O tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek
Ratunku obiadNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym DomuNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym DomuDziś zabiorę Was w podróż na Calabrię. Do ostatniego Regionu Półwyspu Apenińskiego. Regionu, który był początkiem wspaniałej podróży i przygody jakiej doświadczyłam przez kilka ładnych lat
Z Kuchni Do KuchniDziś są moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla
Ratunku obiadDlaczego właśnie taka zalewajka? Taka konkretna i terytorialnia , już wyjaśniam. Sama zupa pochodzi z centralnej Polski, pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z XIX
Dieta moja pasjaRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako
Poezja smakusposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler Warszawy końca XIX wieku, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Szparag biały Szparagi zazwyczaj dzieli(...)dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami, wygiąć w łuk, a zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi
Niedzielny kucharzLiczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu, nie wiesz jak zamarynować kurczaka, jak długo piec i w jakiej temperaturze, albo po prostu potrzebujesz prostego przepisu jak szybko upiec kurczaka, to Niedzielny kucharz ma dla Ciebie rozwiązanie problemów. Mamy świetny, przetestowany sposób jak w godzinę upiec aromatycznego, soczystego kurczaka. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba robić jakichś(...)piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak odpoczywa sobie z 15 minut. Artykuł Obiad na niedzielę: Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche(...)dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika (do 250 stopni C), krótkim opieczeniu w niej placka
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas
GRUBY WAŁEKPamiętacie ZPT znaczy zajęcia praktyczno – techniczne? Samodzielne robienie kanapek, jajecznicy i tortów? Jakoś wtedy nikt nie przejmował się tym, że wydłubiemy koledze oko albo urwie
ladykitchenOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo
Obiad gotowyszparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna Pani Domu z końca XIX wieku w jednym, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Cóż możemy dodać(...)dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami i wygiąć w łuk. Zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi
Niedzielny kucharzKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę
mojewypiekiinietylkoZupa przygotowana z przepisu w książce A. Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Składniki na 2 porcje: * 2 -3 ziemniaki * 300 g porów * kawałek kapusty włoskiej - dodałam od siebie * łyżka masła * przyprawy: tymianek, kurkuma, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól W Kuchni 5 Przemian ważna jest(...)się on strasznie skomplikowany. Wtedy zdecydowałam się na Montignaca (który dla wielu osób też prosty nie jest;) Kuchnia 5 przemian wymaga czasu przede wszystkim, nie jest to kuchnia szybka - ja nigdy dotąd nie spędzałam w kuchni tyle czasu, hehe. Natomiast nie powiedziałabym teraz, że jest skomplikowana, trzeba nabrać trochę wprawy w operowaniu produktami i mieć tabele pod ręką
Zdrowa Kuchnia Sowy