Uwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim
Czerwona PorzeczkaBuongiorno Cari Amici! Dziś na obiad będzie aromatycznie, nieskomplikowanie i pysznie. Kuchnia włoska nie jest wolna od eksperymentów. Jest pełna radości i kolorów. Jest zdrowa i pomysłowa. Pyszna i zachęcająca. Prosta! W ciągu kilku minut możemy wyczarować same pyszności. U mnie dziś pełna improwizacja, jak zwykle. Kto mnie zna, ten wie , że nie trzymam się kurczowo standardów. Miary i wagi(...)stosuję kiedy już na prawdę trzeba. No to jedziemy, naturalnie do Włoch, tym razem w rejony Turynu. Składniki makaron, do którego bez problemu wejdzie sos, u mnie nieczęsto spotykany ciekawy kształt makaronu trzykolorowego, ale może być każdy inny np.muszelka kawałek rolady z boczku, dobrze popieprzonej kawior z bakłażana, curry oraz czosnek Proeco daktyle – opcjonalnie . Niżej podam dlaczego u mnie
Z Kuchni Do KuchniPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki(...)średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić na szybko z kostki rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko
Kulinarna Patilogiaporcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść. Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków, chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna(...)konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*. Jajka gotuję na twardo
W kuchni Karmel-itkiKażdy chyba lubi skrzydełka, dzisiaj pokażę prosty sposób jak bez cudowania zrobić to w domu. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie, obcinamy to co jest zbędne
chleba naszegoBędąc na diecie wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych dań. Jednym z moich ulubionych potraw jest lasagne, która nawet w wersji wegańskiej zawiera sporo kalorii
wegujemyJeśli jesteście głodni i macie ochotę na makaronowe co nie co to polecam ten przepis. Danie jest syte, bo z mięsem i warzywami, ale za to
Zasmakuj KuchniDobra pożywna zupa na chłodniejsze dni Składniki • 1/2 kg mięsa gulaszowego wołowe • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera
W królestwie smaków BeatyCukinia to wspaniałe warzywo . Robię z niej przystawki, dania główne . Na surowo też jest smaczna . W tym daniu cukinia występuje w towarzystwie botwiny. Może nie całej
Eli GotowanieTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe CzarowanieSmaczne, proste, szybkie i pożywne;) My bardzo lubimy łazanki a, że nie było ich już dawno to postanowiłam dzisiaj sprawić moim najbliższym taką radochę...Noo dobra
Krakowskie smaki AniPrzepis dostałam od znajomej Pani Agnieszki, ona też pewnie dostała go od znajomej...:) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawa typu vegeta brokuł mała
Proste Potrawyzawsze mamy czas na długie gotowanie a obiad zrobić trzeba. W takich sytuacjach stawiam na dania jednogarnkowe, które są syte i szybkie w przygotowaniu. Nasz faworyt to leczo. Latem i jesienią gości u nas często ale zimą także, w końcu cukinie możemy kupić przez cały rok. Składniki: 2 niewielkie cukinie 300 g dobrej kiełbasy 2 czerwone papryki 2 cebule puszka(...)pomidorów krojonych (lub świeże pomidory) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka 3/4 szklanki drobnego makaronu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe szklanka wody Cebulę posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, kiełbasę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, podsmażyć. Dorzucić kiełbasę, po chwili dodać cukinię i paprykę. Podsmażyć, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo już tęsknie za latem i za jego smakami. Typowy letni obiad to zupa owocowa, a na drugie ziemniaki z sadzonym jajkiem. W marcu raczej się tym nie najemy i nie zrobi nam się po tym ciepło, ale za to będziemy mogli powspominać letnie smaki zrobi nam się ciepło na sercu. Dzięki Bogu za mrożone owoce! Składniki: litr wody(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu łyżka ekstraktu z wanilii łyżka cukru pół kilo letnich owoców (maliny, agrest, truskawki, czerwone porzeczki) + po kilka ładnych do dekoracji ugotowany makaron (taki jak do rosołu) Jak zrobić zupę owocową? Wodę zagotowujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy owoce, cukier, przyprawy i gotujemy 2 minuty. Wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 minut. Podajemy z makaronem, udekorowane
Ugotowane pozamiataneramach mięsnego buntu, ostatnio moje obiady są wegetariańskie. Ciekawe kiedy mi przejdzie. Warzywa kocham, ale teraz trochę z nimi cienko, albo drogie, albo niezbyt piękne. Na szczęście buraki są stale i niezmiennie pyszne i tak samo czerwone ;) Kolorystycznie jest to najpiękniejsze spaghetti jakie udało mi się ugotować ;) Smak wspaniały- trochę buraczanej słodyczy i cytrynowej kwaskowatości- bardzo fajne połączenie, polecam(...)Składniki: 2-3 czerwone buraki pół szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sok z połówki cytryny ząbek czosnku sól, pieprz makaron spaghetti ziarna słonecznika i natka pietruszki do posypania Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy. Następnie obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy razem z oliwą. Słonecznik mielimy w malakserze
Czerwona Porzeczka