zaczęłam kombinować , jak wykorzystać tak inny, niezwyczajny makaron. Dokupiłam
Domowe ciastapasty na kanapki - kocham to! Przepis na bułeczki dostałam od przyjaciółki i przyjął się u nas rewelacyjnie. Maślane bułeczki robię często, nie tylko jako bułeczki śniadaniowe, ale także na obiad, czy kolację, zapiekane z mięsem i serem - obłęd. Jak zrobić bułeczki drożdżowe? Potrzebujemy: 15 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 3/8 szklanki
MamaOskarkadobrze. Dla niektórych... Bo akurat i ja i dziecki bardzo warzywno-żerni jesteśmy i wracamy do karmidła entuzjastycznie i bez przymusu po kilka razy. I kiedy pojawia się zamówiony obiad nikt już nie jest głodny... Ale muszę przyznać, że mnie w zupełności wystarcza do szczęścia miska sałaty z pokrojonym buraczkiem i kukurydza, i z dużym kleksem sosu/dressingu z sera
Lejdi of the houseŻołądki w sosie chrzanowym to danie, które doskonale pamiętam z dzieciństwa. W zasadzie to mama robiła je raz z dodatkiem samego chrzanu, jak w tym przepisie
Kuchnia BazyliiTaka rolada znakomicie sprawdzi się na domowym obiedzie jak i rodzinnych spotkaniach. Plusem takiego mięsa jest to, że może być podane na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję gościom posmakuje! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Farsz: 3 garście świeżego szpinaku baby 1 por 2 ząbki czosnku 50 g sera feta
VioletoweKucharzenieŚwietny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki
Kulinarny S.O.S.Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki
Kulinarne S.O.S.razem propozycja sałatki, która sama w sobie jest lekką kolacją lub obiadem do pracy. Po takim posiłku zapewniam, że nie będziecie ociężali. Potrzebujemy
Tylko pysznieDziś kolejny przepis na pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Warzywne leczo z dodatkiem kabanosów to aromatyczny, pożywny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać z bułką lub ryżem. Wykonanie nie zajmuje więcej niż 40-45 minut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) Składniki: * 200 g kabanosów pieczonych
Zrób to smacznieLazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
słodki bratekSałata polska to w przedwojennej Polsce sałatka ziemniaczana. Przepis na nią znalazłam w 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej, oraz w kuchni oszczędnej Heleny Pedenkowskiej. 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A), 2 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie cebule, pęczek szczypiorku, 2 – 3 łyżki kaparów, 2 żółtka (pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem), 5 łyżek bardzo dobrej oliwy
królestwo garówproblem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię wiedzieć ile „pi razy oko” zajmie mi przygotowanie obiadu. No, trudno, wybaczcie;) 1,5 kg żeberek 100 g passaty pomidorowej 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju 2 kostki rosołowe sól, pieprz Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki
Smaki Na TalerzuŚwietne danie, doskonale smakuje i apetycznie wygląda. Nie wymaga dużo pracy dlatego też zachęcam do zapoznania się z przepisem i przygotowania na obiad lub ciepłą kolację. Składniki 4 kalarepki czerwona cebula 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki szczypta … Czytaj dalej Kalarepki nadziewane
gotuj ze mną