Zgadnijcie co ostatnio dostałam. Tak, dynię. Na szczęście była niewielkich rozmiarów, tak akurat na ten obiad i ze 3 koktajle. I znowu dynia miała smak melona, no mistrz. Muszę się w końcu dowiedzieć co to za gatunek. A o co chodzi z gulaszem? W sumie o nic, jemy ostatnio trochę zdrowiej, więc skończyło się na indyku i tej (nie cholernej
Kardamonovyżyczę. A tymczasem skupmy się na gotowaniu. Pulpety z indyka zrobiłam jakiś miesiąc temu. Trochę obawiałam się, że otręby będą za bardzo wyczuwalne, ale nic z tych rzeczy. Obiad wyszedł naprawdę super. Od dzisiaj (no dobra, od jutra) znowu zaczynamy odżywiać się zdrowo, więc na pewno jeszcze do nich wrócę. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki
KardamonovyDziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka
KardamonovyTaki tam obiad, prawie zwyczajny. Od początku wiedziałam, że chcę uzyskać coś na pokrój chili con carne, dlatego dodatki nie powinny nikogo dziwić. Miałam ochotę dodać jeszcze odrobinę kakao, ale ostatecznie zrezygnowałam. Tak czy siak kurczak wyszedł zacnie. Zjedliśmy go z ryżem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów
Kardamonovyzagrodowym. I jak to zawsze bywa, trzeba było jakoś wykorzystać ugotowane mięso. Melon się do mnie uśmiechał, kasza jaglana, którą mamy w nadmiarze, także. Szast prast i mamy idealny obiad między innymi do pracy. Składniki: 1 pierś z rosołu (można użyć innej części kurczaka) 1 grubszy plaster melona pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 chili
Kardamonovywidzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty
KardamonovyPyszne. Naprawdę. Jadam je z reguły na obiad (nawet bez dodatków), ale zdarzyło mi się je zrobić także na śniadanie. Pierwszy raz, oryginalne fuczki, jadłam będąc na wakacjach w Chacie nad Wisłokiem. Były niesamowite w smaku. Nie wiem czy moje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego
KardamonovyObiad z pozostałości po rosole, prosty i smaczny. My zawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa. Składniki: 1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka 200 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka śmietany
Kardamonovydrugiego. Bo ten pierwszy jest jednak ślepawy. Ja mięsiwo zjadłam z kaszą gryczaną i surówką z młodej kapusty, na którą przepis podam za parę dni. No, odbębniłam porządny niedzielny obiad. Składniki: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) 1 cebula duża szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka mąki pszennej liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Schab
Kardamonovynatknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż i surówka z pekinki, na którą przepis dostaniecie niebawem. Jak już mam jeść mięso, to w takiej formie, ugotowanej i dobrze przyprawionej. Składniki
KardamonovyMakaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej
Kardamonovykapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego składniki, jakie miałam w domu. Miałam do dyspozycji bulion warzywny, śmietanę
KardamonovyDziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto
Kardamonovykolor z obu stron, na nie za dużym ogniu. Tak jak napisałam Wam we wstępie, ja dodatkowo kolejno usmażone placki wkładam do piekarnika. Tym samym wszystkie placki podaję na obiad za jednym razem. Artykuł Placki ziemniaczane bez mąki pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMnie tego typu potrawy kojarzą się z dzieciństwem. Skoro zostałam sama z małą, postanowiłam jej to ugotować. I nie żebym się jakoś bardzo poświęcała, sama miałam ochotę na taki obiad. Zrobiłam jednak wersję nieco inną, niż zwykle. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami . Skończyło się jednak
Kardamonovy