sprawą nadwornego kucharza, z pochodzenia Francuza, Pawła Tremo, marynowane w serwatce, a następnie pieczone jagnię stało się jedną z ulubionych potraw ostatniego króla Rzeczypospolitej. To danie tradycyjnie wieńczyło menu obiadów czwartkowych. Po nim częstowano gości już tylko deserami i śliwkami węgierkami, które stali bywalcy odczytywali jako sygnał do zakończenia biesiady . Steki z jagnięciny można podać… z czym kto lubi – puree
mojewypiekiinietylkolife to pojęcia, które można usłyszeć coraz częściej. Żyjemy szybko, pracujemy do późna, nie starcza nam czasu na nic. Jemy także szybko, czasem niekoniecznie zdrowo, a wspólne śniadanie czy obiad to coraz częściej luksus, na jaki możemy pozwolić sobie jedynie w weekendy. Nie jest to życie z jakiego jesteśmy dumni. Niemal każdy z nas chciałby mieć więcej czasu
Poezja smakuPatrząc na ten talerz można pomyśleć sobie, że to miks, który nie pasuje na jeden talerz a po drugie, że to raczej obiad niż śniadanie:). Nic bardziej mylnego. Każdy powinien spróbować! Dodatkowo jego przygotowanie to kilka chwil. Składniki na dwie porcje. 4 cienkie kiełbaski 2 jajka 1 puszka fasolki w zalewie pomidorowej 1 bagietka 1 pomidor 2 pieczarki
Szefowa kuchnimakaronów najbardziej lubię spaghetti. Dzisiaj na obiad przygotowałam spaghetti z bazyliowym pesto . Nie pamiętam, kiedy ostatnio raz jadłam makaron z pesto. Do dania zainspirował mnie i przypomniał o pesto Jamie Oliver. Przygotowanie pesto jest proste. Do pesto dodajemy zwykle orzeszki pinii, ale ja tym razem użyłam do przepisy przepysznych, prażonych migdałów ze skórką i solą. Wy możecie
Moja smaczna kuchniapodaję Wam odniesienie do oryginału ( filmik ) Bardzo fajna delikatna zupka z serków topionych zrobiona na bulionie. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonała …do obiadu … na imprezę …lub by dotrzeć przez żołądek do czyjegoś serca Składniki: 2-3 średnie cebule 1,5 l bulionu 100 ml białego wytrawnego wina 3 serki topione śmietankowe (3x 100g) 1 łyżka
Kulinarne S.O.S.mięso kurczaka świetnie łączy się z owocowymi smakami oraz inspirowanym orientalną nutą sosem, dlatego tak często stosuje to zestawienie. Dodatkowo,est to zawsze świetny i bardzo szybki patent na obiad – ekspresowa obróbka termiczna w woku lub na patelni, sos który od razu się zagęszcza, proste dodatki. W tym zestawieniu wyróżnia się wyraziste i słodkie mango, a do tego kolorowe
Smaczna StronaMagda Uwielbiam takie szybkie obiady, których przygotowanie zajmuje dokładnie tyle ile ugotowanie makaronu – gdy ten bulgocze w garnku, my robimy całą resztę i potem tylko mieszamy. Tym bardziej uwielbiam taki makaron jeśli jest w nim wędzony łosoś – słony, wyrazisty, wyczuwalny w każdym kęsie. Do tego kremowy sos z pikantną nutą domowej przyprawy – polecam ją gorąco, nie tylko
Smaczna StronaBardzo ciekawy pomysł na podanie ziemniaków. Ładnie się prezentują można podać na uroczysty obiad. Dodatek jabłek i cebuli sprawia ,że mają ciekawy smak. Zachęcam do wypróbowania nie wymaga zbyt wiele pracy. Składniki 6-8 dużych ziemniaków 1 cebula 1-2 jabłka 5 dkg żółtego sera startego sól,pieprz łyżka majeranku papryka mielona słodka olej Ziemniaki obrać ,każdy … Czytaj dalej
gotuj ze mnąZachciało nam się dania lekkiego, bez ziemniaków i innych dodatków. Ser typu feta, produkowany jest przez lokalne gospodarstwo, Stary Folwark stanął na wysokości zadania. Ser jest
R'n'G KitchenKąski kurczaka moczone całą noc w kwaśnej śmietanie, a następnie otoczone w krakersowej panierce i upieczone w piekarniku to świetna propozycja na przekąskę czy nawet na obiad. Do mięsa świetnie pasuje sos czosnkowy, czy majonezowo-jogurtowy z ziołami. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa sól, pieprz około 330g kwaśnej śmietany 18% (mniej, przy wykorzystaniu 2 piersi kurczaka) około
Smaki Na TalerzuSałatka jest przepyszna, bardzo pożywna i śmiało może zastąpić lekki obiad. Osobiście uwielbiam kaszę bulgur, ale szkoda, że jest ona jeszcze tak mało popularna oraz rzadko używana. Bulgur posiada mnóstwo wartościowych właściwościami oraz składników odżywczych. Między innymi jest wielką skarbnicą białka, błonnika, witamin z grupy B, folianów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów - fosforu, cynku, magnezu, selenu i chromu. Dodam jeszcze
Di gotujekażdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić
Zrób to smaczniezrobić z gotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu, kiedy nikt nie ma ochoty na kotlety ziemniaczane? Otóż zrobić naleśniki ziemniaczane, które idealnie smakują z jogurtem typu greckiego, z łososiem wędzonym a nawet z humusem. Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych ziemniaków – 350ml mleka – 100ml wody gazowanej – 2 jajka – 70g mąki ryżowej (można zastąpić zwykłą pszenną
Smaki ArmineJedna z bardziej klasycznych propozycji na obiad. Mimo, że kotlet devolay (kotlet de volaille) wydaje się być prosty, to trochę mi zajęło przygotowanie idealnego Początkowo głównym moim problemem było wypływające masło, a przecież devolay powinien „sikać” XD Dopiero po jakimś czasie odkryłam, że należy go dobrze schłodzić. Kilka porad. Pamiętajcie, żeby mięso nie było bardzo „wodniste” – naszpikowane wodą. Rozbijajcie
PatiGotujestopnia wytrawności przedstawia się to następująco: 1) Wina wytrawne najlepiej łączyć z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, gęsią, kaczką i innymi rodzajami pieczeni. To niezastąpiony towarzysz każdej eleganckiej okoliczności, wystawnego obiadu, czy kolacji. 2) Wina półwytrawne najczęściej łączy się z wędlinami, potrawami z mięsa czerwonego i dojrzałymi serami. To idealna opcja dla osób, dla których wino wytrawne jest zbyt cierpkie, a słodkie
Kuchcik gotuje