swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad z rybą, to nie musi być tylko ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem(...)przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy
Jacob Tasteszasiadam w iście szampańskim humorze. Ach ten smak, ten aromat! Cudownie rozgrzewająca z każdym łykiem. Wyśmienite połączenie owoców i bakalii, a wszystko w towarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób(...)zostawić – dorzucić do reszty. Zwiększyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie gaz zmniejszyć, aby płyn tylko lekko „pyrkał” – nie można gotować na dużym gazie, bo owoce się zbyt szybko rozgotują i kompot będzie mętny . Pogotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć i zostawić na ok. 1 godzinę, aby zupa owocowa nabrała mocy. Przed zaserwowaniem, chwilę podgrzać. Podawać
Grunt to przepis!był dość upalny więc, niedzielnego obiadu nie można było zjeść inaczej jak tylko w ogrodzie. Już wszędzie dostępne są nasze świeże ziemniaki, więc przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych(...)faszerujemy pociętymi ziołami. Po upieczeniu ziemniaka skraplamy go sokiem z cytryny oraz solimy wedle uznania. Ziemniaki takie są przepyszne. Niestety zdjęcia po upieczeniu nie ma, gdyż załogo szybko je skonsumowała :) Do ich towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz
Basia w kuchnipostanowiłam zapakować je w prostokątne pudełko po butach. To miał być jedynie sposób na zakamuflowane przemycenie eklerek do punktu docelowego jakim był dom Joli. Udało się. Wieczorem, po obiedzie zjedliśmy po eklerce. Na następny dzień zostało ich jeszcze parę. Jak się jednak następnego ranka okazało, eklerek już nie było, dziwnym trafem zniknęły. Jola była święcie przekonana(...)tylko i wyłącznie dla siebie...Krok 1: Ciasto ptysiowePotrzebujemy:- 1 szklanka mleka- 0.5 szklanki masła- 1.5 szklanki mąki- 4 jajkaMleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto
W mojej holenderskiej kuchniPorywająca, wciągająca, budząca wiele emocji, znakomicie napisana książka. Długo przymierzałam się do jej przeczytania, ale jak już zaczęłam to nie mogłam się oderwać. Książka, która budzi
Moja Mama GotujeW tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten
FitKotWołowina. Kolejny raz pragnę zachęcić Was do spożywania mięsa wołowego. W naszym kraju wciąż na stole króluje wieprzowina i drób, co wiąże się zapewne z
Sajkofanka smakughee. Danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki przyprawom takim jak kurkuma, mielony kmin rzymski i imbir, w sezonie jesiennym robię je często, polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około(...)ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy na talerze podajemy gorące. Smacznego! Rada: Gdyby się okazało że ryż szybko chłonie wodę a jest jeszcze nie do gotowany zwiększyć ilość wody do 5 szklanek
Wanilia i Kardamonobiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko(...)przeciśnąć przez praskę. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez
Kuchnia Danusiszalonym niemal słońcem. Siłą wdarło mi się pod powieki, zmuszając do wychynięcia spod kołdry, w którą tak pracowicie się zawinęłam. Z uśmiechem od ucha do ucha zjadłam musli, żeby szybko się ubrać i wyjść z Ptysią na spacer. W parku natknęłam się na pierwsze przebiśniegi, na których widok miałam ochotę niemal krzyczeć z radości. Bo skoro nawet one postanowiły(...)sposobem wybraliśmy się do Vejle na spacer, a przy okazji małe zakupy (dorobiłam się termicznego, pękatego dzbanka w kolorze zielonego jabłuszka - piękny jest!); wieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś obiad będzie ciut wcześniej.Bo musze wyskoczyc z domu na dłużej ! Acha, i będzie wegetariańsko! Musi być smacznie, zdrowo i musi nam to wystarczyć do popołudnia. I nie może być absolutnie ciężko! No to co najlepszego można sobie zrobić? Makaron! Niezwykły makaron! Sardynia! Pełnia słońca i...VIP-ów wyspa, która kojarzy się ze zdrowym jedzeniem ,krystalicznym morzem(...)przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj delikatnie z oliwą z oliwek najwyższej jakości. Podgrzej wegetarianskie pulpety. Połóż na makaronie. Posyp koperkiem. Jest to danie bardzo szybkie, syte ale pełne zdrowia i lekkie. Po takim obiadku na pewno można zacząć..latać po mieście i załatwiać spokojnie sprawy. Więcej GDZIE KUPIĆ makaron Fabijańscy znajdziecie pod tym LINKIEM Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKubańskie cygara z wieprzowiny Kubańskie cygara , to kotleciki , które przypominają sławny oryginał " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyCzasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie(...)jako pasję traktuję. Dzieci dają mi oprócz radości, szkołę dla mojej cierpliwości, bo słowo - nudzić nie znają i energią swą mnie otaczają, wiec czas wspólnie zagospodarujemy i między czasie szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza
Moniki SmakołykiSkładniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również
Karczma HonoriettyTym razem padło na Tołpygę. Osobiście nie znoszę ryb z ościami, karpia w wigilie omijam szerokim łukiem, pstrąga nawet nie dotknę jednak Tołpyga mnie zaskoczyła gdyż
Piekielna Kuchnia Pati