Przepisy na kurczaka cieszą się u mnie niezwykłą popularnością, ale czemu się dziwić, kiedy większość populacji lubi to mięso za szybkość i łatwość w przygotowaniu. Mięso
Kuchnia BazyliiPrzed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy . Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil
BlendmanW październiku sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Sklepowe półki uginają się pod jej
wegujemyNie ma nic prostszego dla wygłodzonego jak makaron i ...zamrażarka! W zamrażarce u mnie zawsze znajdą się warzywa na patelnię i inne tego typu. Kiedy nie
Z Kuchni Do KuchniWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają
Karo in the KitchenSłodycze też uwielbiam Jak teraz sobie myślę o tym co mogłabym nazwać swoim najulubieńszym daniem, to nie mogę się zdecydować. No ale do rzeczy! Dzisiaj błyskawiczny
Kuchnia w bieguCi którzy mnie znają pewnie będą zdziwieni, że zrobiłam pizzę. Ale czasami przychodzi chęć nawet na rzeczy, za którymi się nie przepada. I tak było u
Passion of CookingKochani, dziś mam dla Was pyszną i aromatyczną zupkę krem, w sam raz na teraz, gdyż właśnie wszędzie na straganach króluje on- zielony brokuł. Pamiętajcie , że
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do
Lubczyk i WaniliaBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnagdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam(...)chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciężkim studenckim weekendzie, u mamy czekał na nas obiad i pyszna karpatka z kremem budyniowym. Czy jest lepsze remedium na smutki? Podniesieni na duchy i lekko wypoczęci przygotowujemy się do kolejnego pełnego wrażeń i wyzwań tygodnia. Najpierw poniedziałek i naukowa konferencja W, następnie wtorkowy koncert sygnalistów, środa i czwartek upłyną pod znakiem intensywnej nauki pierwszego tańca naszych przyjaciół, w piątek(...)wizyta gości, a w sobotę wesele na którym jesteśmy starostami. Kiedy myślę o tym wszystkim już czuję się zmęczona. Aby na chwilę zapomnieć o wyzwaniach codzienności mieszam w kuchni szybki, lekki podwieczorek. Jogurt, owoce i pożywna granola dodadzą nam energii, może nie wystarczy jej by w spokoju przetrwać nadchodzące kilka dni, ale napewno przyda się gdy będziemy kibicować:). Szybki
Zapiski Młodej ŻonySzare kluski, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze
mojewypiekiinietylkoZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę(...)kolejną:) Mnie osobiście najbardziej smakują, gdy trochę ostygną, smak cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad
Słodko-Słony Świat IlonySezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikHej! Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to
Kuchnia PROzdrowotnaCo dobrego jecie w weekend na śniadanie? W tygodniu nie ma wystarczająco dużo czasu, by móc nacieszyć się chwilą przy dobrej herbatce i ulubionym śniadaniowym smakołyku
Ratunku obiadgofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut
Book of spellsgofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut
Book of spellsFasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się bardzo szybko, radzę sprawdzać – najlepsza jest ugotowana al dente). Ugotowaną odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka. Do miseczki dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek (nie przeciśnięty przez praskę), startą skórkę cytrynową, różową(...)podajemy. Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą jest wyśmienitym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem w duecie z jajkiem sadzonym. Do tego kubek chłodnej maślanki i błyskawicznie mamy obiad gotowy. Na letnie upały, na ciepło i na zimno – jako przekąska – gorąco polecam i życzę smacznego. Fasolkę szparagową z czosnkowo cytrynową nutą dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek - 23. czerwca
mojewypiekiinietylkoUwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki . Specyficzny smak oliwek, lekka ostrość kiełków rzodkiewki nadały ryżowej sałatce niepowtarzalnego smaku. Spróbujcie i Wy Składniki: 1/2 woreczka ugotowanego ryżu parbolited z dzikim Risana * 2 jajka M 2 łyżki kiełków rzodkiewki + do posypania sałatki 6 zielonych oliwek(...)mnie z nadzieniem cytrynowym) 3 łyżki majonezu (można użyć mniejszej ilości) sól i świeżo mielony pieprz do smaku *resztę ryżu możecie śmiało podać w formie obiady z aromatycznym kurczakiem w carry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone na 4 części oliwki
Słodkie okruszkiFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur
Pociąg Do KuchniBuraczki sadzę co roku i kiedy zbliża się jesień i wiadomo, że już więcej nie urosną wyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam(...)szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku soli ). Przestudzone obieram ze skórki. Ja robię to rękami, na które zakładam silikonowe szorstkie rękawiczki dzięki temu skórka szybko schodzi a z buraczków robią się fajne kuleczki. Obrane buraczki przekładam ściśle do wyprażonych słoiczków. Wszystkie składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam buraczki, zakręcam szczelnie słoiczki zakrętkami
Kuchnia z widokiem na ogródCórka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez
Smakołyki AsiDomowy fast food w 15 minut, no może 30? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki, który można
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa botwinkowa! Zupa, która musi pojawić się w mojej kuchni każdej wiosny. Uwielbiam tą buraczkową zupę. Ma bardzo charakterystyczny i delikatny smak. Jest dla mnie zawsze
SMYKWKUCHNITortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepyszne danie, ale niestety z grupy tych, co polegają na tym, że wrzucasz wszystko na jedną patelnię, mieszasz
Kulinarne PrzebojeŚwietny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Gofry z mąki gryczanej i suszonych pomidorów, podane z rukolą i jajkiem sadzonym. Postanowiłam sobie, że będę starała się
SMYKWKUCHNINie ma nic lepszego u progu zimy, jak rozgrzewająca gęsta zupa i to najlepiej z orientalną nutą, która przywodzi na myśl cieplejsze zakątki naszego globu ;) Mam
Quinoa Raz!Uwielbiam makaronowe zapiekanki, w szczególności te na słodko. Dlatego wczoraj przygotowałam zapiekankę makaronową z cynamonowym jabłuszkiem. Prostota i smak, który wprost uwielbiam. A do tego delikatna
Słodkie okruszkiLeczo z cukinii towarzyszy mi praktycznie od dziecka. Rodzice w przydomowym ogródku zawsze mieli piękne cukinie, z których babcia i mama gotowały różne pyszności :-) Mało tego
Czary - gary w kuchniDziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę
karmelowyDzień po imprezie nie będzie tak twórczy jak planowałam Niemniej jednak w połowie dnia, jak siły wróciły, wzięłam się za gotowanie. W końcu tyle pysznych rzeczy
Głodni Wrażeń - fit przepisyRewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki: 3 łyżki masła
Smaki Edyty