jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów(...)świetna kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci
Karo in the Kitchenbyłam zbyt mała, aby próbować. Ostatnio mi się taki zamarzył. Nie pije się go dużo – gęsty i słodki alkohol powinniśmy potraktować bardziej jako deser – kieliszek po ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów(...)utworzą puszystą masę. Musimy miksować dość długo. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Możemy
Poezja smakuOkazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu nie zrobiłyśmy, więc Was zaproszę na coś, co ugotowałam kilka dni temu - też było smacznie :)Dawno już nie przygotowywałam nic z żołądków. Złapałam się na tym stojąc w kolejce(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaOd kilku dni ciągle czytam i słyszę, że kończy się lato, że pomalutku, po cichutku zbliża się jesień. Wcale nie będę temu przeczyć, bo niestety ale
SMYKWKUCHNICzas porządków i eksperymentów. Postanowiłam sobie przypomnieć jak smakuje połączenie masła orzechowego i kurczaka, stąd takie połączenie. Miałam w lodówce kawałek brokuła, stąd - po sprawdzeniu w
Czerwony GupikStir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych
Życie zamknięte w smakuSkładniki:150 g makaronu wstążki Międzybrodzki1,5l wody1 porcja rosołowa1 listek laurowy2 ziarenka ziela angielskiego1/2 korzenia pietruszki1 marchewka2 puszki pomidorów krojonych80 ml śmietanki 30%1 łyżka
Emcia PichciO tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek
Ratunku obiadCałe dnie spędzam w kuchni robiąc zaprawy. W przerwach porządkuję mieszkanie po małym przemeblowaniu. Jak wiadomo, małe przemeblowanie oznacza niemały bałagan, więc przekładam z miejsca na
Codzienna kuchnia niecodziennaWczorajszy dzień był koszmarny, nie dość, że spałam za długo to jeszcze koło 22 znów padłam spać. Nie wiem co się stało, dawno czegoś takiego nie
Be Fit Be StrongAKCJA SPIŻARNIA, w moim mieszkaniu trwa na całego. Co kilka dni coś wekuję, coś przetwarzam. Chcąc zachować troszkę tych letnich smaków na później, na chłodniejsze
SMYKWKUCHNIprostu czerwona. Zmobilizowałam się i mam:) Bardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw) jeszcze pływa ;) Taka sałatka pasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową. Składniki: 3 kg zielonych pomidorów 3 marchewki 5 cebul 2 czerwone papryki 1/2 l octu(...)miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewa Zagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim Do tak przygotowanych słoików z sałatką wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki i szybko odwracamy je do góry dnem na ok. 15-20 minut. Po tym czasie stawiamy dnem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce Smacznego i na zdrowie! Sałatka w myśl
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comelementami kuchni francuskiej. Autorki:Gosia Wieruszewska, Joanna Drzazga Wydawnictwo: Muza “W mojej francuskiej kuchni” Mocną stroną książki jest to że omawia konkretne techniki i podaje gotowe zestawy na obiady i kolacje w stylu francuskim, do tego dopasowane sezonowością składników do konkretnych miesięcy. Jeśli chcesz urządzić dwanaście comiesięcznym francuskich kolacji, to jest idealna książka kucharska, o nieco zbyt idealnej Francji(...)Wydawnictwo: Nasza Księgarnia 4-godzinny mistrz kuchni Od zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas też czego można się nauczyć gotując i jak bardzo szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Oprócz umiejętności kucharskich (które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom
Ugotowane pozamiataneWiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem
Anioszek w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!