obiad - 94612 przepisów (strona:2204/6308)

Zapiekana brukselka 41

brukselkę włożyć do naczynia do zapiekania, polać masłem i posypać posypką. ? Zapiekać przez 15 minut w temp. 200 st.C. ? Posypać natką pietruszki. ? Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu

To co kocham
Zupa cebulowa z serową grzanką 45

żółtym. ? Zapiekać przez 5 minut w temp 220 st.C. Zupa cebulowa w stylu francuskim jest bardzo wykwintna i wyrafinowana w smaku. Prosta w przyrządzeniu, rozgrzewająca i idealna na jesienny obiad

To co kocham
Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 57

Spodziewasz się gości? Nie masz czasu na gotowanie? Zrób kilka godzin wcześniej prosty ale elegancki obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów fileta z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła ? 1 kula mozzarelli ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć

To co kocham
Mięsne kopczyki zapiekane w śmietanie 48

Pyszne, mięciutkie i kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów schabu 1,5 cm ? 50 dkg mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 2 szalotki ? 1 ząbek czosnku ? 1 łyżka masła ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżka tartej bułki ? sól, pieprz do smaku ? 1 szklanka

To co kocham
Zupa borowikowa 55

Zupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: ? kilka borowików, ok. 8 sztuk ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 por mały ? 1 mały seler ? 3 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 1 cebula ? bulion drobiowy 2l ? 2 łyżki masła klarowanego ? sól, pieprz ? 1/2 szklanki śmietany 30% ? 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: ? Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie

To co kocham
Kaczka pieczona po polsku 55

Jeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka majeranku ? pieprz do posypania kaczki ? olej do posmarowania kaczki Kapusta ? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki

To co kocham
Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 58

Wszyscy mamy już dosyć świątecznego jedzenia! Jeśli coś zostało to proponuję zamrozić, a na obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: ? 200 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 300 g pomidorków koktajlowych ? 1/2 opakowania mrożonego bobu ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 100 ml wina białego wytrawnego ? 50 g parmezanu ? 4 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? garść rukoli Ciasto ? 400 g mąki

To co kocham
Sałatka z gruszką i fetą 59

Błyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka

To co kocham
Kurczak śródziemnomorski 55

Piersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: ? 2 piersi z kurczaka z kostką ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 200 g sera Ricotta ? 4 sztuki suszonych pomidorów ? 2 szalotki ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? sól, biały pieprz do smaku Warzywa

To co kocham
Kurczak w czerwonym winie 52

oryginale jest to kogut i jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego

To co kocham
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 61

Kanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: ? 4 filety pstrąga ? sól i pieprz ? 1/2 szklanki białego wina ? 1 szklanka bulionu warzywnego ? 1 cebula Risotto ? 3/4 szklanki ryżu arborio ? 1 cebula ? 100 ml białego wina ? 3/4 litra

To co kocham
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 60

Moja propozycja na niedzielny obiad zamiast nieśmiertelnego schabowego. A kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje ? 1 większa polędwiczka wieprzowa ? 18 pomidorków koktajlowych ? 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) ? 1 łyżeczka migdałów ? 1 łyżeczka orzechów laskowych ? 1 łyżeczka nasion słonecznika ? sól, pieprz ? 2 łyżki sosu teriyaki

To co kocham
Gulasz z kurczaka i szpinaku 53

jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów ? 1/2 opakowania mrożonego szpinaku ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? 100 ml białego wina ? 200 ml śmietany

To co kocham
Klopsiki w sosie pieczarkowym 52

robię większą ilość i jemy je przez 2 dni, o ile jeszcze coś zostanie. Tym razem w sosie pieczarkowym, ale pyszne są również w sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki

To co kocham
Marchewka z sezamem 63

odcedzoną marchewkę. ? Przesmażyć, wlać śmietankę i chwilę poddusić. ? Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do piernika, cytryną i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do obiadu. ? Wierzch można posypać odrobiną czarnego sezamu

To co kocham