obiad szybki - 11500 przepisów (strona:602/767)

Bułeczki dynie 240

chyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie. Podawała ją później do obiadów przez całą zimę; a ja jej szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego menu. Mama(...)lodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 742

Ostatnio na blogu co raz częściej pojawiają się przepisy z moich lat dzieciństwa. Jakoś wracam sentymentalnie do tamtych zapomnianych mi już smaków, próbuje je odtworzyć tak

SMYKWKUCHNI
LEKKA SAŁATKA NA SYLWESTRA 198

MENU SYLWESTROWE, POMYSŁY NA DANIA NA SYLWESTRA Jeśli w tym roku będziecie spędzać Noc Sylwestrową w domu na imprezie ze znajomymi i przyjaciółmi, to ten post

SMYKWKUCHNI
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 300

Naleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go

W Moim Magicznym Domu
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 172

Naleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go

W Moim Magicznym Domu
Bruschetta al pomodoro 170

Dziś zabiorę Was w podróż na Calabrię. Do ostatniego Regionu Półwyspu Apenińskiego. Regionu, który był początkiem wspaniałej podróży i przygody jakiej doświadczyłam przez kilka ładnych lat

Z Kuchni Do Kuchni
Zalewajka częstochowska i trochę popychania....... 183

Dlaczego właśnie taka zalewajka? Taka konkretna i  terytorialnia , już wyjaśniam. Sama zupa pochodzi z centralnej Polski, pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z XIX

Dieta moja pasja
Risotto ze szparagami 279

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako

Poezja smaku
Tarte flambée 256

Uwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas

GRUBY WAŁEK
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 556

Pamiętacie ZPT znaczy zajęcia praktyczno – techniczne? Samodzielne robienie kanapek, jajecznicy i tortów? Jakoś wtedy nikt nie przejmował się tym, że wydłubiemy koledze oko albo urwie

ladykitchen
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 283

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo

Obiad gotowy
Kurczak Gong Bao 宮保雞 179

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 146

Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U

Cooking for Emily
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 192

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu

Moja Delicja
Pierożki z mięsem mielonym i porem 174

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Uwielbiam piero\u017cki. Sma\u017cone, pieczone, duszone i tradycyjne. Dzi\u015b przedstawiam Wam proste i niesamowicie smaczne piero\u017cki z

Mostek w kuchni