Makaron z boczkiem w sosie szpinakowo- serowym 213połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje. Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający co dziś na obiad. Jestem zdania, że gotowanie ma sprawiać przyjemność kucharzowi i jego gościom. Powinno być więc łatwe, szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne- to danie spełnia te kryteria,więc nie zastanawiaj się
Wielki apetyt
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 198Wspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z wierzchu pięknie się zapiecze, jak zresztą widać na załączonym foto, ale by posmakować, nie pozostaje nic innego tylko przyrządzić! Składniki: 10 sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
kgwjanczewo
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 242Flądry na obiad u mnie ponownie. Teraz nie co w innej formie. Wspomnienie wakacji od razu odżywa ;-). Zrobiłam pieczone flądry tylko z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Dzięki temu udało mi się wydobyć świeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę
SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 217mieszając. Gdy sprawdzimy już twardość fasolki, zdejmujemy pokrywę i redukujemy sos do konsystencji jaką lubimy. U mnie było to ok. 15 minut. Podajemy w dużej misce jako dodatek do obiadu, bądź np. na kaszy gryczanej jako danie główne. Smacznego
Be Fit Be Strong
Duszona kalarepka 190Kalarepka zagościła w moim warzywniaku więc i częściej gości na naszym stole. Tak przyrządzona kalarepka to świetny dodatek do obiadu choć sama też dobrze smakuje. składniki: ok 5 kalarepek masło klarowane sól,pieprz mały pęczek koperku 100 ml śmietanki 30 % Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Moje były duże po obarniu ważyły 900 g. Na patelni rozgrzać
Monia miesza i gotuje
Frittata z karczochami 186Szybka w zrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad. 6 jaj słoiczek karczochów w oliwie opakowanie sera ricotta 100 gram pecorino 2 szalotki pokrojone w piórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy
AZgotuj!
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 226dnia jadłam go z czym innym. Z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi dobrze wysmażoną cebulką, z białą fasolką, do krokieta. Możliwości jest wiele. Mnie podany z czymś ‘konkretnym’ wystarczył za cały obiad. Obieramy warzywa, kroimy je w zapałki – dzięki temu szybko i równo się ugotują. Zalewamy jarzyny gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, przekrojony na pół
Karo in the Kitchen
Zupa grysikowa 232Dziś kolejny przepis z cyklu nie ma jak u mamy :) Na obiad proponuję pyszną i lekką zupę grysikową. Mniam! Zupa grysikowa Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, udko z kurczaka, 3-4 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
paapilotkaa
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 224robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad - (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie
Powiedz dietom nie
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 801Kotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie
Słodka Strona
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 256gotującą się wodę i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Maścimy stopionym masełkiem czosnkowym. Pierożki najlepiej gotować na bieżąco. Jeśli zostanie nam coś z obiadu najlepiej odgrzać je na parze. Wrzucamy pierożki na sitko i stawiamy nad gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką. Po ok 15 minutach powinny być już dobrze zagrzane
Kuchnia w czekoladzie
Szwedzkie klopsiki w sosie 321cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których swego czasu było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca
Poezja smaku
Sałatka makaronowa z rzodkiewką i piersią kurczaka. 915drodzy czytelnicy bloga nie zapomnieli o mnie :) Aby się wykupić zapraszam na pyszna sałatkę makaronową z rzodkiewką i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, sycąca, doskonała na śniadanie, obiad, czy kolację. Polecam :) Składniki - 100 gram drobnego makaronu ( u mnie małe kolanka ) - 1 mała wędzona pierś z kurczaka - 2 jajka ugotowane na twardo - mała puszeczka kukurydzy konserwowej - pęczek rzodkiewek - zielona
Kuchnia z widokiem na ogród
Żółty kalafior pod serowym beszamelem 426chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Zapiekanki Tagged: beszamel , kalafior , ser żółty , ziemniaki
https:KKuchniaMniam
Faszerowane bakłażany (bez mięsa) 289okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej
Ana Mari's world