Elegancka przekąska, finger food na imprezę albo przystawka przed większym obiadem. Sprawdzą się też na śniadanie albo lekką kolację, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki z rukolą albo roszponką. Możecie je zrobić z każdego spodu na tartę, więc można zrobić zawsze więcej spodu i wykorzystać go Read More Artykuł Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami – low FODMAP pochodzi z serwisu
FlymetothespoonZostała nam marchewka z surówki z obiadu więc nie mogła się zmarnować. Wykorzystuję wszystko co mam w lodówce na 100%, a nie zawsze da się przewidzieć ile czego zejdzie. Ochota na słodkie u nas też była więc zmajstrowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem marchewki, na mące pełnoziarnistej. Jeżeli lubicie zdrowe, lekkie i pyszne wypieki to ten przepis musi się znaleźć
CzarnawisienkaPlacki z jabłkiem nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama smażyła nam je zwykle na piątkowy obiad. Szybkie, słodkie i pyszne. Zawsze wybierałam te najmniej kształtne. Im bardziej dziwny kształt, tym bardziej mnie kusiły 😊 Składniki (na 12 placków): 200 g mąki pszennej szczypta soli łyżka cukru 100 ml wody 100 ml mleka 2 jajka łyżka spirytusu (żeby placki
Weekendy w domu i ogrodziejest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu, ziemniaków i kubka barszczu. Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 250 g boczniaków 460 g kiełbasy 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg) 2 duże
Zasmakuj Kuchniprostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:). Bitki: 500g schabu sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Sos: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki
Szefowa kuchniSzukacie coś szybkiego na obiad? Proszę bardzo. Przygotowanie dania zajmie niewiele więcej niż czas poświęcony na ugotowanie makaronu. Więc do dzieła! Składniki: 1 niepełna szklanka suchego makaronu - u mnie pełnoziarnisty 1/2 żółtej papryki 2-3 łyżki zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść roszponki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Na lekko osolony wrzątek wrzucić makaron
Kuchnia domowa Aniprzyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie ręką formujemy kulki wielkości orzecha. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ciepłe jako dodatek do obiad. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolisosu małym strumieniem stale mieszając. Mieszamy do zagotowania, potem jeszcze przez około 1 minutę. Kotleciki podawać z sosem pieczarkowym. Rada: do zrobienia takich kotlecików można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion
Ciastka - domowe słodkościMagda Pomysł na te klopsiki jest trochę przypadkowy, ale jakże udany. W planach miałam zwykłe klopsiki z indyka dla dwojga, ale okazało się, że będziemy mieć na obiedzie dwie dodatkowe osoby. I co tu zrobić, aby tych klopsików było więcej, aby każdy się najadł. Zajrzałam do lodówki, a tam jak zawsze u mnie cukinia i jakaś reszta szpinaku. Okazało się
Smaczna StronaMagda Jeśli chcemy zjeść naprawdę konkretny obiad, nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, soczystego kotleta z dobrej jakości wołowiny. Ja odkąd mam maszynkę, mielę sama i takie mięso polecam do tego przepisu – ono po prostu smakuje najlepiej. Do kotletów świetnie pasuje sos pieczarkowy, ale nie taki zwykły, ale duszony w bulionie wołowym, co jeszcze lepiej podkreśli smak mięsa
Smaczna StronaZiemniaki pieczone jak z ogniska Uwielbiam ziemniaki z ogniska a Ty ? Ziemniaki pieczone jak z ogniska Ponieważ na polu za zimno by ognisko palić
Kuchnia na wzgórzumagicznej woni wschodnich przypraw, kolorową, pikantną i niezwykle pyszną kuchnię indyjską. Do jalfrezi chicken można wykorzystać resztki upieczonego lub ugotowanego mięsa, które zostało np. z wczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia. Kurczak jalfrezi - proporcje na 3-4 osoby około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupy są często niedoceniane, a to przecież szybki, pożywny, bogaty w składniki odżywcze obiad, który możemy również zapakować na następny dzień do pracy. Poniżej zestawienie siedemnastu przepisów na zupy ;) Jakie są Wasze ulubione zupy? U mnie zdecydowanie króluje POMIDOROWA ;) Zupa krem z marchwi Zupa marchwianka Zupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka
Lena Gotuje