fenomen, że pozostaje rosołem choć każdy robi go po swojemu? Moją przygodę z rosołem zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty(...)serca… Ja rosół robię zawsze w dużym 6 l garnku. Jakoś w mniejszym nie umiem i nie widzę sensu. Część rosołu zawsze zamrażam żeby mieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu
Kulinarna Patilogiaproponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię...Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6):50-60 dag ziemniaków5 jajek1 mała cebulaok. 6 łyżek oliwy sól, pieprz, suszona słodka paprykaPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i kroimy lub ścieramy(...)minut, aż jajka nie będą zupełnie płynne. Równocześnie pilnujemy, by tortilla się nie przypaliła od spodu. Do obrócenia tortilli używamy dużego talerza. Kładziemy go wierzchem na patelnię i jednym szybkim ruchem obracamy. Tortillę zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień.Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski
Zakręcony WidelecNiestety cały czas jestem chory, ale w końcu postanowiłem coś ciekawego na obiad uparować :) Chociaż z powodu bolącego gardła, nadal uważam z przyprawami i ostrych rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :) Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka(...)Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki. Robimy z folii aluminiowej 3 tacki, tę dla papryki z dwoma dłuższymi bokami, żeby można było ją łatwo i szybko wyjąć. Na 1 poziomie układamy tackę z 4 roladkami, na 2 również tak samo. Na 3 poziomie układamy tackę z papryką. Należy pamiętać, żeby tacki nie były za duże
Parowar Facetajest lepiej, zaczynam wracać do świata żywych i energii mam zdecydowanie więcej niż wcześniej. Na tyle dużo, że w ostatnią sobotę postanowiłam przygotować dla Was przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną(...)można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość
Obiad za dychęPerła kuchni włoskiej – spaghetti alla carbonara tradycyjnie powstaje bez dodatku śmietany. W moim wydaniu makaron ten jest także bez dodatku sera, jednak w niczym nie ujmuje
Dieta bez mlekaUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na
Kuchnia PokoleńKalafior miał być pod beszamelem, ale jak tu chować tak niesamowity kolor? :) Nie miałam ani odwagi, ani ochoty tego zrobić ;) więc beszamel znalazł się na dole
Weekendy w domu i ogrodzieZanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej
Pełny talerzBłyskawiczna, bardzo puszysta i chyba najlepsza pizza z dotychczas pieczonych, tak orzekła większość domowników. Tym razem pszenna, no ale cóż nie jadamy pszenicy na
Smaczne ZdroweDziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja
Kulinarne przygody GatityKarkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą
Moje QulinariaTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład
Taste Of My Dayzrobić kiedy chcemy zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie czymś niebanalnym? Oczywiście kluski śląskie :) Smaczne, pasują zarówno do dań mięsnych jak i większości jarskich. Można podać z sosem, gulaszem lub w najprostszej wersji - z masłem i koperkiem. W moim rodzinnym domu często pojawiły się na stole. Jako mała dziewczynka uwielbiałam je robić razem z Mamą. Moim zadaniem było małym, pulchnym(...)mieszanką mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty
kawawszklancemniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy" na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym. Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba mi się trafiła, mnie mniej nie zmieniło(...)łososia i odstawiamy go do lodówki na 1h. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Do wody dodaje łyżeczkę cukru co powoduje że brokułu nie tracą tak szybko koloru. Ziemniaki obieramy , kroimy na plasterki i również gotujemy na parze. Zarówno brokuł jak i ziemniaki osobno blend ujemy. Brokuł doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a do puree
W kuchennej krainiemojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:) Składniki: MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka(...)dorzucamy przyprawy, następnie dusimy ok. 5-7 minut (nie dłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy, jak płyn odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej
Kuchnia Prezydentowej