Pisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi
Obiad gotowyflaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię. P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie(...)ziele angielskie. Gotować około kwadransa.. Dodać rosół i mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zetrzeć czosnek. Smalec rozgrzać, uprażyć na nim mąkę i zalać połową szklanki wody szybko mieszając. Zasmażkę wlać do zupy i wymieszać. Na końcu doprawić octem, żeby były lekko kwaśne. Najlepiej smakują z natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPoczątek lipca to u nas w tym roku walka z infekcjami. Skoro infekcja to też słaby apetyt i obniżony nastrój. Aby przemycić trochę warzyw i witamin
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJedzenie nasion daje siłę, kocham kasze pod każdą postacią, nie ma chyba rodzaju, który mi nie odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy się ze świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli głównej(...)chochelce, kiedy kasza wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję, wciąż mieszamy 2. Cebulę i czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie, grzyby oczyszczamy na sucho, jeśli są bardzo zabrudzone szybko je płuczemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebuli, rumienimy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem 3. Łączymy kaszę z grzybami i trzymamy w cieple 4. W szerokim
Słodki Kompromismojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a
moj przepis naOkazuje się, że kalafior może być świetnym materiałem na pyszne, dietetyczne kotlety. No tak, wielu powie że w jednym zdanie kalafior, pyszne i dietetyczne nie brzmi
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi. Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami. Pulpeciki
Zasmakuj KuchniDzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy(...)dodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie
Tanie przepisy studenckieDziś mam dla Was pucharek pełen zdrowia i pysznych smaków. Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami możecie zjeść na deser, kolację lub śniadanie. Przygotowanie
Słodkie okruszkiDzisiejszym wpisem rozpoczynam Tydzień Włoski z marką Barilla. Od dziś przez kolejne siedem dni tu, na moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak
Kulinarne InspiracjeCałkiem sympatyczny dzień, 45minut na uczelni, początek weekendu i w planach romantyczna kolacja z moim mężczyzną. Czy mogłabym chcieć więcej? Chyba nie, a jeżeli tak, to
Be Fit Be Strongdzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 2 łyżki parmezanu(...)Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam na niej czosnek, do którego włożyłam ugotowany makaron, wlałam kremówkę z serem i wszystko razem wymieszałam szybko, chwilkę podgrzewając. Z piekarnika wyciągnęłam koszyczki z boczku, które położyłam na talerzach, do koszyczków włożyłam część makaronu z sosem, pozostałą część ułożyłam wokół koszyczków. Całość posypałam listkami świeżego tymianku
Blondynka GotujeOstatnio trochę mniej u mnie słodkości, bo i z czasem trochę krucho. Bywają dni, kiedy ledwo zdążę zrobić nam coś na obiad, a zdarzają się i takie, gdy muszą wystarczyć kanapki. Jednak o ile dobrze pamiętam to ostatnie smakołyki w postaci kruchych ciasteczek z dżemem były na Dzień Dziecka. Trochę dawno ;) Dlatego na ten weekend postanowiłam przygotować coś(...)nich nie jedną, a obie warstwy tego cuda. Pierwszą stanowi intensywnie owocowy i pachnący mus, a drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser. Do tego prosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować
Ratunku obiadPodanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka masła(...)łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :), które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem. Układamy klasycznie, bądź fantazyjnie na talerze
Sajkofanka smaku