obiad szybki - 11500 przepisów (strona:559/767)

Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 221

Od września rozpoczynamy przygodę ze szkołą! Nie wiem, kto jest tym faktem bardziej podekscytowany - przyszła pierwszoklasistka, czy jej rodzice. Z końcem wakacji czeka nas wiele zmian

Kulinarne Inspiracje
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 177

Nie wiem czy jest miesiąc, który może konkurować z czerwcem pod względem moich ulubionych świeżych produktów ;) Są jeszcze szaragi, są truskawki, moje ukochane czereśnie, zielony groszek

Quinoa Raz!
Krucha śliwka 183

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest

moj przepis na
Domowy Ketchup pikantny 644

W zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla

Moja Delicja
Kofta tofu - że co? ;) 187

Kofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić

pyszne zdrowości
Spaghetti alla mediterraneo z kurczakiem w pomidorach 321

Jakiś czas temu Powtwór zawitał do domu z trzema słoiczkami pesto w różnych smakach. Słoiczki grzecznie stanęły sobie w szafce i czekały na swoją kolej. Właśnie

Kuchenne zapiski Edyty
Witajcie 181

Nazywam się Tobiasz jestem technikiem żywienia i kucharzem. Pasjonuję się zdrową żywnością dlatego też zdecydowałem się by powstał ten blog. Blog który połączy pasję gotowania z

Kuchnia PROzdrowotna
roladki schabowe z prawdziwkami i mozzarellą 165

Nawet powiedział, że " w restauracji nawet takich nie dają" więc chyba lepszej reklamy nie trzeba. Zresztą mięciutkie zraziki z pachnącym lasem farszem nie mogą być nie dobre. Na niedzielny obiad w grzybowym sezonie chyba nie ma lepszej propozycji Składniki: 7 plastrów schabu 1 cebula 500 g prawdziwków 3 łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz olej(...)położyć po trochę mozzarelli i zwijać w roladki. Można owinąć je bawełnianą nitką, żeby się nie rozwijały. W rondlu o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucać roladki i szybko obsmażyć na złoto z każdej strony. Następnie podlewać niewielką ilością ciepłej wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe i dusić pod przykryciem około pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti carbonara z dyniowym musem 152

kompletny blackout i nie wiem co mam zrobić na obiad…Skąd to znacie? Pewnie każdy z Was nieraz łapie się za głowę i myślę co dzisiaj będzie na obiad . Prędzej czy później któryś z domowników zada to pytanie i będzie oczekiwać odpowiedzi. Jest na to rada, makaron. Paczka makaronu znajdzie się w każdym domu. U mnie nawet spaghetti pełnożytnie(...)makaronu. Jak już robię makaron to na cały dzień, a jak mam szczęście to i starczy na drugi. Moje dzieciaki lubią, kiedy mogą sobie coś wziąć z lodówki i szybko podgrzać. Spaghetti carbonara niczym się nie różni od oryginału. Faktem jest jednak, że wymaga dłuższego przygotowania. Jakby nie było trzeba upiec i zmiksować dynię. Pisałam kilka dni temu

codojedzenia
Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 148

bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką i zwartym, sycącym miąższem. Są pyszne! Idealne do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację. A może nawet na obiad...? Bajgle Składniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki(...)rozpuszczone w wodzie, miód i cały zaczyn. Zagnieść, dodać sól, wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przykryć, odstawić do lodówki do wyrośnięcia na 10 godzin. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 18 równych części. Za każdej uformować kulę. Ułożyć je na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z mięsem 248

Jakiś czas temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki:      Ciasto:        ok. 0,5kg mąki        1 szklanka(...)wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga.  Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około

Amatorka kuchenna
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 178

jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było opuszczać to niesamowite miejsce, jednak świadomość, że kiedyś tu wrócimy dodawała nam otuchy :) Fot. Zdjęcia z lotniska(...)koszt pobytu: 140 euro, czyli ok 600 zł przejazd taxówką z lotniska do hoteliku: 65 zł (30 euro / 2 osoby) autobus z Funchal na lotnisko: 14 zł cena obiadu w zależności od miejsca, to koszt od 3 euro (zupa), 7 / 8 euro do 20 euro (drugie danie) Jeśli choć trochę zainteresowała Was ta niesamowita wyspa, poniżej linki do wpisów / fotorelacji

Taste Of My Day
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 269

jest najlepszym sposobem? Eintopf! Eintopf, dla tych, którzy nie wiedzą (a pewnie przygotowują to bardzo często :)) to (jak sama niemiecka nazwa wskazuje) danie jednogarnkowe, które zastępuje cały obiad. Podobno był przygotowywany w socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę (Eintopsonntag), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka(...)pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy

Kitchens Alphabet
Quesadilla 209

Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni i przyrządzam potrawy z różnych stron świata, jedna z nich jest Quesadilia. Jest bardzo dobrym pomysłem na lunch czy obiad. A to przepis na niąSkładniki: Placki tortilla, Puszka pomidorów, Cebulą, Puszka kukurydzy, Puszka czerwonej fasoli, Mozzarella, Ząbek czosnku, Filet z kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę(...)wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się

cookpl
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 149

  Od początku nowego roku szkolnego weszła w życie ustawa o sklepikach szkolnych. Od 1 września nie dostępne są w sklepikach szkolnych produkty przetworzone, z dużą

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 199

ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody (200ml) bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90⁰C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron(...)białka na 100g zielonej soczewicy) jest drugim po białku sojowym najlepiej przyswajanym białkiem roślinnym. Solenie ziaren podczas obróbki cieplnej powoduje utratę części tych cennych aminokwasów, a w bezmięsnym obiedzie chcemy tego uniknąć. Soczewica podczas gotowania wchłonie wodę, dlatego pilnujcie jej, żeby nie przywarła Wam do dna i nie zaczęła się przypalać.   Soczewicę po ugotowaniu możecie rozgnieść widelcem lub zblendować

Karo in the Kitchen