obiad na szybko - 16606 przepisów (strona:900/1108)

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 199

Gołąbki z włoskiej kapusty to żadna nowość. Nowością jest to, jak naszykowałam nadzienie i co do niego dodałam. Zjedliśmy po pierwszej porcji i wmurowało nas w

Karo in the Kitchen
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 179

moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku... Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec XV w. - szybko zadomowiła się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach. Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne(...)chrupiąca , jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze:) Alternatywnie możemy zrobić sałatkę z fasolki, która została nam z obiadu.  Do sałatki dodajemy marynowaną cebulkę własnej roboty . To bardzo proste! Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zalewam octem winnym i odstawiam na kilka minut. Cebula w tym czasie mięknie i traci

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 153

Kurczak zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka

Moja Książka Kucharska
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 238

ogóle dość rzadko je serwuję, ale tym razem przerwa była już stanowczo zbyt długa. I to wcale nie tak, że nagle za nim zatęskniłam. Co to, to nie. Na obiad planowałam krewetki tygrysie i obszukałam kilka sklepów zanim na dobre się poddałam. Jednak w końcu, zrezygnowana udałam się do mięsnego i zobaczyłam śliczny, względnie chudy kawałek karczku. To było(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię (na razie nie zlewamy marynaty, zostawiamy ją w misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy

Ratunku obiad
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 198

Co to byłby za Dzień Dziecka bez słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego

Ratunku obiad
Dlaczego mięsa nie lubię... 226

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych" łączy(...)zwłaszcza żółtko jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne  czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj

pyszne zdrowości
Implant Codacs- nowe życie lewego ucha. 105

wpada pielęgniarka. Wszystkie trzy przebrać się w piżamki i czekać. No to siup, z lekkim drżeniem w sercu i myślą… zaraz się zacznie! 9.30- Latosińska idzie… usłyszałam. Szybki sms do blizkich, słowa otuchy od moich towarzyszek i poszła! Tradycyjnie wjechałam do hobbitonu, gdzie już czekała kolejna pielęgniarka, wywołując moje nazwisko . (od przyjazdu wszędzie szłam bez kolejek(...)zdziwieniem leciuteńko poluzowali jej zewnętrzny bandaż. Jak się okazało na następny dzień, miała tak ściśnięte, że nie można było rozciąć bandaża i do tego zebrał się płyn… Na obiad wjechały pyzy… Nosz kurwać mać!!! Jak je jeść, jak otwieralność paszczy ledwo na kromkę chleba… ból w części skroniowo-czaszkowej dawał popalić podczas jedzenia, a gdzie okrągłe kuleczki

Latosiowydom
Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Moja recenzja opiekacza Breville DuraCeramic VST071X 150

beszamelowego, jednak ja dzisiaj proponuję Croque Monsieur z sałatką z francuskim dressingiem, która uzupełnia tosty, sprawiając, że całość nadaje się nie tylko na przepyszne śniadanie, ale i na błyskawiczny obiad.  W kolejnej części dzisiejszego wpisu znajdziecie także moją recenzję opiekacza Breville z powłoką DuraCeramic, przy którego uzyciu przygotowuję tosty, grzanki i przeróżne ciepłe kanapki od bruschetty po panini. Myślę(...)przetrzeć je wilgotną ściereczką i już jest czyste. Zauważyłam też, porównując ten opiekacz do mojego starszego modelu, że nie tylko o wiele szybciej i mocniej się nagrzewa, ale także szybko stygnie. Dla mnie jest to niezwykle ważne, bo nie chciałabym, by któreś z moich dzieci się oparzyło, nim urządzenie zostanie schowane do szafy. Ostatnia, ale dla mnie także ważna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Produkty Blue Dragon - testowanie 132

Produkty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik ) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym

Emcia Pichci
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 148

Podudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 148

Podudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z

Kuchnia MagdaLeny
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 204

Pomimo, że trzynastka brzmi pechowo, to akurat dziś jesteśmy pewne, że nie ma to nic wspólnego z czymś złym. Na dzisiaj przyszykowałam coś nietrudnego i w sam raz na obiad. Pomysł narodził się wczoraj wertując stosy książek kucharskich w poszukiwaniu inspiracji.. Moje myśli chodziły wokół pizzy, ale z uwagi na to, że pizza jest bardzo często spotykana na blogach(...)Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto

Symfonia Smaków
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 269

Nareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość

Ratunku obiad
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 269

Nadzienie z farszu? Brzmi jak masło maślane. Tymczasem to doskonały patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego

Niedzielny kucharz
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 123

Królewskie danie, za które w restauracji zapłacicie minimum 60 zł za talerz. Steki z naszego przepisu są bez porównania tańsze i smaczniejsze, bo podane w towarzystwie

Niedzielny kucharz