Ciężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet
Fill The BowlNa spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów
Jak gotować i nie zwariowaćZiemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one
Kuchcik gotujeKochani, tą sałatkę można zaliczyć do tych z linii "Fit- Finesse", którą wymyśliłam, aby łatwiej było szukać osobom zainteresowanym przepisów na dania nie aż tak (!) kaloryczne
Kuchnia smakówDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis naDziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś mój ostatni w tym sezonie patent na boczniaki. Ja dałam do mojej wersji trochę za mało pomidora.... , powinien być jeden duży, a
Lubczyk i WaniliaZ niewielkim opóźnieniem- musicie mi wybaczyć miałam egzamin, zapraszam na pierwszy post z serii "Studenckie Wtorki" ;) Dla tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem ... Dla
Czerwona PorzeczkaMiękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak. Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać.Składniki:udka z kurczakasólczosnek granulowanypapryka słodka
chwile dla mnieKurczak, pomarańcze i papryka.. trio idealne... przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw
Bernika - moj kulinarny pamietnikStało się! Uległam Gordonowi! Obiecałam sobie, zupełnie nie wiem czemu, że nie ugotuję nic z jego przepisów. A jednak... jest on tak cenionym i kopiowanym do
bastalenaprzygotować ravioli. Obłędne makaronowe ciasto w formie pierożka, wewnątrz, którego zamknięty został delikatny, ale przepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje. Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy jeden duży ravioli. CIASTO: 300 g mąki (najlepiej typ 500) 3 żółtka 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody szczypta soli szczypta(...)łyżeczka masła (najlepiej klarowane) Żółtka mieszamy z kurkumą, solą, oliwą i wodą. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku dołeczek. Wlewamy w niego jajeczną masę i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i rozmrażamy
Kuchnia od dwojgaSzybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Z dodatkiem gorgonzoli, kiełków brokuła, pestek granatu i oliwy truflowej. Opcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko(...)słodką śmietankę. Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera
cool and mintyszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć
Nie tylko w kuchniktóra okazała się pysznością :) Nie tylko ja stałam się jej wielbicielką... Aromat jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz(...)twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu(...)mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę
Symfonia Smakówświatłem księżyca, jeść tylko sałatę ale koniecznie pokropioną ketchupem czy może codziennie wcinać 5000 kcal, bo dzięki temu na pewno schudniemy? Wszystko co skrajne jest niedobre. Wszystko co daje szybkie efekty jest nietrwałe i kolejne koniec kropka. Ok, ale wciąż nie ma rozwiązania co zrobić aby wyglądać zdrowo, żeby przede wszystkim czuć się zdrowo i zdrowym być? Zbadać swoją(...)przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam
Brzuszki Łakomczuszki