Soja zawsze kojarzyła mi się z kotletami, które kiedyś jak byłam nastolatką miałam okazję próbować. Takie gotowe z pudełka, brrrr, nie było to dobre. Zraziłam się
Blondynka GotujeChyba każdy wie, że mazurki to wyjątkowe ciasta, które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką
Ratunku obiadWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec
Ratunku obiadNie ma chyba Polaka, który nie lubiłby grillowania. W każdym razie ja nie znam takiego ;) Grillujemy na urlopie, podczas weekendu i spotkań z rodziną. Na działce
Codzienna kuchnia niecodziennaDomowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic
Ratunku obiadDziś kontynuacja kulinarnych podróży. Tym razem proponuję pierożki, lecz nie nasze tradycyjne. Empanadas, bo to właśnie je mam na myśli, są przyrządzane zarówno w cieplejszej części
Ratunku obiadSos słodko-kwaśny to jeden z lepszych sosów jakie znam. Uwielbiam go! Zwłaszcza ten domowy. Ostatnio robiłam z filetem z kurczaka, a tym razem postanowiłam przygotować
Kuchnia MagdaLenySos słodko-kwaśny to jeden z lepszych sosów jakie znam. Uwielbiam go! Zwłaszcza ten domowy. Ostatnio robiłam z filetem z kurczaka, a tym razem postanowiłam przygotować
Kuchnia MagdaLenymiseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie. Nie czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka(...)owoców) Oczyszczone owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i podlać niewielką ilością wody - kilka łyżek. Trzymać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok - maliny dość szybko się rozgotują, ale porzeczki powinny zachować kształt. Zdjąć z ognia, jeśli trzeba dosłodzić do smaku i przestudzić. Przygotować naczynia na deser. U mnie to ramekiny o średnicy
KUCHARNIATU i TAM . Dwie kuchnie, dwa wirtualne światy, duża odległość i wiele wspólnego. Kulinarna pasja, radość gotowania, smakowania i tworzenia. To wszystko powody, dla których regularnie
KUCHARNIAKsiążkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne
Karo in the KitchenNie tak dawno obchodziłam swoje urodziny i to nie byle jakie, bo stuknęło mi właśnie ćwierć wieku ;) Z tej okazji gościliśmy u nas moją najbliższą rodzinę
Ratunku obiadNa wstępie chciałbym życzyć wszystkim kobietom samych sukcesów i pyszności. Wiem, że powinienem wczoraj to napisać, ale wczoraj cały wolny czas poświęciłem moim dziewczynom – czuję
manslogblogNa większości blogów rządzą niepodzielnie babki i mazurki. Po moim mazurku pozostało już jedynie słodkie wspomnienie, a na same święta wybiorę raczej coś innego. Jutro na
Ratunku obiadNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Ratunku obiad