obiad - 94612 przepisów (strona:2053/6308)

Żeberka duszone w cebuli. 126

Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z jajkiem. 240

tartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym.  Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę

Rozpustne gotowanie
Barszcz biały. 127

Jako że wiosna w tym roku nas rozpieszcza i zawitała nieco wcześniej, cały wolny czas poświęcam pracom w ogrodzie. A jest co robić. Toteż staram się obiad przygotować wcześniej, możliwie jak najszybciej, bo szkoda tak pięknych słonecznych dni przesiedzieć w domu przy garach. Niemniej jednak dania muszą być sycące i smaczne, najbardziej sprawdzają się zupy, bo można je w każdej

Rozpustne gotowanie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 250

rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś z tych dań. Jeśli ktoś ma dzisiaj ochotę na coś o chrupiącej, złocistej skórce

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z warzywami. 169

Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól

Rozpustne gotowanie
Kurki smażone na maśle. 178

Dzisiaj, ku uciesze męża, dostaliśmy dużą porcje świeżych kurek, takich prosto z lasu, więc postanowiłam podać je na obiad. Najgorszą pracą było ich czyszczenie, ale było warto! Chrupiące, aromatyczne kurki smażone na maśle!!! Mmm... Pycha! Polecam!!! Składniki na kurki smażone na maśle 500 g oczyszczonych kurek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Rozpustne gotowanie
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 174

Jest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso

Rozpustne gotowanie
Placki z cukinii lub patisonów. 160

Dziś zapraszam Was na wyjątkowe placki, a mianowicie placki z patisonów z dodatkiem cukinii. Chrupiące, pyszne, idealne na obiad bądź sytą przekąskę. Ja podałam je z potrawką mięsno-warzywną i sosem tzatziki, było pysznie!!! Składniki na placki z cukinii lub patisonów około 700 g cukinii lub patisonów (ja wymieszałam pół na pół) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 147

Dziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 186

Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na kanapki. Polecam. Składniki na pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem: 1,5 kg łopatki wieprzowej- kulki lub szynki, lub karczku 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz (najlepiej czosnkowy) 2 liście laurowe      Mięso

Rozpustne gotowanie
Polska zupa gulaszowa. 108

już o znalezieniu miejsca na nieodśnieżanym pracowniczym parkingu. To samo po pracy ;(      Ale gdy już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w botwinkowym sosie. 158

Zapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki  1 małe jajko      Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie

Rozpustne gotowanie
Colesław z czerwonej kapusty. 171

Kolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku

Rozpustne gotowanie
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 179

mają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego

Rozpustne gotowanie
Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli 244

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczony łosoś podany na makaronie z domowym pesto z rukoli. Bardzo proste, smaczne danie. Do pesto użyłam rukoli

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania