obiad szybki - 11500 przepisów (strona:607/767)

Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP 118

Nie wiem, czy to przypadkiem nie jest najszybszy sposób na makron. Chyba jednak jest. Przekonałam się o tym w Orbassano, kiedy gościliśmy u Franceschi i Raffaele

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie z pieczarkami 133

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok

Kuchnia w czekoladzie
Jesienny syndrom Tourette'a 122

pewnie nie doszłabym do połowy. Ograniczając się do trzech rzeczy- prawie od miesiąca nie miałam czasu albo mocy spotkać się z Monią (kryptonim BFF), jadam średnio dwa ciepłe obiady na tydzień i to mój drugi wpis na blogu w listopadzie. Brak czasu bardzo mnie frustruje- pierwsze trzy dni tygodnia jestem jak tykająca bomba, potem zaczyna mi brakować energii i pełzam(...)60ml tłustego mleka 150g ciemnej czekolady (70%) 2 niewielkie jajka 3 gruszki Na początek ciasto- mąkę, masło i cukier ucieramy palcami do otrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście

les mirabelles
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 124

Gulasz to świetny pomysł na weekendowy esencjonalny obiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy(...)Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 3-4 godziny. PIECZARKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w plastry.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szybko, na dużym gazie podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy pieczarki. Opcjonalnie zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej

cool and minty
Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 180

obiad? Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką. Polecam Wam nasz rodzinny przepis na młodą kapustę, zagęszczoną zasmażką i doprawioną koperkiem. W maju przychodzi właśnie czas na ten przepis z wyczekiwaną młodą kapustą. Młoda kapusta z koperkiem to proste, tanie i mało wyszukane danie, jednak jej smak nie ustępuje najlepszej kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy(...)małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚWIATOWIEC 170

ŚWIATOWY PIERÓG francusko -ruski                       

w mojej kuchni
Sajgonki z wołowiną i warzywami 223

Sajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często(...)moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie , od razu nakładamy farsz , smarujemy brzegi , cienko białkiem i zwijamy . Odkładamy na talerz i tak do wyczerpania farszu . Nie namaczajcie zbyt wielu płatów , bo szybko miękną i zaczynają się rwać , lepiej robić to pojedynczo . Sajgonkom pozwalamy odpocząć 10-15 minut na talerzu i możemy smażyć . Smażymy w głębokim woku lub garnku , w mocno rozgrzanym

Ogrodnik w podróży
5 najlepszych kawiarni w Warszawie na kawę na (nie tylko) mleku migdałowym. 126

pomoże w wyborze kawy. Jak na razie mój kawowy faworyt! Cophi nie doczekało się jeszcze porządnego zdjęcia, co postaram jak najszybciej zmienić! Kawa tam bardzo szybko znika. Jedna kawka załapała się na szybkie foto i wylądowała na moim instagramie o tu: klik . 2. SAM – na śniadanie z kawą. Wspomniałam o jednym wyjątku kawy za które mogę zapłacić tyle(...)Jest nieziemska i zawsze gdy mam ochotę zgrzeczyć, robię to właśnie z nią. Jest idealnie słodka i idealnie migdałowa. Na deser w sam raz! 4. Ambasada – na deser, na obiad, na śniadanie i na kawę. Ambasada mieści się na Foksalu – w samym środku miasta, a jednak nigdzie nie poczujecie się tak bezpiecznie i spokojnie jak tutaj. Jest to idealne miejsce

Fill The Bowl
Chlebek naan bez drożdży 189

Całkiem przypadkiem znalazłam ostatnio kilka przepisów na pieczywo popularne w innych krajach, kulturach. Między innymi chlebki naan z kuchni indonezyjskiej. Bardzo mnie zaciekawiły i chciałam ich

Anioszek w kuchni
5 najlepszych kawiarni w Warszawie serwujących kawę na mleku migdałowym. 159

pomoże w wyborze kawy. Jak na razie mój kawowy faworyt! Cophi nie doczekało się jeszcze porządnego zdjęcia, co postaram jak najszybciej zmienić! Kawa tam bardzo szybko znika. Jedna kawka załapała się na szybkie foto i wylądowała na moim instagramie o tu: klik . 2. SAM – na śniadanie z kawą. Wspomniałam o jednym wyjątku kawy za które mogę zapłacić tyle(...)Jest nieziemska i zawsze gdy mam ochotę zgrzeczyć, robię to właśnie z nią. Jest idealnie słodka i idealnie migdałowa. Na deser w sam raz! 4. Ambasada – na deser, na obiad, na śniadanie i na kawę. Ambasada mieści się na Foksalu – w samym środku miasta, a jednak nigdzie nie poczujecie się tak bezpiecznie i spokojnie jak tutaj. Jest to idealne miejsce

Fill The Bowl
Spaghetti z awokado i serem ricotta 226

  Pisałam już o wspaniałościach awokado, tak więc kontynuuję kulinarną podróż z tym owocem. Delikatny mus, który powstał na bazie awokado z serem ricotta, czosnku, natki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 161

Szukacie przepisu na szybką i smaczną sałatkę? Polecam Wam sałatkę z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie smaków naprawdę ciekawe. Spróbujcie. Taka sałatka sprawdzi się doskonale „od tak” lub na przyjęcie (, ale wówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu

Słodkie okruszki
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 121

chodzi mi tu o męża, który od czasu do czasu wejdzie do kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się(...)cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.   O tym też pisałam :) Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Potwierdzam :)  Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność

Kuchnia w opałach
Szpinakowe naleśniki 145

Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 181

Witajcie po przerwie :) Wróciłam już warsztatów Londynie :) było cudownie :) Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was

Codzienna kuchnia niecodzienna